Po úspěchu s teniskami vstříc kuchyňským doplňkům. Česká Bohempia představila ekologické utěrky z konopí

Filip HouskaFilip Houska

tomas-rohal-bohempia

Foto: Bohempia

Tomáš Rohal, zakladatel firmy Bohempia

0Zobrazit komentáře

Česká značka Bohempia je známá především pro výrobu tenisek z konopí. Přesněji řečeno technického konopí, které je při správném zpracování antibakteriální a odolnější ve srovnání s běžnými textiliemi. Navíc dokáže lépe odvádět pot a vlhkost, což je v případě každodenních bot velice vítaným benefitem.

Jakmile se pak tyto aspekty spojí dohromady a přidá se jim chytrý marketing s poutavým příběhem samotného zakladatele Tomáše Rohala, vznikne produkt, který lidi natolik baví, že do něj vloni hromadně investovali necelé čtyři miliony korun na crowdfundingovém portálu HitHit.

Konopné kecky, přicházející v několika barevných odstínech a provedeních, se staly v Česku velmi úspěšné a Bohempia pochopila, že její sortiment nemusí stát pouze na teniskách. I proto začala vyrábět také trička, mikiny nebo pánské boxerky, které jsou alespoň zčásti za technickém konopí založeny.

bohempia-shoes1

Foto: Bohempia

Vyšší červené konopné kecky

Schopnosti této rostliny nicméně překračují hranice módy. Jejích předností je možné využívat také v jiných oblastech, přičemž tou aktuálně nejzajímavější se pro Bohempii stala domácnost. Přímo pro kuchaře a pomocníky představuje novou generaci utěrek, které vypadají jako ty klasické, ale nic si z nich neodnáší.

Savější a pevnější utěrka

Byť se může jevit tento inovovaný kuchyňský doplněk jako legrace, není tomu tak. Do seriózního produktu jej přetváří jeho schopnosti, díky nimž se pro řadu lidí může stát volbou číslo jedna, co se týče výběru utěrek. Pokud si tedy utěrky dosud vůbec nějakým způsobem vybírají. Pokud ne, může se to nyní změnit.

Hned na úvod se musí zmínit jejich dopad na životní prostředí. Vzhledem k tomu, že utěrky patří mezi hojně spotřebovávaná zboží, není divu, že jich v odpakových koších a kontejnerech končí obrovská spousta, čímž se mohou podílet na znečišťování planety.

bohempia-konopna-uterka-3

Foto: Bohempia

Dvojice konopných utěrek do domácnosti

Utěrky od Bohempie proto mají díky ohleduplnému pěstování konopí a férové lokální produkci způsobovat až o polovinu menší ekologickou zátěž než obyčejné bavlněné utěrky, které jsou běžně dostupné v každém menším obchodu s potravinami nebo drogerii.

Pouze o ekologii ale nejde. Konopné utěrky mají i praktické benefity, přičemž tím zásadním je několikanásobně vyšší savost oproti bavlně včetně vyšší pevnosti, tím pádem delší životnosti. Vzhledem ke statusu nejpevnější přírodní textilie navíc nepouští žádná vlákna, což se může hodit například při leštění skla nebo balení či ukládání pečiva.

Vhodné pro alergiky

Někdy se může stát, že obyčejnou bavlněnou utěrku nestrpí alergici, kterým může podráždit nos nebo vysušit pokožku. Konopné verze jsou oproti tomu hypoalergenní a mají antimikrobiální i antiseptické účinky. Navíc ani příliš nezapáchají a díky absenci bílkovin nepřitahují ani hmyz včetně molů.

bohempia-konopna-uterka-1

Foto: Bohempia

Utěrka moderní doby

„Jsem rád, že jsme se mohli vrátit k úspěšnému produktu, který Bohempia nějakou dobu nevyráběla. Nebylo snadné získat lokálního dodavatele, jenž by měl know-how a zároveň byl ochotný absolvovat náročný výrobní proces s konopným vláknem,“ říká zakladatel značky Tomáš Rohal.

Nové utěrky od Bohempie jsou dostupné přímo na e-shopu s cenou 180 korun za kus. Vybírat je možné ze dvou variant, které se od sebe liší pouze barevným provedením. Obě jsou pak založeny na 100% dlouhovlákenném a mokropředeném konopí s bavlněnou osnovou.

bohempia-konopna-uterka-2

Foto: Bohempia

Tradiční český vzor

Diskuze (0)

Novinka

Anonym