Medaile pro letní olympiádu v Tokiu budou vyrobeny ze starých telefonů. Japonci jich nasbírali přes 5 milionů

Filip HouskaFilip Houska

olympic-medal-rio
0Zobrazit komentáře

Zpětný odběr staré a nefunkční elektroniky, takzvaného elektroodpadu, patří mezi jednu z častých forem recyklování, která hraje velkou roli v minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí. Jde o poměrně standardní proces, pomocí něhož se z komponent vyhozených telefonů, televizí, lednic a dalších elektrospotřebičů produkují další výrobky, obvykle součástky pro jinou elektroniku. Využití však může být i mnohem zajímavější a ukázat by se mohlo na příštích olympijských hrách v Tokiu.

Organizační komise letní olympiády v Tokiu, která proběhne v roce 2020, plánuje, že medaile pro vítěze všech olympijských disciplín vyrobí výhradně z elektronického odpadu, zejména pak z mobilních telefonů, digitálních kamer, herních konzolí a počítačů. Japonci na této vizi usilovně pracují již od začátku roku 2017, kdy ve spolupráci s tamními úřady a firmami začali starou elektroniku sbírat.

goldmedal

Podle oficiálních informací již komise prostřednictvím celkem 1 600 sběrných míst na japonských městských úřadech zajistila přes 47 tisíc tun vyřazené elektroniky a do obchodů největšího mobilního operátora NTT DOCOMO zase Japonci jen do loňského října přinesli přes 5 milionů starých telefonů. Ještě zajímavější je však výsledný materiál, který se ze všech nasbíraných produktů podařilo získat.

Tokijská olympijská komise si jasně stanovila, kolik surového bronzu, stříbra a zlata potřebuje mít, aby bylo možné vytvořit stovky potřebných medailí. Pro bronzové varianty potřebuje získat celkem 2 700 kilogramů kovu, pro stříbrné 4 100 kilogramů a pro ty nejcennější ze zlata 30,3 kilogramu materiálu.

gott

Přečtěte si takéPodívejte se na prvních 14 fotografií z nové a zároveň poslední řady seriálu Hra o trůnyPodívejte se na prvních 14 fotografií z nové a zároveň poslední řady seriálu Hra o trůny

Oficiálně je zatím splněn pouze cíl pro výrobu bronzových medailí. Potřebný objem kovů se nasbíral už loni v červenci. Pro výrobu stříbrných a zlatých medailí je potřeba sesbírat ještě přibližně 600 kilogramů, respektive 1,9 kilogramu materiálu. Jedná se však o čísla z loňského podzimu, a tak vše nasvědčuje tomu, že se podaří splnit i tyto mety. Ostatně sama organizační olympijská komise oznámila, že očekává naplnění všech cílů do letošního března. Během léta pak budou oficiálně představeny podoby jednotlivých medailí, které se budou o rok později v hlavním městě Japonska na stupních vítězů rozdávat.

Udržitelnost jako heslo Olympijských her

Vedle toho, že se na desítkách olympijských sportovišť utkají ti nejlepší sportovci z celého světa i v nových disciplínách jako sportovní lezení, karate, surfing a skateboarding (včetně návratu baseballu a softballu), se nejbližší letní olympijské hry zaměří také na udržitelnost životního prostředí. Ostatně je tato zmínka zahrnuta také ve sloganu her v podobě Be better, together – for the planet and the people. Důkazem toho tak budou s největší pravděpodobností nejen zmíněné medaile, ale i například používání obnovitelné energie a teoreticky také výraznější omezení plastů.

tokyo-2020

Ekologičtější by měly být i pochodně, tedy jeden z hlavních symbolů olympijských her. Organizátoři totiž chtějí na jejich výrobu používat recyklovaný hliník (konkrétně přes 10 tisíc dílků), který by se měl získat z dočasných ubytovacích zařízeních v oblasti japonské Fukušimy, jež v posledních letech zažila ničivé zemětřesení spojené s vlnou tsunami a nukleární katastrofu v roce 2011.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym