PPF Petra Kellnera kupuje za desítky miliard korun skupinu stojící za TV Nova

kellner1

Nejbohatší Čech Petr Kellner

0Zobrazit komentáře

Dlouhou dobu se spekulovalo o tom, kdo ovládne jednu z největších televizních stanic v zemi. Nakonec TV Nova připadne znovu do rukou Petra Kellnera, konkrétně jeho finanční skupiny PPF, která se dostala do finále v boji o CME. Kellner tak získá veškeré televizní aktivity skupiny, která má celkem 45 milionů diváků na pěti trzích. Vedle České republiky vysílá také v Bulharsku, Rumunsku, Slovinsku a na Slovensku.

Tuzemský trh CME ovládá se stanicemi Nova, Nova 2, Nova Sport 1 a 2, Nova Cinema nebo Nova Action. Hodnota transakce se má vyšplhat na 2,1 miliardy dolarů, respektive lehce přes 48 miliard korun. Přes polovinu této částky budou financovat banky BNP Paribas, HSBC, Credit Suisse, UniCredit a několik dalších. Celá akvizice by se měla dokončit kolem poloviny příštího roku, nyní bude procházet schválením regulačních orgánů.

Představenstvo CME se nicméně na převzetí jednohlasně shodlo. Souhlasit ovšem musí ještě akcionáři celé CME, komise Evropské unie a regulátoři v jednotlivých zemích, kde CME působí. PFF svůj záměr oznámila během nedělního večera v oficiální tiskové zprávě.

tvnova

Foto: CME / TV Nova

Pravidelné zpravodajství na Televizi Nova

„Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí,“ říká k transakci Petr Kellner, kterému patří většinový podíl ve skupině PPF. Sám do skupiny CME nechce nějak výrazně zasahovat, dle jeho slov funguje dobře a motivem PFF je především rozvoj telekomunikačního a mediálního byznysu skupiny.

Samotnou skupinu CME vlastní z většiny americký telekomunikační obr AT&T, který se nicméně vyjádřil ve smyslu, že s transakcí souhlasí a naplno ji podpoří. PPF by tak do ruky dostalo aktivum více než 30 televizních kanálů, které by se připojily k vlastnictví jednoho z největších mobilních operátorů – O2. Právě skupina O2 zazněla od jednoho z našich zdrojů před dvěma lety jako potenciální kupující největší soukromé televize v zemi.

reactiveconf-2

Přečtěte si takéV Praze o budoucnosti programování. Na ReactiveConf promluví vývojáři z Amazonu, Microsoftu i ProductboarduV Praze o budoucnosti programování. Na ReactiveConf promluví vývojáři z Amazonu, Microsoftu i Productboardu

Důvodem prodeje měly být dlouhodobé dluhy, které CME získala akvizicí dalších televizních stanic v různých zemích. Televize Nova je ovšem již delší dobu podstatnou součástí skupiny, jelikož jí sama o sobě vydělává nejvíc peněz. Nakonec se prodej od O2 nedostal příliš daleko, jelikož ji vlastní právě PPF – to by nově mělo mít pod palcem nejen televizi Nova, ale celou skupinu.

Skupina PPF by přitom nebylo vlastníkem televize Nova poprvé. Většinový podíl v ní měla už v roce 2002, kdy zahájila množství restrukturalizačních změn a do několika let chtěla najít strategického partnera pro další spolupráci nebo možný prodej. O dva roky později už Novu kupovala za 642 milionů dolarů (tehdy kolem 16 miliard korun) skupina CME, která později vyplatila všechny ostatní akcionáře a stala se jediným vlastníkem.

skupina-nova

Televize Nova a další stanice mají opět patřit Petru Kellnerovi

Kellner tehdy na obchodu vydělal podle odhadů zhruba 8 miliard korun, a to za pouhé dva roky. Aktuální námluvy kolem prodeje nicméně CME svědčily a pochvalovali si to především akcionáři. Akcie mediální skupiny od začátku letošního roku poskočily o více než 70 procent a rostly i tržby a provozní zisk. Vedle českého trhu nejlépe fungují televizní stanice v Rumunsku.

Celý obchod je tak momentálně ve fázi finalizace a už během několika měsíců se ukáže, zda CME opravdu spadne do rukou Petra Kellnera, který by se díky tomu stal na tuzemském mediálním trhu jedním z nejvlivnějších hráčů. Vedle Andreje Babiše, vlastnícího vydavatelství Mafra, nebo Daniela Křetínského, jemuž zase patří mediální dům Czech News Center, tak vystoupí Kellner v rámci medií z pozadí a stane v centru zájmu téměř každého z nás.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym