Petr Kellner pořád neohrožený. Mezi nejbohatšími Čechy ale posilují hoši z Avastu, Livesportu i startupoví investoři

Peter BrejčákPeter Brejčák

czmiliardari

Foto: CzechCrunch

Mezi nejbohatšími Čechy nechybí investor Jan Barta, zakladatel Livesportu či šéf Avastu

0Zobrazit komentáře

Vývoj letošního roku je nejenom v byznysu jako jízda na nevyzpytatelné horské dráze, v souvislosti s pandemií koronaviru celé segmenty bojují o přežití, jiné dostaly nečekaně velký boost. To se projevuje i na jmění nejbohatších Čechů, jejichž majetek podle žebříčku magazínu Forbes oproti loňsku vzrostl jen nepatrně na 1,3 bilionu korun.

Žebříčku již podeváté, od kdy jej tuzemská edice Forbesu tvoří, kraluje majitel finanční skupiny PPF Petr Kellner, a to navzdory poklesu hodnoty jeho majetku o 57 miliard korun na 293 miliard. Jde o největší ztrátu jmění v celém žebříčku a na svědomí ji mají hlavně negativní výsledky finanční skupiny Home Credit.

Ta byla podle informací CzechCrunche krizí spojenou s šířením onemocnění COVID-19 silně zasažena, především v Asii musela propustit celkem 58 tisíc zaměstnanců a ztráty počítá ve výši 619 milionů eur, tedy závratných 17 miliard korun. Nejbohatší Čech pak v poslední době vzbudil zájem, když byla schválena akvizice matky televize Nova, mediální skupiny CME.

Trio z Avastu

Naopak největším skokanem letošního ročníku je Pavel Baudiš, zakladatel a stále významný akcionář Avastu. Globálnímu antivirovému gigantu se letos navzdory trablům s prodejem dat či probíhající krizi výrazně daří, což se podepsalo také na růstu cen akcií firmy. Majetek Baudiše díky tomu vzrostl o 13 miliard na celkových 51 miliard korun, což z něj dělá šestého nejbohatšího Čecha.

Podobně jako Baudiš si meziročně výrazně polepšil také jeho kolega a druhý spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera, jež ve firmě drží o něco menší podíl (oba dohromady přibližně 35 procent). Jeho jmění vzrostlo o 6,5 miliardy na celkových 29 miliard korun a obsazuje tak osmou pozici žebříčku.

vlcek-autor-david-sheppard-min

Foto: David Sheppard/Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

Antivirový gigant dal v posledním roce zbohatnout také jeho současnému výkonnému řediteli Ondřeji Vlčkovi, aktuálně 55. nejbohatšímu Čechovi. Firmu vede od loňského léta a v prvním roce od nástupu do funkce se podle svých slov rozhodně nenudil. Zajímavostí je, že si Vlček jako plat nechává vyplácet symbolický jeden dolar ročně, díky vlastnictví podílu Avastu však svůj majetek meziročně navýšil o 1,7 miliardy na 4,2 miliardy korun.

Technologickým firmám se obecně dobře daří, a tak přinesly větší bohatství i dalším Čechům. Mezi ně se řadí Martin Hájek stojící za společností Livesport. Hodnota jeho majetku se podle Forbesu pohybuje na úrovni 10 miliard korun, což je o 1,3 miliardy více než loni.

Navzdory pandemii koronaviru, jež velmi negativně ovlivnila globální sportovní utkání, má navíc další velké plány – Livesport v poslední době odstartoval svoji televizi a kromě sportu chce do světa posílat i klasické zprávy. Díky podílu ve firmě se pak mezi miliardáři dařilo i druhému ze zakladatelů Livesportu Jiřímu Marešovi, jehož majetek vzrostl o 200 milionů na 1,7 miliardy.

zdenek-cendra-boxed

Foto: Nguyen Duy McLavin

Zdeněk Cendra, zakladatel CDN77

Nejúspěšnější období ve své historii pak zažívá také internetová společnost CDN77 Zdeňka Cendry, jehož jmění díky tomu vzrostlo o 700 milionů korun na celkových 2,5 miliardy korun.

Mezi vítěze letošní krize spojené s pandemií koronaviru se zařazují také firmy v oblasti e-commerce. Například největší tuzemský e-shop Alza jen během první poloviny roku vyrostl o čtyři miliardy, což je stejný nárůst jako za celý loňský rok. To se podepsalo i na odhadu hodnoty jmění jejího zakladatele Aloše Zavorala, které vzrostlo o čtyři miliardy na 18 miliard korun.

ondrej-kania

Přečtěte si takéV českém školství rosteme nejrychleji ze všech. Vnímám naše aktivity napůl jako aktivismus, říká Ondřej Kania v podcastuV českém školství rosteme nejrychleji ze všech. Vnímám naše aktivity napůl jako aktivismus, říká Ondřej Kania v podcastu

Mezi miliardáře s výraznou stopou v e-commerce dále patří Michal Zámec, který v roce 2005 zakládal Parfums.cz. Dnes je již pod názvem Notino největším e-shopem s parfémy v Evropě a loni v rekordních tržbách atakoval hranici 10 miliard korun. To majetek sedmatřicetiletého rodáka z Kroměříže ohodnotilo na 3,5 miliardy korun, o 500 milionů více než loni.

Oblast e-commerce již před léty do klubu miliardářů zařadila také Ondřeje Fryce, zakladatele Mallu. Se jměním na úrovni 2,5 miliardy korun působí jako aktivní venture kapitálový investor ve fondu Reflex Capital držící podíly například v Shopsysu, Davinci TS, Apify, Samepage, singageOS či Productboardu.

ofryc2

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Ondřej Fryc v pražské kanceláři investičního fondu Reflex Capital

Fryc ovšem ve výčtu miliardářů není jediným aktivním investorem do startupů – Ondřej Tomek, jenž zbohatl na prodeji portálu Centrum.cz a jeho jmění se odhaduje na deset miliard korun, nedávno oznámil vznik čtyřmiliardového fondu Impulse Ventures s podíly v Shoptetu, Safetice, Dataddo nebo Audiotece.

Výraznými postavami jsou také Tomáš Krsek s majetkem deset miliard korun působícím ve fondu Presto Ventures (dříve Bohemia Venture Capital), který má zainvestováno v IP Fabric, Gensteru či Topíte, a také například Jan Barta z Pale Fire Capital se jměním ve výši dvou miliard korun, které meziročně dokázal navýšit o třetinu.

V letošním žebříčku miliardářů na rozdíl od loňského roku již nefiguruje Oliver Dlouhý, zakladatel a ředitel Kiwi.com. Byznys postavený na cestování utrpěl kvůli pandemii téměř nejvíc, což se negativně podepsalo i na hodnotě samotné firmy. Naopak na samotném čele miliardářského žebříčku se příliš nemění.

Druhým v pořadí je za Petrem Kellnerem realitní magnát Radovan Vítek (86 miliard korun, meziročně +11 miliard) a již na třetím místě je v poslední době velmi aktivní investor Daniel Křetínský (78 miliard, +12), o kterém bylo slyšet v souvislosti s britskou poštou, obchodním domem Macy’s, Foot Lockerem či obří německou skupinou Metro. Čtvrtý je premiér Andrej Babiš (74 miliard, +4) a pátý Karel Komárek (71 miliard, +0), jenž nedávno vsadil na německý startup Freeletics.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym