Letní olympiádu v Tokiu rozběhnou nové technologie. Intel v televizi v reálném čase graficky ukáže výkony atletů

Michal PtáčekMichal Ptáček

intel-2

Foto: Reprofoto/YouTube

Na olympiádě v Tokiu se představí chytrý trackovací systém od Intelu

0Zobrazit komentáře

Letní olympiáda v japonském Tokiu se pomalu, ale jistě blíží a s ní i postupné odhalování novinek, které nás zde čekají. Olympijské hry v dnešní digitální době nelákají už jen na špičkové výkony sportovců, ale také na zajímavé technologie, které se často během této slavnostní události dočkají premiérového nasazení do ostrého provozu.

A asi nepřekvapí, že v technologiemi proslulém Japonsku toho bude z tohoto pohledu hodně k vidění. Na nadcházející olympiádě, která v japonském hlavním městě proběhne mimo jiné už podruhé v historii, se tentokrát můžeme těšit například na zajímavou technologii z portfolia výrobce čipů Intel.

Americký gigant, který se v olympijských hrách hodně angažuje, bude v průběhu atletických závodů díky rozšířené realitě schopen na obrazovce v reálném přenosu označovat jména hvězdných běžců a pomocí dynamické barevné stopy následně znázornit jejich rychlost v jednotlivých částech trati.

olympiada

Technologie založená na prvcích umělé inteligence a počítačového vidění, kterou Intel nazývá jako 3DAT, tak umožní divákům u obrazovek lépe pochopit důležitost jednotlivých etap závodu a jejich vliv na finální výsledek.

A nejde o jedinou technologii Intelu, která bude příští rok na olympijských hrách využívána. Například japonská technologická společnost NEC bude intelovské procesory využít i v rámci své technologické novinky NeoFace, speciálního systému pro rozpoznávání obličejů atletů, pořadatelů, členů týmů, dobrovolníků a novinářů.

K jejímu nasazení dojde jak na olympijských hrách, tak navazující paralympiádě, a celkem by měla za toto období rozpoznat okolo 300 tisíc lidských obličejů.

intel

Foto: Intel

Nový trackovací systém od Intelu

Primárním důvodem pro zavedení není podle pořadatelů snaha špehovat návštěvníky, nýbrž celkový koncept olympiády. V Tokiu bude totiž místo jednoho olympijského sportoviště hned několik olympijských parků a atleti i organizátoři se mezi nimi budou muset co nejelegantněji přesouvat. Právě rozpoznávací systém by měl tento proces co nejvíce urychlit.

Připočtěme si k tomu všemu plejádu inteligentních robotů, která se na olympijské hry chystá, a pravděpodobně se můžeme těšit na nejtechnologičtější olympijské hry v historii.

nec11

Foto: NEC

Rozpoznávací systém od společnosti NEC

Diskuze (0)

Novinka

Anonym