Chlouba tokijské olympiády má dřevěný plášť. Japonci otevřeli nový národní stadion za více než 30 miliard korun

olympic-stadium-tokio5-min

Foto: JSC

Stadion nabízí to nejmodernější vybavení

0Zobrazit komentáře

Od velkého sportovního svátku v podobě letních olympijských her v Tokiu nás dělí osm měsíců a Japonsko se na tuto událost připravuje velice svědomitě. Díky preciznosti a organizovanosti celé země jsou již nyní dokončeny práce na nově vzniklém hlavním olympijském stadionu, který se dočkal svého slavnostního otevření. Pojme 68 tisíc diváků a Japonce vyšel zhruba na 157 miliard jenů, tedy necelých 33 miliard korun.

Letní olympijské hry, to je bod, na který se v současné době začínají soustředit téměř všichni špičkoví sportovci, kteří budou v Zemi vycházejícího slunce reprezentovat sami sebe i země, odkud pocházejí.

A bude to skutečně velký zážitek pro ně i pro diváky, o což se postará nejen řada technologických novinek, které budou doprovázet celé hry, ale i nový stadion, který se stane od 24. července do 9. srpna svatostánkem světového sportu.

olympic-stadium-tokio1-min

Foto: JSC

Národní olympijský stadion v Tokiu

Japonsko je známé pro svou technologickou vyspělost a olympijské hry jsou skvělou příležitostí, jak ukázat, že si země tuto pověst skutečně zaslouží. Sportovci si například během svého pobytu v olympijské vesničce užijí přepravu pomocí autonomních vozítek od Toyoty a technologie se týkají i maskotů celých her, kterými je dvojice roztomilých robotů. Ti budou bavit návštěvníky i diváky televizních přenosů.

Jejich hlavním zázemím bude nově postavený stadion, jehož jedinečná architektura vychází z pera renomovaného architekta Kengo Kumy. Při jeho návrhu bylo silně dbáno na environmentalismus a fasáda se nese v duchu japonské tradiční architektury i moderny, přičemž do jisté míry evokuje i vzhled římského Kolosea.

olympic-stadium-tokio3-min

Foto: JSC

Fasáda stadionu tvořena dřeveným obložením

Svrchní plášť je tvořen dřevěným obložením, na jehož výrobu poskytlo dřevo všech 47 japonských prefektur. Vzhled celé budovy byl navržen tak, aby co nejlépe zapadl do okolní krajiny poblíž chrámu Meiji Jingu. Pro umocnění tohoto pocitu bylo navíc okolo celé budovy vysázeno přes 47 tisíc stromů. Není proto divu, že se Novému národnímu stadionu přezdívá Živý strom.

Technika od Intelu a roboti na tribunách

Sportovci se mohou těšit na špičkové zázemí ve vnitřních prostorách stadionu i na samotném sportovišti. Jejich úsilí bude sledováno speciální technikou od Intelu, díky které budou mít diváci podrobné informace o všech sportovcích a jejich výkonech.

Návštěvníci stadionu se mohou těšit na prostorné tribuny s bezbariérovým přístupem a pohodlnými sedačkami. Celkem 185 ventilátorů, přirozené proudění vzduchu a jeho zvlhčovače se postarají o to, aby se infarktové situace odehrávaly pouze na kolbišti, na které by měl být luxusní výhled ze všech míst. Každý divák, a zejména ti handicapování, bude moci využívat služeb řady asistenčních robotů, kteří se budou pohybovat po tribunách stadionu, v jeho vestibulech, i před stadionem.

olympic-stadium-tokio4-min

Foto: JSC

Japonský národní stadion

„Věříme, že se stadion stane nenahraditelným odkazem a místem, které lidem umožní strávit zdravé a plnohodnotné dny sportováním po dalších padesát let nebo i déle. S ohledem na to budeme pokračovat v přípravách na pořádání nejlepších her všech dob,“ řekl Toshiro Muto, generální ředitel olympijských her v Tokiu, během otevíracího ceremoniálu stadionu, kterého se účastnil i japonský premiér Šinzó Abe, guvernér Tokia Yuriko Koike a architekt Kengo Kuma.

Tokio má v plánu využívat stadion naplno i po skončení her, což se pro řadu měst, která v minulosti hostila olympijské hry, ukázalo být velkým problémem. Po olympijských hrách zde budou tradičně probíhat paralympijské hry a následně bude místo sloužit pro fotbalová utkání a nejrůznější atletické události.

olympic-stadium-tokio6-min

Foto: JSC

Tribuny stadionu jsou schopny pojmout až 68 tisíc diváků

I přestože stadion vznikl především z důvodu pořádání her, jako první jej vyzkoušejí fotbalisté v rámci 99. japonského fotbalového šampionátu JFA, který se uskuteční od 1. ledna. Poté bude už vše směřovat výhradně k samotné olympiádě.

xboxmasters_ezgif-com-webp-to-jpg

Přečtěte si takéČesko má nové esportové šampiony v NHL 20 a FIFA 20. Nejlepší hráči si z turnaje Jirky Krále odnesli desítky tisíc korunČesko má nové esportové šampiony v NHL 20 a FIFA 20. Nejlepší hráči si z turnaje Jirky Krále odnesli desítky tisíc korun

„Těšíme se, až uvidíme sportovce z celého světa, kteří vpochodují na nový stadion, během slavnostního zahájení olympijských her 24. července 2020 a paralympijských her 25. srpna 2020, kdy se bude zrak celého světa upírat na tento ikonický symbol letních olympijských her Tokio 2020,“ dodal Toshiro Muto.

Přejme štěstí i českým sportovcům, kteří budou závodit nejen na tomto stadionu, aby bylo jejich snažení odměněno některou z medailí vyrobenou z drahých kovů získaných recyklací staré elektroniky.

olympic-stadium-tokio8-min

Foto: JSC

Konstrukce budovy má co nejvíce zapadnou do okolní krajiny

olympic-stadium-tokio9-min

Foto: JSC

Kolbiště stadionu

olympic-stadium-tokio10-min

Foto: JSC

Fotbalové turnaje budou prvním sportovní událostí, kterou tento stadion přivítá

olympic-stadium-tokio13-min

Foto: JSC

Interiéry stadionu

olympic-stadium-tokio12-min

Foto: JSC

Interiéry stadionu

olympic-stadium-tokio11-min

Foto: JSC

Interiéry stadionu

olympic-stadium-tokio7-min

Foto: JSC

Moderní technologie budou na stadionu všudypřítomné

Diskuze (0)

Novinka

Anonym