Rekola jezdí po Česku další týden zdarma. V Praze, Brně, Ostravě či Olomouci se přidává také bikesharing Nextbike

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

rekola-cb-rouska2

Foto: Rekola

Na Rekolech se nově jezdí s rouškou, ale zdarma

0Zobrazit komentáře

V České republice nadále přetrvává nouzový stav. Kvůli snaze o zamezení šíření koronaviru, roznášející onemocnění COVID-19, je nadále zavřená většina obchodů, je omezený pohyb na veřejnosti a všichni nosí roušky. Horší to může být i s dopravou, a tak svou akci prodlužují Rekola, která nabízí další týden část jízdy zdarma. Nově se přidává i Nextbike.

Rekola začala nabádat své uživatele i další lidi, aby přesedli z městské hromadné dopravy na jejich růžová kola v polovině března. Tehdy v Česku začaly platit významnější zákazy a pohyb na kole byl s ohledem na šíření koronaviru bezpečnější než jet tramvají nebo autobusem spolu s dalšími lidmi.

Každý, kdo na Rekolo sedl, získal díky partnerství s online supermarketem Rohlik.cz a výrobcem 3D tiskáren Prusa Research 30 minut jízdy zdarma. Akce teď pokračuje i první dubnový týden, kdy prvních 15 minut pro každého sponzoruje Hello bank, dlouhodobý partner Rekol.

rekola-cb-rouska

Foto: Rekola

Rekola jezdí v nouzovém stavu prvních 30 minut zdarma

„Jsme moc rádi, že můžeme v této době lidem nabídnout alternativní dopravu po městě zdarma. Při dodržování doporučených hygienických pravidel považujeme bikesharing za vhodný způsob přepravy v tomto jarním období, který nám navíc umožní tolik potřebný pohyb a individuální prostor,“ říká k tomu Gabriela Pithartová, ředitelka značky a komunikace Hello bank.

Rekola podle svého vyjádření v posledních dvou týdnech pomohla desítkám tisíc lidí s individuální dopravou a pro CzechCrunch jejich zástupci prozradili, že oproti loňskému období se tuzemskému bikesharingu dvojnásobně zvýšil počet uživatelů, co se na kolech přepravovali, a ztrojnásobil počet uživatelů, kteří se nově registrovali. Jednoduchou dopravu zdarma tak lidé vítají.

„Rekola a MHD odjakživa vnímám jako nejlepší přátele a spojence, a přátelé jsou mimo jiné také od toho, že si umějí v krizi pomoci. A vzhledem k tomu, že je třeba omezit kontakt s lidmi na minimum, kolo je v tuto chvíli ideální dopravní prostředek,“ říká Vítek Ježek, zakladatel Rekol, a dodává, že všechny dotykové plochy včetně řidítek se snaží s kolegy dezinfikovat.

Částečně se nechal inspirovat také BeRider, který v Praze provozuje sdílené elektrické skútry a od začátku tohoto týdne nabídl přepravu zdarma všem zdravotníkům v první linii. Rekola aktuálně jezdí v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Frýdku-Místku a Mladé Boleslavi a mimo jiné ve třech prvně zmíněných městech se připojuje taktéž konkurenční Nextbike.

nextbike

Foto: Nextbike

Bikesharing Nextbike nově jezdí po Česku prvních 30 minut zdarma

Německý bikesharing, který začal před rokem jezdit v Ostravě a postupně se rozšířil do Brna, Prahy, Olomouce, Prostějova, Havířova, Opavy, Kladna či Hlučína, nabídne na následující týdny podobnou akci jako Rekola, tedy 30 minut jízdy pro všechny uživatele zdarma.

V Brně první půlhodinu jízdy zdarma do konce dubna zasponzoruje fintechový startup Roger a společnost GRiT, v Praze se taktéž do konce dubna s Nextbikem spojila společnost ISIC, v Olomouci minimálně do 21. dubna sponzoruje 30 minut jízdy Galerie Šantovka a v Ostravě místo obvyklých 15 minut přibude jednou tolik díky spolupráci s městem, a to minimálně do 18. dubna.

skoda-respirator6

Přečtěte si takéŠkodovka místo tajných prototypů tiskne respirátory a zdravotníkům poskytne zdarma své elektrické skútry BeRiderŠkodovka místo tajných prototypů tiskne respirátory a zdravotníkům poskytne zdarma své elektrické skútry BeRider

„Věřím, že třicet minut zdarma pomůže lidem v této době s lepší dostupností například na cestě do práce, obchodu, lékárny či jiné nezbytně nutné cesty,“ uvedl za společnost Nextbike Lukáš Luňák. Brňané mají k dispozici po městě 500 kol umístěných ve více než 150 stanicích, v Praze je stejný počet kol a dvojnásobný počet stanic, Ostrava pak nabízí dokonce 900 kol ve 280 stanicích a v Olomouci je 300 kol ve 100 stanicích.

Servisní tým Nextbike sdílená kola taktéž dezinfikuje, podobně jako Rekola nicméně doporučuje dodržovat základní hygienická pravidla a v ideálním případně užití rukavic. Nová akce s půlhodinou zdarma by měla platit i v menších městech, kam Nextbike v poslední době expandoval. Na Kladně a v Prostějově nabízí 100 kol, v Opavě 80, v Havířově od 1. dubna 150 sdílených kol a v Hlučíně prvních pětadvacet.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym