Přes Zonky se půjčilo už více než 12 miliard korun. Teď firma putuje z Home Creditu do rukou Air Bank

Peter BrejčákPeter Brejčák

jiri-humhal-zonky-top2Insider

Foto: Zonky

Jiří Humhal, CEO Zonky

0Zobrazit komentáře

Zonky je jedním z průkopníků českého trhu s takzvanými peer-to-peer půjčkami, kdy lidé půjčují dalším lidem. V posledních měsících nicméně prochází velkými změnami související zejména s nástupem nového vedení jejího dosavadního majitele, finanční skupiny Home Credit, která se chce soustředit především na své aktivity na asijském trhu.

To mění i strategii rozvoje Zonky, které by se do konce letošního roku mělo jako dceřiná firma začlenit do vlastnické struktury Air Bank. Ta je stejně jako Home Credit vlastněna skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Na trhu bude Zonky nadále působit pod vlastní značkou a současní klienti budou moci jeho služby využívat stejně jako dosud.

Podle nejaktuálnějších dat z června půjčková platforma evidovala 100 tisíc klientů a přibližně 38 tisíc investorů, přičemž celkový objem půjčených peněz překonal hranici 12 miliard korun. Na druhou stranu generuje stále ztrátu ve stamilionových řádech ročně.

michal-strcula-airbank1

Foto: Air Bank

Michal Strcula, generální ředitel Air Bank

„Zonky je jedním z nejvýraznějších českých startupů současnosti, který se během krátké doby stal nejúspěšnějším poskytovatelem P2P půjček v Česku. Jde současně o jednu z nejoblíbenějších značek v oblasti financí. Věříme, že společnými silami dokážeme značku Zonky a její služby posunout ještě dál, a to i díky rychle rostoucí klientské základně Air Bank,“ uvedl k transakci Michal Strcula, generální ředitel Air Bank.

Banka věří, že svým klientům v době nízkých úrokových sazeb přinese další možnosti pro investování volných peněz, stejně jako další možnosti půjčení si v případě, kdy naopak peníze navíc potřebují, což má přinést nové příležitosti také pro existující investory Zonky. Vedle toho by mělo propojení znamenat úsporu nákladů při dalším rozvoji obou firem.

„Nějaké větší propojení obou firem by nám z dlouhodobého hlediska dávalo smysl, ale zatím jsme úplně na začátku. V současné době se soustředíme na to, aby se Benxy (firma provozující Zonky – pozn. red.) mohla stát dceřinou společností Air Bank, a i k tomu musí nejdříve proběhnout nezbytné právní a regulatorní kroky,“ doplnila pro CzechCrunch mluvčí Air Bank Jana Karasová.

„Air Bank a Zonky spojuje role vyzyvatelů tradičních bank a bořitelů zažitých pořádků, kteří už proměnili a dalšími inovacemi dál proměňují své obory. Díky užšímu propojení Air Bank a Zonky najdou klienti vedle sebe to nejlepší, co dnes svět půjček nabízí — flexibilní bankovní půjčku Air Bank, oceňovanou pravidelně za férovost ke klientům, a P2P půjčku Zonky, jejíž sazby patří díky financování samotnými lidmi k nejnižším na trhu,“ řekl Jiří Humhal, šéf Zonky.

Cena transakce zatím nebyla stanovena

Zonky přitom mělo ještě koncem loňského roku velké plány, kdy chtělo expandovat do Evropy, budovat nový globální brand a získat nového investora. V únoru se však na základě rozhodnutí Home Creditu tyto aktivity zastavily, a to doslova ze dne na den.

„Nové vedení skupiny Home Credit International, do které patříme, pečlivě zvážilo plány Zonky v zahraničí a rozhodlo upustit od záměru rozšířit činnost Zonky do zahraničí,“ uvedl tehdy pro CzechCrunch Jan Sladovník, tehdejší marketingový šéf Zonky.

pavel-novak-zonky22

Přečtěte si takéZahraniční expanzi mu zařízli, a tak v Zonky končí jejich šéf Pavel Novák. Chce se věnovat mezinárodním projektůmZahraniční expanzi mu zařízli, a tak v Zonky končí jejich šéf Pavel Novák. Chce se věnovat mezinárodním projektům

V reakci na to po třech letech z postu ředitele Zonky odešel Pavel Novák a nahradil jej dřívější finanční a provozní ředitel Jiří Humhal. Mateřský Home Credit se totiž rozhodl soustředit na rozvoj byznysu v Asii a opustit své dřívější projekty v Evropě, což je pravděpodobně i důvodem, proč došlo k vyčlenění Zonky z jeho struktury.

Koncem loňského roku se přitom firma provozující Zonky přejmenovala na Benxy, jak měl znít mezinárodní název služby. Z toho ale nakonec sešlo a zastaven byl i projekt Velvon, což měla být pro změnu nová digitální banka v Německu budovaná rovněž pod hlavičkou Home Creditu.

„Součástí změny bude i finanční vypořádání mezi Air Bank a společností Home Credit B.V., pod kterou dnes Benxy spadá. V současné době pracujeme na ocenění této transakce,“ doplnila mluvčí Air Bank Karasová.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym