Ekologické lože pro sportovce. Olympijská vesnička v Tokiu bude vybavena postelemi z kartonové lepenky

tokyo-cardboard-bed

Foto: Tokyo 2020

Lepenková postel unese až 200 kilogramů

0Zobrazit komentáře

Letošní léto se stane opět velkým svátkem pro všechny milovníky a vyznavače letních sportů. Startuje totiž další ročník letních olympijských her, na kterých budou sportovci z celého světa soupeřit v celkem 324 sportovních disciplínách 33 různých sportů. A jelikož je japonské Tokio, ve kterém budou hry pořádány, městem, kde zítra znamená dnes, organizátoři si pro sportovce přichystali spoustu netradičních novinek, třeba postel z kartonové lepenky.

Možná ve vás představa papírové postele vyvolává obavy o kvalitu spánku, kterou takový kus nábytku může sportovcům nabídnout. Organizační výbor ale uklidňuje, že strach není na místě. Konstrukce rámu postele je vyrobena z vysoce odolného kartonu, který dokáže unést hmotnost až 200 kilogramů. K této váze se nepřibližují ani ti největší vrhači koulí a naštěstí pro pořadatele se sumisté do pětice nových sportů, které budou na hrách představeny, neprobojovali.

Na kvalitě postele se navíc nejvíce podílí matrace. Ty, které budou k dispozici olympionikům, využívají nejnovějších inovací v tomto oboru. Jsou složeny ze tří samostatných částí, které si rozdělují funkci podpory horní, střední a spodní části těla tak, aby tvrdost jednotlivých částí, kterou lze upravit, co nejvíce vyhovovala tělu každého ze sportovců. Matrace jsou doplněny i o polštář s jemnou prohlubní uprostřed, který zase poskytuje kvalitní oporu pro krční páteř, ať už bude olympionik spát na zádech či na boku.

Konstrukce lepenkové postele s roštem

Absolutní pohodlí sportovců není jediným benefitem, který mají tyto postele přinášet. Organizační výbor po skončení her totiž nebude muset vůbec řešit, komu postele spolu s matracemi nabídne. Celá postel je kompletně recyklovatelná, a to nejen její kartonová konstrukce, ale i matrace, polštář a také modrobílé lůžkoviny vytvořené speciálně pro hry.

„Bude to poprvé v olympijské a paralympijské historii, kdy jsou postele a lůžkoviny všech vesnic vyrobeny téměř výhradně z obnovitelných materiálů,“ vysvětlují pořadatelé her.

Celkem bude v olympijské vesničce přibližně 18 tisíc takových lůžek a v paralympijské vesničce dalších 8 tisíc. Všechny jsou v plném souladu s ekologickou iniciativou her „Be better, together – For the planet and the people“, jejímž cílem je minimalizovat plýtvání zdroji a vyčerpávání ekosystémů. V rámci této iniciativy se organizátoři snaží 99 % veškerého materiálů, který bude během her použit, recyklovat či znovupoužít v jiných projektech. Iniciativa má ukázat, že se udržitelným způsobem dá uspořádat i tak megalomanská akce, jako je olympiáda.

Recyklovaná pochodeň a další

Díky tomu se mohou sportovci těšit i na další moderní zajímavosti, které je na hrách čekají. Po olympijské vesnici je například bude rozvážet plně autonomní vozítko od Toyoty. To by mělo zvládnout převážet běžné i handicapované sportovce a poslouží také personálu. Běžní návštěvníci se jím bohužel nesvezou.

olympic-stadium-tokio5-min

Foto: JSC

Stadion nabízí to nejmodernější vybavení

Smutnit však nemusí, protože spolu se sportovci si budou moci vychutnat zcela nový národní stadion, který má kapacitu 68 tisíc diváků. Návštěvníci zde budou mít k dispozici jen to nejmodernější zázemí a také řadu asistenčních robotů.

Pro sportovce jsou navíc přichystány sady medailí, které byly vyrobené z drahých kovů získaných ze starých elektronických zařízení, jež byla vybrána prostřednictvím globální sbírky. Z odpadního materiálu je vyrobena i olympijská pochodeň a také sedačky na již zmiňovaném stadionu. Po skončení her by měly být bytové jednotky z olympijské a paralympijské vesnice nabídnuty k prodeji místním obyvatelům.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym