Novoroční čtení a inspirace. Vybrali jsme 25 nejlepších rozhovorů a příběhů na CzechCrunchi za rok 2020

Filip HouskaFilip Houska

0Zobrazit komentáře

Od nejnadějnějších českých startupů přes unikátní tuzemské produkty až na globální technologickou scénu s důrazem na přístup k naší planetě. Rok 2020 opět přinesl nespočet zásadních událostí, které navíc silně ovlivnila pandemie koronaviru, a my na CzechCrunch napsali stovky článků, ze kterých nyní vybíráme pětadvacet těch, o nichž si myslíme, že byste je neměli minout.

Výběr je to opravdu pestrý. Najdete v něm jak výživné rozhovory s předními zástupci českého byznysu, tak řadu poutavých příběhů, ve kterých jsme vám ukázali nové tváře s ambiciózními plány. Věříme, že v tomto výčtu najdete inspiraci a příjemně s ním strávíte nejen Nový rok.

Děkujeme všem našim čtenářům za přízeň a přejeme hodně štěstí v roce 2021.

***

Alza může růst o 100 % ročně. Je jen naše nedokonalost, že tomu tak není, říká Havryluk. Z krize umíme vyjít jako vítěz

havryluk-alza

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alzy

Před covidem byly vody e-commerce stojaté, pak přišla velká vlna a všechny lodě se někam posunuly. Vítr ale ještě neutichl a jen klidně pádlovat nestačí, musíme se mnohem víc dívat na to, co se děje. Tímto příměrem začíná rozhovor místopředseda představenstva Alzy Tomáš Havryluk, když spolu sedíme v centrále jedničky tuzemského e-commerce trhu v pražských Holešovicích.

Celý rozhovor s Tomášem Havrylukem je k dispozici zde.

***

Ryzí život na Kostarice. Unikátní resort Filipa Žáka nabízí luxus v srdci džungle hovořící jazykem českých architektů

art-villas3

Foto: BoysPlayNice

Art Villa je prvním a hlavním objektem celého resortu

„Pura vida,“ říká se na pozdrav v Kostarice. A jako by slova, která se dají překládat jako ryzí či čistý život, symbolizovala celkový způsob života místních. „Říká se tu, že kdo se rozčílí, ten prohrál. A i když je občas důvod se rozčílit, není to akceptovatelný způsob jednání. Život je tu zdánlivě jednoduchý, ale má větší hloubku,“ usmívá se Filip Žák, který si již druhým rokem tento ryzí způsob života na Kostarice vychutnává.

Příběh o resortu Filipa Žáka čtěte zde.

***

Nechtěli jsme mít bez masa jen smažák nebo salát, říká šéfkuchař Spojky Karlín, kde si pochutná vegan i masožravec

panos-spojka

Foto: Mirka Divoká/Spojka

Ondřej Panoš, šéfkuchař restaurace Spojka Karlín

Ještě donedávna byl šéfkuchařem dvou restaurací. Jedna z nich již bohužel musela zavřít, protože neustála koronavirovou krizi. Dnes sedmatřicetiletý Ondřej Panoš se svým týmem bojuje o přežití flexitariánské restaurace Spojka, která má za cíl spojovat lidi různých stravovacích návyků u jednoho stolu.

Rozhovor s Ondřejem Panošem si můžete přečíst zde.

***

Podívali jsme se zblízka, jak vypadá český TikTok. Náctileté hvězdy mají miliony zhlédnutí a ani neví proč

tiktok

Populární čeští tiktokeři Lada Horová, Adam Kajumi a Kristal Shine

Na první pohled je to běžný sobotní den v teplickém obchodním centru Olympia. I sem, do severních Čech, se ale dostal globální fenomén jménem TikTok. Původem čínská sociální síť, která se řadí mezi nejstahovanější aplikace současnosti, začíná roztahovat svá chapadla i mimo internet. Podobně jako před pár lety rostli youtubeři nyní zažívají svůj boom tiktokeři.

Více se o TikToku v Česku můžete dozvědět zde.

***

Patagonia aneb příběh značky, která myslela a fungovala ekologicky již v době, kdy byla planeta všem ukradená

yvon-chouinard-patagonia2

Foto: Tim Davis/Patagonia

Zakladatel značky Patagonia Yvon Chouinard

Důvodů, proč nosit značkové oblečení, je celá řada. Někdo značku upřednostňuje na základě kvality či designu jejích produktů. Jiní zase vyhledávají takové značky, které jsou v souladu s jejich morálním, sociálním či environmentálním přesvědčením. A někdo nosí oblečení dané značky zkrátka proto, protože je trendy a mají ji všichni ostatní. Ať už vás značky oslovují, či nikoliv, v mnoha případech se za nimi skrývají poměrně zajímavé příběhy a myšlenky. A přesně to platí i o značce Patagonia Yvona Chouinarda.

Celý příběh o Patagonii čtěte zde.

***

Konat dobro a posouvat lidstvo. Jednadvacetiletý Jakub Zemek chce být druhým Čechem ve vesmíru

zemek

Foto: Archiv JZ

Jakub Zemek se chce stát astronautem a už má za sebou výcvik na Floridě

„Omlouvám se za zpoždění, jsem teď ve Vídni na brigádě u rakouské pošty.“ Videohovor s Jakubem Zemkem začíná docela jiným tématem, než bych očekával. Ačkoliv má dobře nakročeno, aby se po Vladimíru Remkovi stal teprve druhým českým astronautem v historii, v létě si téměř jako každý v jeho věku přivydělává docela obyčejnou brigádou.

Příběh s ambiciózním Jakubem Zemkem si můžete přečíst zde.

***

Investice do svého těla, která se vyplatí. Nela Ďopanová učí, jak se správně procvičovat a nezakrnět u počítačů

nela-dopanova-fpohybu5

Foto: Fpohybu

Nela Ďopanová, zakladatelka projektu Fpohybu

Na chvíli narovnat kulatá záda, prokřupnout krouživým pohybem krk a opět se vrátit do přihrbené pozice. Tak vypadá běžný rituálek, který i několikrát během dne vykoná řada kancelářských zaměstnanců. Přitom každý tuší, jak moc důležité je, abychom nehrbili záda a zbytečně nepřetěžovali šíji. Varianty ke změně jsou v tomto směru jen dvě: buď změnit práci a stát se kupříkladu dřevorubcem, nebo změnit přístup k držení těla během sedavého zaměstnání. Jen tak se lze vyhnout bolestem zad a snížené pracovní výkonnosti. To se přes projekt Fpohybu snaží zaměstnancům malých i velkých firem vysvětlovat Nela Ďopanová.

Story s Nelou Ďopanovou si můžete užít zde.

***

Po 20 letech vývojařiny zakládá Markéta Fibigerová 1. IT Gymnázium. Chceme učit studenty myslet, ne vychovávat stádo

fibigerova-boxed

Foto: 1. IT Gymnázium

Markéta Fibigerová je ředitelka 1. IT Gymnázia

V dějepise se začíná od dějin 21. století, na rozvrhu jsou čtyři hodiny tělocviku, výuka v angličtině, ale především za týden stihnou hned osm vyučovacích hodin informatiky a matematiky. Vše navíc v tematických blocích a nikoliv podle předmětů. Není řeč o utopické škole, ale o 1. IT Gymnáziu, jehož přípravy v těchto dnech finišují v prostorné prvorepublikové budově s rozsáhlou zahradou na okraji Prahy.

Bližší detaily o podnikání Markéty Fibigerové se dočtete zde.

***

Jak se z hledání letenek stal slušný byznys. Příběh populárního webu Cestujlevně.com, který čeká, až se zase začne cestovat

cestujlevne-boxed2

Foto: archiv Davida Eiselta

Zakladatel Cestujlevně.com David Eiselt

Když David Eiselt před osmi lety zakládal cestovatelský web Cestujlevně.com, ani ve snu ho nenapadlo, že by se pohyb lidí po planetě mohl prakticky ze dne na den zastavit. Cestování se těšilo kontinuálnímu růstu a letecká přeprava již dávno nebyla jen výsadou těch nejbohatších. A dnes brzy dvaatřicetiletý David pomalu začal budovat web, který se postupně stal cílovou stanicí pro každého, kdo chtěl na internetu najít levnou letenku a vydat se na cesty.

O příběhu portálu Cestujlevně.com se více dozvíte zde.

***

Ondřej Raška z Mitonu: Nevrátíme se tam, kde jsme byli před pandemií. Svět se mění a my máme možnost být u toho

ondrej-raska-miton2

Foto: Miton

Ondřej Raška, zakládající partner investiční skupiny Miton

Počet rozhovorů, které za posledních deset let rozdal, byste spočítali na prstech jedné ruky. Ondřej Raška je přitom už přes dvacet let nedílnou a důležitou součástí tuzemské byznysové a startupové scény. V roce 2000 byl jedním ze zakládajících partnerů jablonecké investiční skupiny Miton, kterou dnes všichni znají jako úspěšný internetový cirkus, jak si sami „mitoňáci“ říkají.

Rozhovor s Ondřejem Raškou čtěte zde.

***

Začali jsme brzo. A bylo to to nejlepší, co jsme mohli udělat, říkají extrémně mladí podnikatelé Jiří Diblík a Ondřej Kopecký

qusion

Foto: Qusion

Zakladatelé studia Qusion, které stojí za aplikací VOS.health, Ondřej Kopecký a Jiří Diblík

Našli se už jako děti a od té doby se neopustili. Obchodní a startupová dvojice Jiří Diblík a Ondřej Kopecký je v byznysu už 10 let. A teď počítejte, jak podnikaví vlastně jsou: je jim totiž 22. „Taky jsme ve firmě nejmladší,“ uvádí jen tak mezi řečí s úsměvem Diblík. Má přitom na mysli vlastní firmu. Jde o dvojici, která vstoupila o roky dřív do světa, který podle nich pro nás ostatní teprve přijde.

Story o Jiřím Diblíkovi a Ondřeji Kopeckém můžete číst zde.

***

Z letenského Stalinu až do Afriky, kde staví skateparky. Mosambik mě naučil, že je život skvělý, říká Martin Loužecký

martin-louzecky-1

Martin Loužecký, spolutvůrce projektu Skate World Better

Skateboarding byl pro Martina Loužeckého vášní již od dětství, rozhodně ale tehdy netušil, že svou zálibu přetvoří v něco, co bude pomáhat chudé africké společnosti. Pražský skejťák, který své sportovní řemeslo piloval na letenském Stalinu, teď v jihovýchodní Africe staví skateparky a přibližuje krásy nové olympijské disciplíny i těm, kteří o ni nikdy nezavadili. A jak přiznává, až nevyzpytatelný Mosambik mu ukázal, jak skvělý může být život.

Celý příběh o Martinu Loužeckém a Skate World Better čtěte zde.

***

V devíti lidech dělají byznys za 85 milionů korun ročně. Radim Smička by ale Bazoš neprodal ani za miliardu

radim-smicka-boxed

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Radim Smička, zakladatel a majitel Bazoš.cz

Je to tak trochu fascinující úkaz českého internetu. Bazoš.cz se během sedmnácti let vypracoval v absolutní jedničku v online inzerátech, a to i přesto, že kdybyste na něj přišli v prvním roce fungování a dnes, příliš velkých změn byste nenašli. Nadále si ho celý programuje jeho zakladatel Radim Smička, jemuž pomáhá jen pár kolegů, a obrat Bazoše by již brzy mohl mít v korunách devět cifer.

Rozhovor s Radimem Smičkou můžete číst zde.

***

U Stranger Things jsme byli nejvíc pyšní na příšery a vybuchující krysy, říká Jiří Kilevník. Efekty dělá pro Netflix i Amazon

jiri-kilevnik-stranger-things-marvel-3

Foto: Archiv JK

Designér Jiří Kilevník měl u Lovecraftovy země na starost několik desítek záběrů v pozdějších dílech

Pokud pravidelně sledujete filmové blockbustery a seriály, nejspíš jste viděli jeho práci. Ve věku, kdy většina diváků nanejvýš obdivuje, jak uvěřitelně nemožné věci na plátně vypadají, se Jiří Kilevník začal aktivně zajímat o to, jak tyto iluze vznikají. Díky velké míře odhodlání a troše štěstí se postupně z malé české vesnice dostal do Londýna, Barcelony a nakonec až do kanadského Montréalu. Zde sídlí jedna z poboček prestižního postprodukčního studia Rodeo XF.

Celý rozhovor s Jiřím Kilevníkem čtěte zde.

***

Bylo občas těžké sledovat, jak Alza utíká. Dnes jsme jediný specialista na elektroniku v Česku, říká šéfka CZC Jitka Dvořáková

jitka-dvorakova5

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Jitka Dvořáková, generální ředitelka CZC.cz

Z kdysi diskutovaného souboje mezi internetovými obchody s počítači a elektronikou vyšel jeden jako jasný vítěz. Zatímco tehdejší Czech Computer, dnešní CZC.cz, zůstal u toho, co uměl a umí nejlépe, Alza se postupně rozkročila takřka do všech myslitelných segmentů a dnes je z ní největší e-shop v Česku. Hrdá dvojka, jak se CZC samo často prezentuje, dnes pod Jitkou Dvořákovou píše svůj vlastní příběh.

Rozhovor s Jitkou Dvořákovou si můžete přečíst zde.

***

Neslyší, ale vy to nepoznáte. Eva Michálková od dětství dřela a teď chce pomáhat milionům dalších neslyšících

michalkova

Foto: Archiv EM

Eva Michálková chce změnit komunitu neslyšících

Z monitoru na mě hledí osoba, která splňuje všechny důležité kolonky. Úspěch na několika mezinárodních hackathonech. Práce pro bývalého amerického prezidenta. Studium na významných amerických univerzitách. Právě pracuje na internetovém projektu Miraio a má k tomu takový vhled jako málokdo. Má hromadu kontaktů na pomoc a potenciál oslovení milionů lidí. Původně jsme si měly povídat pár desítek minut, jen abychom uvedly na pravou míru pár nejasností. Mluvíme spolu přes hodinu. A přitom mě Eva Michálková prakticky neslyší.

Příběh s Evou Michálkovou čtěte zde.

***

Myslel si, že je nesmrtelný. Lukáš Strnadel dostal první atak s prvním klientem ve Futured a teď radí, jak jim předejít

lukas_strandel_ceo_futured_01

Foto: Futured

Lukáš Strnadel, CEO a zakladatel agentury Futured

Lukáš Strnadel začal podnikat už v šestnácti letech. Jako designér tvořil weby pro své známé či menší firmy a práci tehdy ještě kvůli nezletilosti fakturoval na živnosti svých blízkých. Na volné noze se mu dařilo několik let, až se pak v jednadvaceti rozhodl založit vlastní firmu. Necítil se totiž komfortně jako skrytý prostředník jiných agentur.

Celý příběh s Lukášem Strnadelem můžete číst zde.

***

Avast se za 10 let zvětšil čtyřicetkrát a dál roste. První rok v roli šéfa jsem se rozhodně nenudil, říká Ondřej Vlček

ondrejvlcek-avast

Foto: David Sheppard/Avast

Ondřej Vlček, CEO Avastu

Když ředitel českého Avastu Ondřej Vlček pracuje na home office, opravdu kombinuje obě slova tohoto spojení. Vedle svého bytu nedaleko pražského Vyšehradu si totiž pronajal garsonku, ze které pracuje. „Mám samostatný vchod, takže vůbec nejsem rušen vnějšími vlivy,“ usmívá se během rozhovoru pro CzechCrunch, který děláme přes Zoom.

Rozhovor s Ondřejem Vlčkem čtěte zde.

***

Češka, která astronautům radí s biologií. Magdalena Herová řídí experimenty na Mezinárodní vesmírné stanici

magda-picture-4138-kopie

Foto: Vincent Salvadori/BIOTESC

Magdalena Herová pracuje na experimentech na Mezinárodní vesmírné stanici

Když se řekne práce ve vesmírném průmyslu, nejspíš byste si nepředstavili člověka, jako je Magdalena Herová. Sama se ani za někoho, kdo by byl hvězdnou temnotou odmalička fascinovaný, nepovažuje. Přesto ji životní cesta zavála do hornatého Švýcarska a dnes odtud komunikuje s astronauty. Jejím denním chlebem jsou biologické experimenty, které létají do vesmíru.

O tom, co Magdalena Herová dělá, se více dozvíte zde.

***

Zoot měl příliš velké oči a spadl na hubu. Příští rok už ale musíme začít vydělávat, říká jeho šéf Milan Polák

milan-polak-zoot

Foto: Zoot

Milan Polák, spoluzakladatel módního e-shopu Different a šéf Zootu

Když spolu mluvíme, je i přes videohovor poznat, že z Milana Poláka vyzařuje klid. Pětatřicetiletý plzeňský rodák má přitom za sebou patrně nejnáročnější měsíce své kariéry. Ze západu Čech se totiž začátkem roku přesunul do Prahy, kde se rozhodl přijmout skutečně velkou výzvu – zachránit a znovu postavit na nohy Zoot, český módní e-shop, který v posledním roce přežil vlastní smrt.

Výživný rozhovor s Milanem Polákem o Zootu čtěte zde.

***

Budoucnost zahradničení hned vedle ledničky. Jakub Fay staví hydroponické zahrady s čerstvým salátem i bylinkami

jakub-fay-growlight-boxed-min

Foto: Growlight

Jakub Fay, zakladatel pěstírenského startupu Growlight

Místa pro pěstování plodin ubývá. Saláty, ředkvičky a další běžné druhy zeleniny a ovoce se k nám vozí ze stále větších dálek, čímž stoupá nejen jejich cena, ale také uhlíková stopa, kterou za sebou transport takových plodin zanechává. Efektivním řešením se proto začíná jevit tzv. vertikální farmaření, do kterého se pouští i některé české startupy. Jedním z nich je Growlight Jakuba Faye, který by chtěl z hydroponických zahrad jednou udělat zcela běžný domácí spotřebič a s jejich pomocí dokonce osidlovat Mars.

Na unikátní systém farmaření Jakuba Faye se podívejte zde.

***

Formule 1 má ke sportovní digitalizaci nejblíže ze všech. Virtuální Velké ceny mají obří potenciál, říká expert na F1 Pavel Turek

Formula One Grand Prix of Monaco

Foto: Vladimír Rys

Expert F1 a tvůrce uměleckého závodního projektu Automobilist Pavel Turek

Když byste šli kolem televize, v níž se jela jedna z posledních Velkých cen Formule 1, možná byste na první pohled ani nepoznali, že se nejedná o skutečný okruh, skutečné formule a skutečný závod. V důsledku rušení sportovních událostí po celém světě se totiž i královská disciplína motorsportu přesunula do virtuální světa.

Rozhovor s Pavlem Turkem čtěte zde.

***

Češi jsou nejlepší v pivu a sklu a Lukáš Novák je toho důkazem. Vycházející sklářská hvězda oslňuje nápaditostí

novak

Foto: Saša Dobrovodský

Lukáš Novák, vycházející hvězda českého designu skla

Sever Čech je držen v pevném sevření Lužických a Jizerských hor, které z tohoto koutu země vždy dělaly kraj poněkud nehostinný. O to zajímavější je, že v ostrém kontrastu k drsnosti se nedílnou součástí tamního života stalo křehké sklo. Tradice jeho tvorby zde sahá hluboko do středověku a byť je dnes jeho někdejší sláva spíše v úpadku, sklo je stále nedílnou součástí DNA lidí, kteří tam žijí.

Lukáš Novák a jeho příběh je k dispozici zde.

***

Začalo to posíláním DVD v obálce. Král streamingu Netflix nakonec obřími investicemi změnil sebe, film i televizi

netflix-dark-logo

Foto: Unsplash

Netflix nasazuje funkci pro regulaci rychlosti přehrávání

Netflix. Název firmy založené roku 1997 je spojením slov „internet“ a „flick“, slangového označení pro filmy. Její služba původně spočívala pouze v půjčování filmů na fyzických nosičích, přičemž si je zákazníci vybírali na webu a doručovala jim je pošta v ikonických červených obálkách. Dnes se Netflix stal prakticky synonymem pro sledování filmů nebo seriálů doma i kdekoliv jinde.

O fenoménu Netflix se více dozvíte zde.

***

Nová éra energetiky. Počítače budou provádět výpočty a tím získávat teplo třeba pro pěstování, říká vizionář Rokůsek

petr-rokusek-min

Foto: Nano Energies

Petr Rokůsek, zakladatel Nano Energies

Zatímco v Česku se živě diskutuje obří zakázka na vybudování nového bloku v jaderné elektrárně v Dukovanech, Petr Rokůsek zřejmě někde v panenské přírodě lichtenštejnských Alp kroutí hlavou. Velký vizionář, který svůj život zasvětil mimo jiné zelené energetice, je totiž přesvědčen, že cesta vede i jinudy než přes centralistická řešení v podobě velkých (a často špinavých) zdrojů energie.

Celý příběh čtěte zde.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym