Český startup Superface chce vylepšit propojování aplikací a hlásí velkou investici ve výši 34 milionů korun

Peter BrejčákPeter Brejčák

superface1

Foto: Superface

Zdeněk Němec a Radek Novotný, spoluzakladatelé startupu Superface

0Zobrazit komentáře

Český startup Superface chce díky automatizaci přinést revoluci na trh s rozhraním pro programování aplikací. V rámci tzv. API se dosud téměř veškeré vyhledávání, integrování či implementace musí dělat manuálně, což se má díky řešení od tuzemského startupu změnit. Vývojářům ubude rutinní práce a ušetří drahocenný čas. Důvěru, že se ambiciózní firmě z pražské Karlína podaří její cíl naplnit, projevili také investoři.

Důvěra to není jen tak ledajaká. Superface se totiž podařilo dosáhnout na tuzemské poměry na netradičně vysokou pre-seed investici ve výši 1,3 milionu eur, tedy téměř 34 milionů korun. Investiční kolo vedl německý fond 42CAP, ke kterému se přidal tuzemský Tensor Ventures, jehož portfolio zahrnuje například společnosti Freshlabels, Tatum nebo Aireen, a také vývojářské studio Applifting.

Investory zaujala zejména dlouhodobá vize Superface, která tkví ve vybudování tržiště digitálních služeb dostupných pro umělou inteligenci. V první fázi se však startup zaměří zejména na dokončení vývoje rozhraní, se kterým se chce stát globálním nástupcem API. Pro uzavřené beta testování by mělo být dostupné ještě v prvním čtvrtletí letošního roku.

Co to vlastně znamená? API jsou zjednodušeně řečeno rozhraní, díky nimž se dokáží různé aplikace propojit, předávat si data a komunikovat „stejným jazykem“. V současnosti mívají klasické aplikace asi patnáct integrací, od jednoduchých SMS brán po složité strojové vidění. Náklady na vývoj potřebných integrací do jedné aplikace se někdy mohou pohybovat i v řádu stovek tisíc dolarů.

superface3

Foto: Superface

Radek Novotný, spoluzakladatel startupu Superface

Integrace jednoho API totiž vývojářskému týmu může zabrat i několik týdnů, kdy musí vyhledat to správné API, spojit se s jeho provozovatelem, nastudovat dokumentaci, vyvinout samotnou integraci, otestovat ji, nasadit a následně také udržovat. Často je pak navíc třeba všechno opakovat pro napojení na dalšího poskytovatele služeb. A právě ve tvorbě jednotlivých integrací chce vývojářům pomoci Superface.

„Nacházíme se v roce 2020, API je základem internetu a svět integrací je stále extrémně komplikovaný. Situace odpovídá době telefonních ústředen, kdy operátoři spojovali hovory manuálně a na sloupech visely svazky drátů,“ popisuje Radek Novotný, spoluzakladatel a ředitel Superface.

„V současnosti přijde na každou aplikaci průměrně na 15 integrací, API se tak stalo součástí každého byznysu. Naším cílem je proces integrací automatizovat – cestu, kterou některý vývojář jednou prošlapal, již nebudou muset opakovat zástupy dalších. Tuto rutinní práci bude díky našemu rozhraní možné provést během zlomku vteřiny, pomocí tří řádků kódu,“ vysvětluje Novotný.

Podle spoluzakladatele Superface jsou právě vysoké náklady na integrace aplikací důvodem, proč jsou firmy vázány na poskytovatele a digitální služby nemohou měnit flexibilně podle svých potřeb. To se startup snaží změnit a díky otevřené komunitě také srážet cenu integrací na zlomek původní ceny.

superface4

Foto: Superface

Zdeněk Němec, spoluzakladatel startupu Superface

„Tým Superface se stal nejen skutečným průkopníkem na trhu API, ale rovněž představil silnou vizi pro integraci aplikací v éře umělé inteligence,“ říká Thomas Wilke, General Partner fondu 42CAP. Dlouhodobou vizí Superface je totiž vybudování tržiště s plně automatizovaným nákupem všech digitálních služeb, které bude provádět právě umělá inteligence, tedy bez nutného zásahu člověka a s automatickou údržbou.

Zakladatelé startupu věří, že na trhu existují obrovské rezervy ve spolupráci světa byznysu a technologií. Do budoucna očekávají digitální propojení všech byznysů, takže si člověk nebo i umělá inteligence bude moci koupit jakoukoliv službu, produkt nebo informaci okamžitě.

„Ačkoli se tohle může zdát jako sci-fi, právě nyní děláme první důležitý krok. Chceme změnit způsob, jakým se pomocí API propojuje byznys v digitálním světě. Tvoříme vrstvu nad API, pomocí které vše automatizujeme – API se tak stane minulostí,“ popisuje smělé plány Zdeněk Němec, technický ředitel Superface.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym