Rok 2019 podle Wikipedie. Nejčastěji jsme chtěli vědět víc o superhrdinech, filmových trhácích a Černobylu

chernobyl-hbo-min

Foto: HBO

Seriál Černobyl z produkce HBO

0Zobrazit komentáře

Jaká komodita je v dnešním světě tou nejdražší? Ropa? Zlato? Diamanty? A co takhle informace? Informace může mít neocenitelnou cenu, pokud víte, jak jí správně zužitkovat. Je nositelem vědění a může propůjčovat velkou moc. Vždy však záleží na tom, v jakých rukou skončí.

Ve 21. století se stal nevyčerpatelnou studnicí informací internet. Zatímco dříve bylo nutné pro získání informace otevřít knihu nebo se zeptat znalé osoby, dnes stačí vepsat ta správná klíčová slova do vyhledávacího řádku. Vůbec nejčastěji jsou informace vyhledávány skrze klasické internetové vyhledávače. Má-li ovšem dotyčný zájem na tom dostat informace v ucelené, přehledné a osvojené podobě, často svěřuje vyhledávání do rukou Wikipedie.

Ta sama sebe popisuje v české mutaci takto: „Wikipedie (anglicky a v mnoha dalších jazycích Wikipedia) je mnohojazyčná online encyklopedie vytvořená a udržovaná jako projekt otevřené spolupráce se svobodným (otevřeným) obsahem, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa.“

wikipedia-mac

Wikipedie byla spuštěna v lednu 2001 a české mutace jsme se dočkali o necelý rok a půl později. Dnes tato internetová encyklopedie obsahuje téměř 50 milionů článků ve 301 světových jazycích. Jejich autorem se může stát kdokoliv, což je mimo jiné důvod, proč vedoucím bakalářských a diplomových prací vstávají na hlavě vlasy hrůzou v momentě, kdy vidí v seznamu zdrojů i odkaz na právě na Wikipedii.

Obluda, proti které se nedá bojovat

Stejně jako může každá osoba článek přidávat, může jej i kdokoliv opravovat, ať už po faktické či stylistické stránce. Zatímco dříve skutečně Wikipedie poskytovala informace, na které se nedalo příliš spoléhat, dnes se dá považovat za poměrně relevantní zdroj informací.

Je to díky obětavé komunitě editorů, kteří opravují chyby a přidávají zdroje, jež jsou u jednotlivých informací uváděny. Její význam pro budoucí generace dnes chápe i celá řada osob z akademické obce, kteří se aktivně podílejí na tvorbě a úpravách jejího obsahu. V Česku je to například filozof Jan Sokol.

„Když jsem před lety začal pátrat, odkud se berou soustavné a netriviální chyby ve studentských pracích, jeden se nakonec přiznal, že z jakési Wikipedie. Náležitě jsem mu vynadal a moje skepse k tomuto podivnému fenoménu se potvrdila. Jenže ať jsem studentům říkal, co chtěl, chyby nepřestaly,“ napsal před pár lety na svém webu o Wikipedii Jan Sokol.

„Chytil jsem se za nos, až když mě patnáctiletá vnučka, které jsem cosi vysvětloval, po chvíli zarazila: ‚To je dobrý, dědo, to si už vygúgluju sama.‘ Tak jsem konečně pochopil, že bojovat proti téhle obludě nemá smysl – a zmíněnou chybu jsem na místě opravil. Nejdřív mě překvapilo, jak je to snadné a účinné, a pak jsem začal pomalu objevovat, jaké obrovské dílo tu neznámí nadšenci za pár let vybudovali,“ doplňuje 83letý filozof.

jan-sokol

Foto: Wikimedia

Prof. Jan Sokol

Zvyšující se úroveň je důvodem, proč informace na Wikipedii vyhledává stále větší počet uživatelů, kterých je dnes téměř 38 milionů. A co je zajímalo v tomto roce nejvíce?

Většina z nejčtenějších stránek, jejichž seznam Wikipedie zveřejnila na svém blogu, potvrzuje, že nás zajímají hlavně přehledy a postavy spojené se zábavním světem. Žebříčku tak vládnou mediálně známé osobnosti, superhrdinové a filmy spolu se seriály.

grocery

Přečtěte si takéBýt eko není jen tak. Snahu omezit plastové obaly výrobci mají, ale brzdí je nařízení i problematická recyklaceBýt eko není jen tak. Snahu omezit plastové obaly výrobci mají, ale brzdí je nařízení i problematická recyklace

Nutno podotknout, že pro českou verzi Wikipedie nejsou takováto data dostupná. Uvedené statistiky vycházejí ze stránek Wikipedie psaných v angličtině, což ovšem nutně neznamená, že čeští uživatelé vyhledávají něco zcela odlišného. Nejenže mnohdy hledají přímo na anglických stránkách, ale porovnáme-li žebříček anglické Wikipedie s nedávno zveřejněnou českou statistikou Googlu, nalezneme zde mnoho společného.

TOP 10

První příčku v žebříčku obsadil film Avengers: Endgame. Stránka věnovaná úspěšnému zakončení superhrdinovské dekády Marvelu má celkem 43 847 319 zhlédnutí a jasně dokazuje, že Thanos se stal letošním vládcem stříbrného plátna.

Druhou příčku obsadila poněkud neveselá bilance úmrtí významných osob během roku 2019. Tento přehled zajímal celkem 36 916 847 návštěvníků. Úmrtí jsou zde rozepsána chronologicky den po dni, měsíc po měsíci a každá osobnost má přiložený link na vlastní stránku na Wikipedii.

Třetí příčku s 29 062 988 návštěv obsadila stránka Teda Bundy, amerického sériového vraha, který řadil na území Spojených států během sedmdesátých let minulého století. Důvodem, proč je tato temná postava amerických dějin tolik populární, může být seriál od Netflixu Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes se Zacem Efronem v hlavní roli, který měl svou premiéru letos v lednu.

Čtvrtou příčku obsadil Freddie Mercury, jehož stránka se dočkala 26 858 123 zobrazení. Důvod je podobný jako u Teda Bundyho. O Mercurym a kapele Queen byl totiž natočen snímek Bohemian Rhapsody, který bodoval i u českých diváků.

Obdobný osud potkal také stránku popisující historické události výbuchu reaktoru v jaderné elektrárně Černobyl. I tato událost se dočkala svého zpracování v rámci minisérie z produkce HBO. Strhující a naturalistický náhled do dnů, které se odehrály krátce po výbuchu, vynesl stránce o události na Wikipedii pátou pozici s celkem 25 195 814 zhlédnutími.

bohemianrhapsodytop

Foto: CinemArt

Bohemian Rhapsody

Šestá příčka náleží přehledu nejvýdělečnějších filmů s celkovým počtem 24 547 640 zhlédnutí. V top desítce se momentálně nacházejí hned dva filmy z letošního roku, a to již zmínění Avengers: Endgame a nové zpracování Lvího krále.

Sedmá i osmá příčka opět patří komiksům a jejich postavám. Seznam všech filmů od Marvelu na osmé příčce, kterých má nyní po premiéře hned 23, předběhla stránka o uchechtané noční můře Batmana. Ano, sedmou příčku obsadila stránka o Jokerovi, a to i díky novému filmu s fenomenálním Joaquinem Phoenixem v hlavní roli.

billie-eilish

Foto: Apple

Eilish dělala kampaň i pro značku Calvin Klein

Na deváté příčce se usadila mladičká zpěvačka Billie Eilish, která je velice oblíbená i ve statistikách Apple Music či Spotify. Z desátého místa ji pak dělá doprovod milovaný gentleman Keanu Reeves, o kterém i díky pokračování Matrixu, Johna Wicka a počítačové hře Cyberpunk 2077 zajisté hodně uslyšíme i v roce nadcházejícím.

Zbytek žebříčku se nese v podobném duchu. Nechybí Game of Thrones, slavní herci, komiksové postavy i jejich filmy. Hojně byly vyhledávány také osobnosti světové politiky, především Donald Trump a Její Veličenstvo královna Alžběta II.

Kompletní žebříček i s jednotlivými linky je k nahlédnutí zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym