Estonci digitalizují všechno, i řezání vánočních stromků. Tisíce lidí je hledají díky aplikaci státních lesů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

estonsko-trees

Foto: RMK

Digitalizace Estonska prostoupila až k vánočním stromkům

0Zobrazit komentáře

Estonsko je země, která je proslulá v zásadě dvěma věcmi: okouzlující přírodou a technologickou vyspělostí. Však první elektronické volby tu měli už v roce 2005 a na území o velikosti Slovenska se nachází pět národních parků. Není tak divu, že tyto dva elementy v malé pobaltské zemi mohou fungovat společně a sami Estonci se o tom mohu přesvědčit každý rok o Vánocích. Svou oficiální aplikaci mají totiž i tamní státní lesy.

Aplikace Estonské lesní správy (RMK) po celý rok nabízí turistické trasy, tipy na výlety nebo informace o tamních přírodních úkazech. O Vánocích ale přibude i jiná funkce. Díky ní si lidé mohou najít v lese vlastní vánoční stromek, sami si ho porazit, odnést domů a zaplatit za něj příslušnou částku.

Aplikace navíc nabídne mapu s oblastmi, kde lze strom legálně pokácet. Díky přírodní rozmanitosti lidé ten svůj najdou po celé zemi.

smartmockups_k4bbd4qx

Foto: RMK

Aplikace Estonské lesní správy nabízí možnost pokácení vlastního vánočního stromu

Cena se přitom odvíjí od velikosti stromku – za nejmenší zaplatí Estonci tři eura (necelých 80 korun), až pětimetrový strom si lze odnést za třicet eur (760 korun). Poté stačí zavolat na příslušné číslo a cena se přičte k vyúčtování za telefon.

Jak ale upozornil bloger Adam Rang, porazit lidé mohou jen ty stromy, které nemají šanci vyrůst do plné výše – například pod dráty (ty jsou v mapě vyznačené modrými čarami), v příkopech nebo u cest. Zároveň je zakázáno kácet příliš mladé stromky z lesních školek a pochopitelně v samotných národních parcích.

Hlavní lesník RMK Andres Sepp pro CzechCrunch řekl, že stát nabízí lidem tuto možnost už od roku 2008 a od roku 2012 lidé mohou najít svůj strom právě pomocí aplikace. „Tato tradice je stále živá a každý rok si lidé odnesou okolo deseti tisíc stromů,“ říká Sepp. Nejvíce jich bylo v roce 2016, kdy RMK zaregistrovalo 11 500 pokácených stromků.

Nejvíce si lidé domů odnáší smrky, které měří 1 až 2 metry – ty tvoří každoročně více než polovinu. Za takto velký strom pak zaplatí vskutku lidových osm eur (200 korun). Vše je přitom založené na důvěře mezi státem a obyvateli Estonska. Vláda totiž má jen omezenou možnost zjistit, zda lidé skutečně platí správnou částku nebo zda kácí stromy na místech, kde je to povolené.

RMK ale podle svých slov nezaznamenala, že by lidé nenahlašovali pokácené stromy správně. „Náš cíl je navést obyvatele na správná místa. Pracovníci RMK se v lesích stále pohybují a vídávají rodiny, které vyrážejí najít svůj vánoční strom. Pokud ho hledají v místech, kde není kácení povoleno, navedeme je jinam. Lidé ale platí upřímně a správně za stromy, které si odnesou,“ vysvětluje Sepp.

Digitální ekonomika zasahuje do koupi vánočních stromků i jinde po světě. Američané si letos mohou nechat dovést svůj vánoční strom z Amazonu až k jejich dveřím. V některých oblastech USA lze také za pouhých pár dolarů koupit povolenku a i z tamních lesů si odnést svůj strom. Pokud by vás zajímalo, jak funguje oficiální aplikace estonských lesů, najdete ji v App Storu nebo Google Play.

estonia

Aplikace Estonské lesní správy

Diskuze (0)

Novinka

Anonym