Ikonický pokrm v novém. IKEA letos uvede rostlinnou variantu masových koulí, dorazí i do Česka
IKEA je známá nejen pro svůj bohatý sortiment nábytku a věcí do domácností, ale také doplňkové služby, kterým vévodí restaurační zázemí a sortiment švédských kulinářských specialit. Snad každý zná ikonické masové kuličky, které jsou se značkou úzce spjaty a jen za minulý rok jich mělo být globálně prodáno přes jednu miliardu. Slavný pokrm se navíc brzy promění a bude nabízen i alternativně z rostlinných proteinů.
O veganské verzi populárních masových kuliček, které se v prodejnách IKEA běžně servírují s bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkovým džemem, se mluvilo již loni na jaře. Tehdy švédský nábytkářský gigant představil jahodovou zmrzlinu bez jakéhokoliv zastoupení kravského mléka a také zeleninový hot dog vytvořený z kapusty, červené čočky, mrkve a zázvoru.
Nešlo však o jediná jídla, kterých si mohli užívat vegetariáni a vegani. Vedle dětského zeleninového burgeru měla IKEA v nabídce i zeleninové masové koule za 59 korun podávané s rajčatovým ragú se špenátem, brokolicí a bulgurem. Pokrm se ovšem zcela jasně prezentoval jako varianta ze zeleniny a nešlo tak o snahu napodobit chuť tradičního masa. To přichází až nyní.
S ohledem na trend rostlinných náhražek masa IKEA ještě letos uvede nový typ masových koulí, které budou složeny z hrachového proteinu, ovsa, brambor a jablek. Všechny tyto ingredience mají být umíchány do takové podoby, aby co nejlépe napodobily texturu původní „masové varianty“ a současně i stejně chutnaly.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs„Doufáme, že tyto nové veganské kuličky inspirují milovníky masových kuliček IKEA, aby vyzkoušeli udržitelnější alternativu, aniž by museli dělat kompromis, pokud jde o chuť a texturu jídla. Protože tyto kuličky vypadají jako maso a chutnají jako maso – ale neobsahují a nepotřebují maso,“ dodává pro CzechCrunch české zastoupení IKEA.
V průběhu letošního roku by se rostlinné masové koule měly objevit ve zhruba 290 prodejnách po celé Evropě, a to včetně České republiky. Nyní je otázkou, kdy se tomu tak přesně stane.
IKEA měla pro magazín The Verge potvrdit srpnové uvedení na většině evropských trzích, tudíž bychom mohli očekávat, že bude tento termín platit i pro české pobočky IKEA. Na druhou stranu tuzemské zastoupení švédského nábytkáře prozatím přesný termín potvrdit nechce, do některých zemí pravděpodobně dorazí nemasové kuličky o pár měsíců později
Gastronomický trend, na který lidé slyší
S rostlinnými variantami tradičních masových pokrmů se v posledních měsících roztrhl pytel. Může za to zejména loňský rok, kdy se naplno projevila síla výrobců falešného masa jako Beyond Meat a Impossible Foods, kteří se uchytili i v předních fastfoodových řetězcích a inovují jak ikonické burgery (třeba Whooper od Burger Kingu), tak kuřecí křídla od KFC.
V dubnu navíc dorazí nový hráč pod názvem Daring Foods, který bude nabízet alternativní kuřecí maso bez živočišného proteinu, a v Česku se o podobnou gastronomickou „revoluci“ snaží mimo jiné firma Mana. Ta se proslavila svým práškovým nápojem.
Veškeré dění okolo rostlinného masa můžete sledovat pod tagem nemaso, kde budete mít k dispozici všechny zásadní novinky z tohoto rostoucího odvětví.