Elon Musk slaví úspěšný závěr roku. Tesla je na rekordních číslech, když za pár měsíců zdvojnásobila cenu svých akcií

Elon Musk

0Zobrazit komentáře

Teslu bychom mohli označit za jednu z nejprogresivnějších společností dneška. Jen málokterá automobilka vyvolává tak velké kontroverze, přináší tolik inovací a téměř každý den dostává prostor v médiích po celém světě. Tažení Tesly začalo v posledních dvou letech nabírat na obrátkách a je to znát i na jejích akciích, které se po propadu z léta tohoto roku vyšplhaly na historické maximum.

Pokud by ceny akcií přímo odrážely úspěšnost firmy, pak by se o Tesle dalo říci, že momentálně prožívá své nejšťastnější období. Po celé řadě finančních peripetií, potíží s výrobou, problémů s opožděnými dodávkami a opožděném plnění slibů klientům a fanouškům to vypadá, že společnost Elona Muska konečně našla pevnou půdu pod nohama.

Důkazem jsou její akcie, které využily pevného podloží a pořádně se od něj odrazily. Zatímco 31. května tohoto roku se akcie Tesly obchodovaly za částku 186 dolarů za kus (přibližně 4 273 korun), v době vzniku tohoto článku, tedy 22. prosince 2019, se již čtvrtým dnem daří jejich ceně udržet nad hranicí 400 dolarů za kus.

teslapraha-1640×872

Foto: Tesla

Jedna z oficiálních prodejen automobilky Tesla

Aktuálně je to přes 405 dolarů za kus (přibližně 9 300 korun). Tedy ten, kdo byl dostatečně prozíravý a investoval do akcií během propadu, se dnes může těšit z více než dvojnásobného růstu svého vkladu. Klesl navíc zásadně počet spekulantů, kteří nekupují akcie s cílem růstu, ale naopak vydělávají na poklesu.

Radost tedy mají investoři, ale ještě větší satisfakcí je tento růst a vývoj pro Elona Muska. Ačkoliv je jeho osobnost lehce kontroverzní a jeho kroky nebyly vždy ku prospěchu celého podniku, musí se mu nechat jeho obrovská vůle dotáhnout své cíle až do konce a úspěšně překonávat veškeré překážky.

I díky těmto Muskovým vlastnostem byla Tesla letos schopna překonat nedůvěru obchodníků, kteří si nebyli jistí poptávkou ze strany zákazníků, a také se vyrovnat se ztrátou převyšující 700 milionů dolarů, kterou vykázala za první kvartál letošního roku. Hospodářské neúspěchy Teslu z rovnováhy jen tak nevyvedou, protože za roky svého fungování zažila nepříznivých období již mnoho. I proto Musk predikoval, že se Tesla z problémů do konce roku dostane. A jak slíbil, tak se také stalo.

Obrat k lepšímu

Zlom přinesl třetí kvartál, který sice automobilka uzavírala se čtvrtletním poklesem zisku ve výši 6,3 miliardy dolarů, tedy 145 miliardami korun, ovšem příjmy se vyšplhaly na 143 milionů dolarů, tedy přibližně 3,3 miliardy korun.

Akcie Tesly byly postupně posilovány i díky novým produktům, které Tesla začala odhalovat. Vše odstartoval Megapack, tedy energetické řešení pro ukládání masového množství energie získané z obnovitelných zdrojů o úložné kapacitě 3 MWh.

tesla-megapack-1

Foto: Tesla

Grafika baterie sestavené z Megapacků

V říjnu Tesla představila inovovanou solární střešní krytinu, která konečně splňuje veškeré požadavky, jež byly na takovýto typ střechy kladeny. Cena střechy za metr čtvereční krytiny se pohybuje okolo 5 tisíc korun a podle Tesly se jedná o začátek zcela nové éry přístupu ke kolekci energie ze slunce u rodinných domů.

Elon Musk se později nechal slyšet, že do budoucna by sektor energetických řešení mohl pro Teslu mít stejný, ne-li větší význam než elektromobily. I to je důvod, proč se chce Tesla v budoucnu na tento sektor začít soustředit v daleko větší míře.

freebike1-min

Přečtěte si takéČeský bikesharing Freebike v první sezoně přilákal 20 tisíc uživatelů a hlásí: Sdílená doprava je v Praze pořád v plenkáchČeský bikesharing Freebike v první sezoně přilákal 20 tisíc uživatelů a hlásí: Sdílená doprava je v Praze pořád v plenkách

Tím ovšem odhalování budoucnosti u Tesly zdaleka neskončilo. V listopadu totiž došlo k premiéře tolik očekávaného Cybertrucku, který svým vzhledem a schopnostmi vyrazil dech i těm nejotřelejším. Díky jedinečnému designu, který jde vstříc budoucnosti krokem zpět do minulosti a také díky rozpačité předváděčce odolnosti jeho skel, zaplavil Cybertruck média po celém světě.

I to bylo důvodem, proč na něj Tesla bez jakékoliv prezentace nasbírala během několika dnů velké množství objednávek.

tesla_cybertruck

Foto: Tesla

Boční pohled na nový pick-up Tesla Cybertruck

To všechno byly katalyzátory, které popoháněly růst důvěry vůči Tesle a odrážely se i na růstu ceny akcií. Tím vůbec posledním oznámením a pro nás Evropany extrémně důležitým, bylo rozhodnutí začít budovat továrnu Tesly na území Evropy. Ta vyroste poblíž Berlína a Tesla do její výstavby investuje bezmála 4 miliardy eur, tedy téměř 100 miliard korun.

Po továrně v Šanghaji se pro Teslu bude jednat již o čtvrtou výrobní základnu, která pomůže automobilce rozšířit její vozy na všechny klíčové trhy a nadále upevňovat svou pozici ve světě automobilového průmyslu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym