Nejbohatší lidi světa rok 2020 nezastavil. Jen jmění Jeffa Bezose a Elona Muska se dohromady zvýšilo o 217 miliard dolarů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

musk-bezos

Foto: Blue Origin/NASA/CzechCrunch

Jeff Bezos a Elon Musk jsou nejbohatšími lidmi světa

0Zobrazit komentáře

Rok 2020 bude už navždy spojen s pandemií koronaviru, která ochromila celý svět. To s sebou pochopitelně přineslo i značné ekonomické ztráty, ale nejbohatší lidé světa minimálně z finančního hlediska příliš nestrádali. Vyplývá to z dat agentury Bloomberg, podle níž se jmění 500 největších boháčů v loňském roce zvýšilo o 31 procent.

Nejbohatší lidé světa jsou sledováni v rámci Bloomberg Billionaires Index, jemuž již delší dobu kraluje Jeff Bezos. Zakladatel a výkonný ředitel Amazonu si svou pozici udržel i v loňském roce a byť většinu času žebříčku kraloval neohroženě, rychle se na něj začíná dotahovat Elon Musk. Akcie jeho automobilky Tesla totiž rostou nevídaným způsobem.

„Elon Musk získal v seznamu nejvíce – v možná nejrychlejším navyšování bohatství v historii – a poskočil na druhé místo poté, co hodnota Tesly vystřelila ke hvězdám,“ píše Bloomberg. V řeči čísel to znamená, že jmění Muska se během uplynulých dvanácti měsíců zvýšilo o neuvěřitelných 139,7 miliardy dolarů, přičemž aktuálně je mu počítáno celkově 167,2 miliardy dolarů.

Důvodem stoupání devětačtyřicetiletého vizionáře žebříčkem miliardářů, v němž postupně přeskočil například Warrena Buffetta, Marka Zuckerberga či Billa Gatese, je právě Tesla. V ní totiž podle Bloombergu drží zhruba 20 procent akcií a aktuální tržní hodnota automobilky přesahuje 660 miliard dolarů. Tři čtvrtiny Muskova jmění přitom představuje právě Tesla.

bloomberg-index

Foto: Bloomberg/CzechCrunch

10 nejbohatších lidí světa podle Bloomberg Billionaires Index

Nadmíru povedený rok v tomto ohledu prožil i Jeff Bezos. Jmění nejbohatšího muže planety je aktuálně na 190 miliardách dolarů, přičemž loňský rok mu do něj přidal téměř 77 miliard. Jen Bezos a Musk tak v roce 2020 přidali na svá konta (byť často virtuálně prostřednictvím držení akcií) závratných zhruba 217 miliard dolarů. Částečně i díky svým vesmírným byznysům v podobě Blue Origin a SpaceX.

Také jmění Jeffa Bezose se počítá podobně jako u Elona Muska, kdy na něm mají zdaleka největší podíl akcie Amazonu, v němž vlastní zhruba 11 procent. Aktuální tržní hodnota firmy je kolem 1,6 bilionu dolarů. O část akcií přitom Bezos přišel během loňského rozvodu s manželkou MacKenzie, která nyní vystupuje s příjmením Scottová a rozhodla se většinu získaných peněz darovat na dobročinné účely.

Za Bezosem a Muskem se na dalších místech žebříčku drží spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates (jmění ve výši 132 miliard dolarů), předseda a CEO francouzského koncernu LVMH Bernard Arnault (114 miliard) a šéf Facebooku Mark Zuckerberg (104 miliard). Jmění všech pěti nejbohatších mužů v roce 2020 vyrostlo minimálně o 9 miliard dolarů.

Jmění dalších dvaceti osob navíc převyšuje 50 miliard dolarů, přičemž do záporných čísel, tedy že se jejich jmění zmenšilo, loni spadla jen pětice z nich. Pět set nejbohatších lidí v roce 2020 zvýšilo své bohatství dohromady o 1,8 bilionu dolarů, což je navýšení o zmíněných 31 procent. Ve svém žebříčku za osm let Bloomberg nikdy nenaměřil více.

„Zatímco velká část světa se potýkala s rostoucí nezaměstnaností a velkými propady, 0,001 % lidí těžila z bezprecedentní tvorby bohatství,“ doplňuje k výsledkům Bloomberg s narážkou na často zmiňované rozevírání nůžek mezi nejbohatší vrstvou a zbytkem světa. I mezi nejbohatšími ostatně nejvíce peněz získávali ti na úplném vrcholku.

Stále více se tak po světě mluví o větším zdanění bohatých, po němž už dlouho volá například Bill Gates. „Byl jsem nepoměrně odměněn za práci, kterou jsem udělal. Zatímco existují lidé, kteří pracovali stejně tvrdě a mají problémy se uživit,“ napsal Gates ve svém loňském novoročním přání. O výrazné zvýšení daní pro bohaté se pak loni přimluvily i desítky dalších milionářů z celého světa.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym