Češi opět dominují žebříčku nejrychleji rostoucích firem střední Evropy. Premianty jsou DoDo, UlovDomov a Favi

Peter BrejčákPeter Brejčák

michal-mensik

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Michal Menšík, výkonný ředitel logistického startupu DoDo

0Zobrazit komentáře

České technologické společnosti dlouhodobě dominují celému regionu střední Evropy a nejinak je tomu i letos. Z padesáti nejrychleji rostoucích firem dle letošního žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE je tuzemských rovnou jednadvacet, navíc symbolicky k jednadvacátému ročníku soutěže. Loni bylo českých zástupců o tři méně, i tak však zdaleka nejvíc ze všech sledovaných zemí.

Letošním vítězem žebříčku, který sleduje růst přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let (letos tedy v období 2016 až 2019), se sice stal polský výrobce krabic na míru Packhelp, ale hned další tři příčky již obsadily české firmy. Na druhém místě se usadil startup DoDo s růstem 8 427 procent.

Logistická společnost míří po čtyřech letech existence na hranici půl miliardy korun v tržbách a díky raketovému růstu chce již v příštím roce přesáhnout miliardu. Jak v CzechCrunch Podcastu popisoval šéf DoDa Michal Menšík, doručitelnost zásilek dosahuje téměř sto procent a klidně by mohl jezdit i pro Českou poštu.

Na třetím místě se objevila aplikace pro pronájem nemovitostí UlovDomov.cz s růstem ve výši 5 535 procent. Jen za loňský rok platforma vykázala zvýšení počtu zveřejněných inzerátů o 64 procent a navýšení tržeb o 40 procent. Navzdory koronavirové krizi přitom spoluzakladatel služby Martin Březina letos předpokládal další značný růst.

katerina-novotna_deloitte_michal-mensik_dodo_otakar-suffner-a-marek-vasicek_ff-trader_jiri-sauer_deloitte

Foto: Deloitte

Kateřina Novotná (Deloitte), Michal Menšík (DoDo), Otakar Šuffner a Marek Vašíček (FF Trader), Jiří Sauer (Deloitte)

Trojici českých premiantů, kteří se probojovali do první desítky letošního žebříčku Deloitte Fast 50, pak uzavírá vyhledávač nábytku Favi s růstem na úrovni 3 389 procent. Ten již loni vyrostl téměř na půl miliardy korun a začátkem roku měl startup zakladatelů Jana Zajíce a Radomíra Hejla v plánu velkou expanzi po celé Evropě.

Mezi tuzemskými zástupci v žebříčku umístěnými v druhé desítce jsou pak tři firmy. Online poskytovatel půjček Zonky (12. místo, 1 347 %), jež se nedávno oficiálně stal součástí Air Bank, další českou společností je prodejce originálních dárků Manboxeo.cz (15. místo, 1 279 %) a experti na cloud Stratox Enterprises (18. místo, 1 099 %).

„Výsledky letošního ročníku Fast 50 potvrzují, že technologickým firmám se v České republice stále více daří. Místní podnikatelé si pak úspěch nenechávají jen pro lokální nebo regionální trh. Řada z nich už dosahuje výrazných úspěchů v zahraničí, včetně náročného amerického trhu,“ říká Jiří Sauer, ředitel programu Deloitte Technology Fast 50 CE.

Oceněných 66 českých firem

Zajímavostí letošního žebříčku je, že ocenění v různých kategoriích v regionu střední Evropy čítající devět zemí získalo ze 108 přihlášených českých zástupců celkově 66 firem. V kategorii Rising Stars, tedy vycházejících hvězd, jež se kvůli krátké době na trhu ještě nedostaly do hlavní soutěže, bylo oceněno deset tuzemských zástupců. Stejně jako loni zvítězil fintech FTMO, druhým pak byl kyberbezpečnostní startup GreyCortex.

rubes-mikulka

Přečtěte si takéJanek Rubeš a Honza Mikulka odchází ze Seznamu. Oblíbené duo z Prahy se s novým kanálem na YouTube vrací ke kořenůmJanek Rubeš a Honza Mikulka odchází ze Seznamu. Oblíbené duo z Prahy se s novým kanálem na YouTube vrací ke kořenům

Poradenská společnost dále ocenila pět českých firem v kategorii Tech Leaders (Footshop, Pilulka.cz, Prusa Research, Rohlik.cz a Zásilkovna) a další tři v kategorii Impact Stars pro firmy s unikátním a inovativním produktem nebo službou (Festka, Pikto Digital a Varistar).

„Vysoký růst oceněných firem dokazuje, že technologie hrají a budou hrát zcela klíčovou roli v podnikatelské expanzi. Což koneckonců potvrzuje i současná pandemická situace,“ dodává Kateřina Novotná, specialistka Deloitte na technologické firmy.

DODO

Jsme logistická služba pro e-commerce, retail, restaurace a rychlá občerstvení.

Klíčoví lidé

_michal_mensik_3

Michal Menšík

Zakladatel

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

DODO

Jsme logistická služba pro e-commerce, retail, restaurace a rychlá občerstvení.

Klíčoví lidé

_michal_mensik_3

Michal Menšík

Zakladatel