Medový byznys ohrožuje včely. Kalifornský startup proto sladkou pochutinu vyvíjí v laboratořích, aby včelstva chránil
Už jsme mohli vidět řadu pokusů o přesunutí gastronomie do laboratoří. Nejde však ani tak o maso, jež díky rostlinným náhražkám zažívá svou dosud největší revoluci. Alternativně vznikají mořské plody, palmový olej nebo třeba mléko, a to vždy s důrazem na autentickou chuť. Brzy by udržitelně mohl být produkován také med, o což se vedle dalších snaží i kalifornský startup MeliBio s cílem chránit včely, které jsou ve velkém ohrožení.
Říká se, že bez včel by člověk nepřežil. Právě ony přispívají k rozvoji životního prostředí, zachovávají biodiverzitu a starají se o opylování plodin, které živí až 90 % světové populace. Jejich vliv v přírodním ekosystému je tak nezastupitelný, ovšem v důsledku nadměrného využívání pesticidů v zemědělství, klimatických změn a růstu urbanizace ztrácí své přirozené prostředí a pomalu vymírají.
Tento negativní trend vnímá i srbský podnikatel Darko Mandich, který se po přestěhování do Kalifornie spojil s molekulárním biologem Aaronem Schallerem, založili MeliBio a začali přemýšlet nad tím, jak včelstva chránit. A byť reflektovali výše uvedené problémy, přišli i na to, že budoucnost včel ohrožuje nadměrná produkce medu, která v USA dosahuje hodnoty stovek milionů dolarů.
Protože je produkce medu komerční záležitostí (s výjimkou nadšenců, kteří mají včelíny na svých zahradách jako zálibu), včely medonosné se staly masivně hospodářsky využívané, což z nich udělalo hrozbu pro ostatní, divoká včelstva. „Existuje na dvacet tisíc druhů divokých včel. A právě tyto druhy jsou ohroženy aktuální medovou produkcí, která kompletně závisí na komerčním včelařství,“ říká Mandich pro Fast Company.
Zjednodušeně řečeno jde o to, že čím více medu musí včely medonosné vyrobit, tím více jsou ohrožovány ostatní divoké druhy, které s nimi musí bojovat o zdroje živin. Tlak tedy úměrně roste a pokud se k tomu připočtou hrozby v podobě pesticidů na plodinách nebo odumírajících rostlin kvůli klimatickým změnám, vyhynutí je velmi kritickým problémem a každoročně se počty včelstev snižují.