Wunderlist je mrtev, ať žije Superlist. Microsoft zavřel populární úkolovník, a tak jeho původní tvůrce představil nástupce

Michal PtáčekMichal Ptáček

superlist

Foto: Pitch/CzechCrunch

Christian Reber, tvůrce úkolovníku Wunderlist představil jeho nástupce

0Zobrazit komentáře

Po dlouhých pěti letech se Microsoft odhodlal k nepopulárnímu kroku. Dnešním dnem totiž oficiálně ukončuje provoz Wunderlistu, oblíbené aplikace pro správu úkolů, za jejíž získání neváhal před lety zaplatit přes 100 milionů dolarů.

Technologický gigant z amerického Redmondu sice dva roky po akvizici nahradil Wunderlist vlastním řešením Microsoft To-Do, to se však nese u části původních uživatelů, kteří se často rekrutovali z operačního systému macOS, poměrně v nelibosti. Chybějící funkce, změna zažitého rozhraní nebo nutnost registrovat se přes účet Microsoftu způsobily odliv ke konkurenci, přirozeně té, která Wunderlist co nejvíce připomíná.

Z akvizice tak těžily konkurenční služby jako Todoist, TickTick nebo Things, ale skutečného nástupce, který by stavěl na základech Wunderlistu a nešlo o zmíněné Microsoft To-Do, jsme se ani po pěti letech nedočkali.

wunderlis

Úkolovník Wunderlist dnešním dnem oficiálně končí

Stojaté vody proto loni na podzim na svém Twitteru rozvířil Christian Reber, německý podnikatel a původní autor Wunderlistu, který Microsoftu nabídl, že aplikaci odkoupí zpět. K dohodě nakonec nedošlo, to ovšem Reberovi nezabránilo v plánech na znovuvzkříšení jeho populárního úkolovníku.

Společně se svým týmem nyní představil nástupce s názvem Superlist a načasování zřejmě nemohlo být lepší. Ačkoliv Wunderlist už není podporován nějakou dobu, teprve až dnešním dnem se kvůli odstraněné synchronizaci úkolů se serverem stane pro běžné využití takřka nepoužitelným a zanikne. A Superlist by chtěl tuto mezeru zacelit.

Superlist bude více než pouhou aplikací pro správu úkolů, ale zároveň nikdy nebude tak nafouknutý jako ty klasické aplikace pro správu projektů, které nenávidíte. Bude přehledný, rychlý a hyperkooperativní. Pomůžeme jednotlivcům i týmům jakékoli velikosti vytvářet věci v rekordním čase,“ říká k novému projektu Reber.

superlist-1-2

Superlist by se měl stát oficiálním nástupcem Wunderlistu

Berlínský podnikatel zároveň dodává, že se bude primárně soustředit na vývoj svého druhého produktu, kolaborativní prezentační aplikace Pitch, na níž již nabral od investorů desítky milionů dolarů a teď se s ní chystá naplno na trh. Na rozvoj Superlistu bude dohlížet spíše zpovzdálí. To by nicméně mohl být spíše jen krok tomu, jak se vyvázat ze smluvních závazků a konkurenčních doložek, které s velkou pravděpodobností byly součástí původního obchodu.

„Na osobní úrovni se budu i nadále soustředit na vývoj naší aplikace Pitch. Týmu Superlistu ale rád kdykoliv pomohu s vedením, podporou nebo opravováním chyb, dodal na Twitteru Reber.

Kdy Superlist spatří světlo světa, zatím nevíme, vzhledem k obrovské uživatelské základně, která u Wunderlistu čítala okolo 13 milionů lidí, ale aplikace nouzí o uživatele na začátku zřejmě trpět nebude.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym