Galaxy Fold nebude sám. Samsung chce vrátit „véčka“ zpět do hry a láká na nový skládací telefon

Filip HouskaFilip Houska

samsung-foldable

Foto: Samsung

Koncept nového skládacího telefonu od Samsungu

0Zobrazit komentáře

Říká se, že chytré telefony dosáhly svého maxima a už se nemají kam výrazně posouvat. Průběžné vylepšování procesorů, kamerových čoček nebo rozlišení displejů je jedna věc, ale zpravidla jde o hotové platformy, které by měly udržovat svůj nastavený standard. S těmito předpoklady se však logicky nechtějí spokojit samotní výrobci, především pak Samsung, jenž od začátku roku veřejnosti ukazuje, že smartphony ještě je kam posouvat.

Nejde ovšem o jeho nejnovější vlajkové řady, jejichž přední pozici aktuálně zastává našlapaný model Galaxy Note 10, nýbrž o experimentální zařízení, které se charakterizují skládatelným displejem.

Většina jistě zachytila zajímavý výstřel pod názvem Galaxy Fold, který lze používat jako klasický telefon se 4,6palcovou úhlopříčkou a po rozložení na bázi knihy jako menší tablet s úhlopříčkou 7,3 palce.

samsungfoldable

Foto: Samsung

Nový koncept skládacího telefonu od Samsungu

Jihokorejská technologická firma však nyní ukazují další skládací mechanismus, který by jednou mohl být využit ve skutečném zařízení. Paradoxně ho Samsung nijak nepojmenoval, zkrátka jen odhalil několikavteřinové video, jež mělo premiéru na včerejší vývojářské konferenci firmy v kalifornském San Jose.

Na krátkém spotu je možné spatřit zcela nový formát skládání po vzoru klasických „véček“, které proslavila legendární Motorola začátkem tisíciletí. V novém konceptu se tak skládá displej seshora dolů, tedy teoreticky jen jedním prstem, což může být uživatelsky příjemnější než používání zpravidla dvou prstů pro rozložení mechanismu, jako má například Galaxy Fold.

samsung-skladaci-telefon-koncept-3

Foto: Samsung

Nový Samsung bude možné „posadit“ na stůl

Změnou oproti jiným skládacím telefonům je i absence sekundárního displeje. Nový koncept operuje „pouze“ s jedním, který se nicméně dokáže přizpůsobovat. Samsung to konkrétně ukazuje na příkladu videohovoru, během kterého bude možné telefon posadit na stůl, přičemž ve vrchní části bude promítat probíhající video a v druhé části případně nové ovládací rozhraní. Možností využití by v případě úspěšného uvedení bylo mnohem více.

iphone-emojis

Přečtěte si takéKteré emoji jsou nejoblíbenější a proč je tak rádi používáme? Podívejte se, jaké smajlíky si posíláme nejčastějiKteré emoji jsou nejoblíbenější a proč je tak rádi používáme? Podívejte se, jaké smajlíky si posíláme nejčastěji

Bližší detaily o této novince nejsou známé. Samsung je velice tajemný a prakticky jediné, co během konference pronesl, bylo: „Tento zcela nový formát, který nyní zkoumáme, se nejen snadno vejde do vaší kapsy, ale také změní směr, jakým telefon používáte.“

To pochopitelně nic moc neříká, a podle všeho záměrně: je pravděpodobné, že ani samotná společnost zatím netuší, co by vše tento smartphone nabídl, a především zda se vůbec někdy dostane do sériové výroby.

Jelikož jde zatím (alespoň co mohla spatřit veřejnost) jen o grafický koncept nové technologie, neví se ani potenciální cena, a lze očekávat, že v Samsungu nyní budou na novém modelu usilovně pracovat. Inženýři si totiž musí být stoprocentně jisti, že bude vše fungovat.

Když totiž Samsung uvedl skládací Galaxy Fold, po prvních dnech testování se zjistila závažná chyba, jež poškozovala displej. Firma tak byla nucena zařízení stáhnout z prodeje, aby jej o několik měsíců vrátila zpět v odolnější a lépe zpracované variantě.

 

fold

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Fold stojí v přepočtu okolo 45 tisíc korun

Samsung není jediný

Byť je v segmentu skládacích telefonů nejvíce na očích právě zmíněný Galaxy Fold od Samsungu, existují i další výrobci, kteří s podobným mechanismem experimentují. Jedním z nich je například Huawei a jeho Mate X, který nabízí rozkládací displej zvnějšku (tudíž je neustále viditelný), nebo výrobce Royole s poněkud zvláštním modelem FlexPai. Ten byl mimo jiné prvním telefonem na světě, jenž technologii ohebných displejů implementoval.

huawei-mate-x

Foto: Huawei

Huawei Mate X

Nelze opomenout ani novinku od Microsoftu, který se vrací zpět na trh s chytrými telefony prostřednictvím zařízení Surface Duo. To sice nedisponuje vyloženě ohebným mechanismem, ale naopak kombinuje dva stejné, 5,6palcové displeje, které lze složit k sobě do kompaktních rozměrů.

Opět tak jde o „knižní“ formát a Microsoft si od něj slibuje především vyplnění mezery mezi telefony a tablety – tento hybrid má totiž zvládnout obojí.

surfaceduo-2

Foto: Microsoft

Surface Duo může sloužit i jako malý notebook a bude podporovat synchronizaci s počítačovými Windows

Diskuze (0)

Novinka

Anonym