Máme pro startupy ve střední Evropě čtyři miliardy korun, hlásí nový český fond. Stojí za ním Ondřej Tomek a spol.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

samuel-huba2

Foto: Impulse Ventures

Samuel Huba, spolumajitel a managing partner Impulse Ventures

0Zobrazit komentáře

Ondřej Tomek a jeho kolegové nejsou v investičním světě rozhodně žádnými nováčky. Své startupově-investiční aktivity však nyní jeden z nejbohatších Čechů oficiálně ukotvuje v nově zformovaném fondu Impulse Ventures, v němž sám nebude aktivně působit. Na investice do projektů ze střední Evropy nicméně mají spolu s kolegy připraveny až čtyři miliardy korun, přičemž největším dílem přispěl právě Tomek.

Dříve Kiwi.com, Mall.cz, Centrum.cz, aktuálně třeba Shoptet či Safetica. To jsou všechno společnosti, v nichž se (nejen) investičně angažoval buď sám Ondřej Tomek nebo další lidé, kteří dnes stojí za Impulse Ventures. Za vedení a investiční strategii fondu zodpovídá jeho spolumajitel Samuel Huba, který si chce budovat pozici v rámci seedových a Series A investic v regionu střední Evropy.

„Chceme být růstovým partnerem těch největších inovátorů a technologických nadšenců. Tím, že investujeme výhradně vlastní peníze a nejsme svázaní regulemi standardních venture fondů, máme obrovskou svobodu v rozhodování a flexibilitě, která je vlastní i startupům, s nimiž spolupracujeme. Chceme tak realizovat jednotky investic ročně do těch nejlepších,“ vysvětluje Samuel Huba.

Fond Impulse Ventures sice formálně vznikl teprve před pár měsíci, ale podíly aktuálně drží ve čtveřici firem. V Česku má zainvestováno v Shoptetu, Safetice (investice z letošního června), Dataddo (investice z letošního dubna) a v Polsku vsadil na Audioteku. V nejvyšším managementu prvních dvou jmenovaných firem v posledních letech působil i Samuel Huba, který říká, že právě hlubší znalost jednotlivých projektů chtějí využít k akceleraci růstu svým firem v portfoliu.

Na zkušenostech z vlastních startupů a také investic se ostatně tým Impulse Ventures formoval. Samuela Hubu jako managing partnera tak doplňují investiční expert a spolumajitel investiční firmy Coober Capital Branislav Gordan, investiční ředitel Jan Hospodka, Matúš Karaffa, který založil a prodal největší český e-⁠shop s dětským zbožím Feedo.cz, nebo Peter Fedoročko, spoluzakladatel Stories.bi, které bylo prodáno americkému Workday.

„Jenom takto se můžeme stát opravdovým partnerem pro naše foundery. Dokážeme působit jako mentoři, ale umíme také přiložit ruku k dílu při řešení výzev a problémů. Naše přidaná hodnota pro zakladatele je, že my jsme si podobnou situací s velkou pravděpodobností již prošli,“ dodává Huba.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym