Čeští vývojáři eMan míří na pražskou burzu. Nabízejí téměř polovinu firmy a chtějí získat desítky milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

eman-founders

Foto: eMan

Spoluzakladatelé eManu: Michal Košek, Tomáš Čermák, Jiří Horyna, Jan Horyna

0Zobrazit komentáře

Společnost eMan se specializuje na vývoj mobilních a webových aplikací a integrovaných řešení a teď míří na pražskou burzu. Minulý týden získala povolení od České národní banky, které mimo jiné znamená, že celkově 47procentní podíl firmy se bude obchodovat na trhu PX Start zaměřeném na menší inovativní společnosti.

Investovat do firmy lze během upisovací aukce mezi 17. a 31. srpnem skrze členy pražské burzy, minimální velikost investice je stanovena na úrovni 25 tisíc korun. eMan dosud vlastnili čtyři společníci (Jiří a Jan Horynovi, Michal Košek a Tomáš Čermák), kteří si po úpisu akcí plánují ponechat kontrolní většinu 51 procent, další 2,3 procenta akcií společnost upsala za výhodnějších podmínek svým dvaceti zaměstnancům.

„Na burzu jsme chtěli vstoupit již v červnu, rozhodli jsme se však nabídnout akcie zaměstnancům a celé IPO se nám tak o dva měsíce posunulo. Zájem uvnitř společnosti nás potěšil. Věřím, že podobně to bude i u dalších investorů během upisovací aukce,“ říká spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti eMan Jiří Horyna.

jiri-horyna-eman

Foto: eMan

Spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti eMan Jiří Horyna

Obchodovatelný podíl ve výši 47 procent celkově nabídne 914 tisíc kusů akcií, přičemž jejich úpis probíhá v cenovém rozmezí od 51 do 56 korun za akcii. eMan tak očekává získání přibližně 40 až 50 milionů korun nového kapitálu, které plánuje využít na další rozvoj, možné akvizice a splacení části bankovních úvěrů.

Podle vyjádření Horyny firma registruje nižší desítky lidí, kteří plánují investici od minimálních 25 tisíc korun až po vyšší stovky tisíc, a již delší dobu probíhají také neformální jednání s několika fondy. „Věříme v úspěch našeho IPO. Investorům máme co nabídnout,“ pokračuje šéf společnosti.

Firma eMan dodává softwarová řešení energetickým společnostem, průmyslovým firmám, bankám či automobilkám. Jejích pět největších klientů, kteří tvoří celkem 81 procent obratu firmy, zahrnuje Škoda, Honeywell, E.On, ČSOB a MND. Během loňského roku dosáhl eMan tržeb ve výši 167,7 milionu korun se ziskem před úroky, daněmi a odpisy (EBITDA) 13,7 milionu korun. Za posledních pět let tak vyrostl více než čtyřnásobně, když v roce 2015 vykázal tržby ve výši 40 milionů.

Po letech dynamického růstu se vedení firmy rozhodlo pro letošní rok zaměřit na stabilizaci, ziskovost a posílení pozice na trhu, čímž si chce vybudovat pevný základ pro další silný růst. Pro letošek tak očekává jen mírný nárůst tržeb na úroveň přesahující 170 milionů s propadem EBITDA na 2,8 milionu korun, v příštím roce pak opětovný růst tržeb na 203,8 milionu se ziskem 14 milionů korun. Nastavený byznys plán však může být podle prospektu pro investory až příliš odvážný a v budoucím vývoji je potenciálním rizikem.

eman-skoda

Foto: eMan

Společnost eMan vyvíjí aplikace například pro Škodovku

Zajímavostí je, že v roce 2016 do eMan majetkově vstoupila společnost Jablotron, dva roky poté však došlo k management buyoutu tohoto podílu čtyřmi původními zakladateli – Jiřím Horynou, Janem Horynou, Michalem Koškem a Tomášem Čermákem. Transakce tehdy vyšla na vyšší desítky milionů korun. Ve stejném roce pak došlo k expanzi společnosti do Spojených států, konkrétně do Houstonu, kde otevřela svoji pobočku.

Se vstupem na burzu firmě pomáhá skupina Starteepo, která se právě na vstup na burzu a s tím související poradenství zaměřuje. „Nepochybujeme, že společnost eMan se okamžitě zařadí mezi štiky trhu Start. Její předností je, že se jí dlouhodobě daří zvyšovat obrat a že mezi její klienty patří významné české i nadnárodní firmy. Další její výhodou je, že úspěšně expandovala i na zahraniční trhy včetně Spojených států,“ říká ředitel Starteepa František Bostl.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym