Skládací revoluce pokračuje. Samsung uvádí nástupce Galaxy Fold s lepším displejem a závratnou cenovkou

Filip HouskaFilip Houska

samsung-zfold2

Foto: Samsung

Galaxy Z Fold 2, nová generace skládacího telefonu od Samsungu

0Zobrazit komentáře

Když Samsung začátkem srpna představoval nový Galaxy Note 20 Ultra spolu s jeho dostupnější variantou, dvojicí inovovaných tabletů, novými hodinkami a zajímavou konkurencí k AirPodům, nalákal nás ještě na jednu, mnohem atraktivnější věc. Tou byl nástupce Galaxy Fold, prvního skládacího telefonu jihokorejské firmy s velkou budoucností i kontroverzní minulostí.

Debutový model Samsungu se na první dobrou příliš nepovedl, o čemž svědčily zejména problémy s displejem. Ty prakticky firmu donutily zatáhnout záchranou brzdu a všechna zařízení vrátit zpět do továren k předělání. Pak se sice lehce přepracované stroje vrátily, ale pošramocenou minulost si ponechaly.

Bylo tedy jasné, že dříve nebo později Jihokorejci vyrukují s dalším modelem, který by měl být vychytanější a spolehlivější. Přesně to se teď stalo, když Samsung oficiálně představil Galaxy Z Fold 2 5G, v pořadí třetí generaci svého skládacího telefonu, který alespoň papírově nabízí vylepšení po všech stránkách.

samsung-galaxy-zfold2_6-min

Foto: Samsung

Skládací telefon Samsung Galaxy Z Fold 2

Nejviditelnější změnou prošel displej, respektive dvojice displejů, která se po rozložení zařízení spojí do jednoho a nabídne větší plochu pro produktivitu i zábavu. Zvětšil se jak přední panel, který má nyní úhlopříčku 6,2 palce, tak i ten vnitřní. Ten se po otevření dostane na úhlopříčku 7,6 palce. V obou případech byly zmenšeny i černé okraje okolo.

Aby se Samsung vyvaroval většímu riziku poškození displeje, přepracoval otevírací pant a vynechal původní plastový potah, který nahradil za tenké sklo. To mimo jiné kryje i malý průstřel pro kameru, což je taktéž zásadní změna oproti prvnímu modelu, jehož kamerový systém měl velice výrazný výřez v levém horním rohu (po otevření).

Co se kamerových čoček týče, Galaxy Z Fold 2 jich má rovných pět. Dvě z nich jsou přední a zbylé tři (ultraširokoúhlá, širokoúhlá a teleobjektiv) jsou umístěné na zadní straně zařízení. Zatímco přední čočky nabízí 10 MPx, zadní trojice disponuje rozlišením 12 MPx.

samsung-galaxy-zfold2_4-min

Foto: Samsung

Novinka může i sama stát, a to díky novému pantu s vačkovým mechanismem

Samsung nešetřil ani v ostatních směrech. Pokud nahlédneme do oficiálních specifikací, zjistíme, že skládací novinku pohání výkonný Snapdragon 865 Plus, kterému sekunduje 12GB paměť RAM. Kapacita baterie, kterou lze dobíjet bezdrátově (a používat i jako reverzní nabíječku), činí 4 500 mAh.

Základem je 256GB úložiště a samozřejmě podpora 5G, jak už z názvu vypovídá. To ale Češi zatím příliš neocení. Nechybí ani zabezpečení pomocí otisku prstu, nová sestava reproduktorů s čistějším a kvalitnějším zvukem, eSIM nebo obnovovací frekvence 120 Hz.

Alfou a omegou je displej, ale za jakou cenu

Ačkoliv jsou specifikace z posledních odstavců poutavé, lidé si nový Galaxy Z Fold 2 budou chtít kupovat hlavně pro displej, respektive formát, na němž jsou jednotlivé panely založeny. Vzhledem k tomu, že z telefonu bude možné během vteřiny udělat regulérní tablet, láká Samsung především na softwarové možnosti.

Silným argumentem pro koupi je jednodušší multitasking. Takzvaný režim Multi-Active Window má uživatelům umožňovat otevření několika různých souborů téže aplikace a jejich následného zobrazení vedle sebe. Pak bude snazší kopírovat texty, přesouvat vizuální obsah nebo pořizovat snímky obrazovky.

samsung-galaxy-zfold2_5-min

Foto: Samsung

Nové, štíhlejší zpracování s výrazným kamerovým rozložením

Součástí je i optimalizované uživatelské rozhraní s aplikacemi, kdy je bude možné na hlavním displeji přizpůsobovat podle libosti majitele. K tomu patří i podpora služeb jako Gmail, YouTube nebo Spotify, u kterých toto personalizované zobrazovací nastavení bude taktéž možné. Stejně jako u kancelářského balíčku Office.

Nové funkce doplňuje mimo jiné i softwarový doplněk App Continuity, díky němuž lze lépe přesouvat obsah mezi předním a hlavním displejem. Byť se zatím přesně neví, v jakých aplikací bude tato funkce dostupná, Samsung slibuje, že podpora napříč širokým spektrem služeb a nástrojů bude růst.

eva-hlavsova3

Přečtěte si takéPřes Cambridge a velkou americkou banku až k vlastnímu startupu. Eva Hlavsová si do puntíku plní své snyPřes Cambridge a velkou americkou banku až k vlastnímu startupu. Eva Hlavsová si do puntíku plní své sny

Teď ovšem možná to nejdůležitější: cena. Protože jde o prémiový model, který na trhu nemá obdoby, Samsung nasazuje v Česku maloobchodní cenovku 54 990 korun, za kterou zákazníci dostanou i čtyřměsíční předplatné YouTube Premium a rok pojištění Samsung Care+ v případě náhodného poškození. Galaxy Z Fold 2 5G v černé nebo bronzové barvě pak bude dostupný od 18. září s tím, že už dnes je možné jej předobjednávat.

samsung-galaxy-zfold2_1-min

Foto: Samsung

Skládací telefon Samsung Galaxy Z Fold 2

Diskuze (0)

Novinka

Anonym