Když televize nestačí. Nový laserový projektor od Samsungu nabídne 4K a postavíte ho rovnou ke stěně

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

samsung-the-premiere-laser-projector-1

Foto: Samsung

Hlavním tahákem projektoru je obrovský obraz

0Zobrazit komentáře

Velká část uživatelů při sledování Netflixu zároveň dělá něco jiného, třeba kouká na telefon. Pro takové diváky nejspíš novinka od Samsungu nebude, ale některé cinefily by laserový projektor s krátkou projekční vzdáleností a 4K rozlišením mohl zaujmout. Zatímco dražší televize se totiž pohybují v úhlopříčkách mezi 160 a 209 centimetry, novinka jihokorejské firmy má kvalitní obraz nabídnout i na více než třech metrech.

Zobrazovací plochy se zvětšují napříč všemi zařízeními. Novější Apple Watch podstatně snížily tloušťku rámečku, vnitřní displej skládacího Samsungu Galaxy Z Fold 2 5G se zbavil masivního výřezu, u televizí se postupně šíří 8K rozlišení. Domácí projektor je v tomto ohledu vrcholem a v poslední době se stává čím dál tím atraktivnější možností. Krátké projekční vzdálenosti modelů s laserovými lampami totiž vyžadují jen minimální úpravy pokoje.

V mnoha případech mohou být dokonce mnohem méně viditelně než televize, protože při vypnutém stavu je na stolku místo obrovské obrazovky jen kompaktnější úhledná krabička. Právě na tento aspekt sází také novinka od Samsungu, jelikož projektor s názvem The Premiere firma řadí do své lifestylové řady. Patří sem například i The Frame, televize vypadající jako obraz, nebo otáčecí obrazovka The Sero, o níž jsme psali nedávno.

samsung-the-premiere-laser-projector-2

Foto: Samsung

Projekční plátno může nabídnout lepší obraz, ale není nutné

Krátká projekční vzdálenost znamená, že místo toho, aby byl projektor umístěn na opačné straně pokoje, se nachází přímo u stěny (respektive pár desítek centimetrů od ní), na kterou se promítá obraz. Eliminuje se tím pochopitelně nutnost zařízení přizpůsobovat uspořádání jeho okolí a například kočka nemůže nikdy vlézt do proudu světla a zkazit dramatickou scénu. Částečně se také odbourávají problémy spojené s přesným umístěním projektoru.

Naopak to – alespoň pro domácí použití – neznamená žádné kompromisy pro velikost obrazu. Samsung představil rovnou dvě verze The Premiere s označením LSP7T a LSP9T. První v nich nabídne maximální úhlopříčku projekce 120 palců (305 cm), druhý ještě o deset palců více, tedy 330 centimetrů. Mnozí potenciální uživatelé by tak pravděpodobně měli problém natolik velkou plochu doma hledat. Obě zařízení jsou pochopitelně schopná i menšího obrazu.

Úhlopříčka a rozlišení patří k hlavním lákadlům projektorů, důležité vlastnosti tím ovšem jen začínají. Samsung se u vyššího modelu chlubí zvláštní technologií trojího laseru, která má umožnit vysoký kontrast a maximální jas až 2 800 ANSI lumenů. Zároveň je The Premiere prvním projektorem s podporou HDR i ve standardu HDR10+, jenž umožňuje dynamicky měnit parametry jasu a kontrastu na úrovni jednotlivých scén nebo dokonce záběrů.

Stále ovšem platí, že obrazové vlastnosti jsou u projektorů výrazně složitější než například u televizí. Závisí totiž na mnoha proměnných jako vzdálenost od projekční plochy, povrchu projekční plochy, vzdálenosti diváka od obrazu a dalších. Nejtmavší zobrazený bod pochopitelně může být jen tak tmavý, jako je plocha, na níž je promítán. Projektory typicky neumí dosáhnout podobně kvalitního kontrastu nebo HDR jako dražší televize, protože nemají například místní stmívání, umožňující vypnout podsvícení obrazovky v tmavých částech.

samsung-the-premiere-laser-projector-4

Foto: Samsung

U projektorů je třeba pamatovat, že nejtmavší zobrazený bod bude odpovídat jasu projekční plochy

Samsung u své novinky slibuje, že podobné funkce bude schopen napodobit a dosáhnout velkých rozdílů mezi tmavými a světlými segmenty obrazu. Prohlášení o podpoře HDR10+ a velmi vysokém jasu nicméně platí hlavně pro vyšší model The Premiere. U obou se každopádně bude muset počkat na reálné zkušenosti.

Směřování ohlášených projektorů jihokorejské firmy na většinové zákazníky zdůrazňuje podpora platformy Samsung Smart TV. Díky ní budou schopny bez připojení dalších zařízení přehrávat obsah ze streamovacích služeb jako Netflix nebo YouTube. K dispozici bude také snadné zrcadlení displejů mobilních zařízení a pro náročnější zvláštní režim Filmmaker, u něhož by měl obraz co nejvíce odpovídat představám autorů daného filmu či seriálu.

Jelikož je The Premiere koncipován jako kompletní řešení, obsahuje i zabudované reproduktory se samostatným wooferem pro basy. Na trhu by se měl projektor v obou verzích objevit do konce letošního roku, zatím však není známo, jestli a kdy se chystá uvedení v Česku. Čeká se také na ohlášení oficiální ceny.

samsung-the-premiere-laser-projector-3

Foto: Samsung

Projektory The Premiere mají decentní design, který má snadno kamkoliv zapadnout

Diskuze (0)

Novinka

Anonym