Obchodu za desítky miliard korun už nic nebrání. Nejbohatší Čech Petr Kellner může koupit skupinu stojící za TV Nova

kellner1

Nejbohatší Čech Petr Kellner

0Zobrazit komentáře

Pouhý týden by měl dělit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho PPF od dokončení akvizice skupiny CME, do které mimo jiné spadá i největší tuzemská komerční televize Nova. Vyplývá to z tiskové zprávy Evropské komise, která prodej oficiálně schválila, takže mu teď již nic nebrání.

Výše transakce by se měla pohybovat kolem 2,1 miliardy dolarů, tedy zhruba 48 miliard korun, a její dokončení je plánováno na 13. října letošního roku. Mimo TV Nova je součástí obchodu také portfolio televizních stanic v pěti zemích východní a střední Evropy, například v Bulharsku, Slovinsku nebo Rumunsku, které dohromady zasahují více než 45 milionů diváků.

Už když byl obchod oficiálně oznámen v říjnu minulého roku, informovali jsme, že by měly nákup z poloviny financovat banky BNP Paribas, HSBC, Credit Suisse a UniCredit, spolu s několika dalšími. Největší potenciální překážkou tak bylo možné neschválení u samotné Komise, která měsíce prověřovala, zda by mohlo spojení s PPF, kterému patří také například operátor O2 a jeho O2 TV, nějakým způsobem znevýhodnit konkurenci.

tvnova

Foto: CME / TV Nova

Pravidelné zpravodajství na Televizi Nova

Dalším bodem bylo také možné zvýhodnění při vyjednávání o vysílacích právech, jelikož vyšší podíl by mohl znamenat znevýhodnění konkurence. Nakonec ale Komise došla k závěru, že postavení obou firem na žádném trhu spojení zásadně neovlivní a nic tak nebrání samotné akvizici. „Činnost skupiny PPF představuje pouze zanedbatelný podíl a významně neposílí postavení společnosti CME na trhu prodeje reklamního prostoru v Česku,“ tvrdí Komise.

Vedle Komise se na převzetí už před rokem jednohlasně shodlo i představenstvo CME, posléze také akcionáři. Televize Nova tak díky tomu znovu zamíří do rukou Petra Kellnera, který ji již v minulosti jednou vlastnil a po dvou letech úspěšně prodal právě CME. Podle odhadů měl na obchodu před lety vydělat až 8 miliard korun.

Od té doby se sice některým aktivům z celé skupiny dařilo, ale největším koněm CME je jednoznačně tuzemská televize Nova, která jí přináší největší příjmy. Loni poskočil provozní zisk CME v konstantních kurzech o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Jen v Česku šlo o zhruba 100 milionů dolarů se 7,4% meziročním růstem. Největším akcionářem v CME je americké AT&T, které k podílu přišlo akvizicí skupiny Time Warner v roce 2016.

Kellner se již dříve vyjádřil, že chce akvizicí CME podpořit doplnění telekomunikačního byznysu ve střední a východní Evropě a že chce využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. „Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování,“ doplňuje.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym