Algoritmus v řízení investičních fondů poráží lidi. I díky absenci emocí zažil Quant rekordní rok, říká Lukáš Foral

lukas-foralt

Foto: Quant

Lukáš Foral, předseda představenstva v investičním fondu Quant

Ještě před deseti lety se naplno pohyboval mezi developerskými projekty ve Spojených arabských emirátech a sháněl pro ně finance. Následně se Lukáš Foral přesunul do Česka a své zkušenosti z investičního světa uplatnil mezi startupy, kterým pomáhal s financováním. Od poloviny loňského roku působí v čele investičního fondu Quant, který před pěti lety zakládal Pavel Kohout spolu s Alešem Michlem.

Od té doby se situace ve fondu, který neinvestuje manuálně, ale za pomocí algoritmů, poměrně změnila – Michl odešel z vedení kvůli svému působení v České národní bance a svůj podíl přesunul do svěřenského fondu, zatímco Pavel Kohout prodal svůj podíl finančníkovi Petru Stuchlíkovi, který stál v čele poradenské firmy Fincentrum. Dnes tak Stuchlík vlastní 65 procent, dalších 35 procent má svěřenský fond Aleše Michla.

Během loňského roku Quant i díky vlivům na burze rostl prozatím nejrychleji za svou historii, když překonal 11% meziroční výnos. Fond je již od začátku ale postaven tak, že nerealizuje příliš rizikové investice, spíše se snaží udržovat hodnotu peněz a v relativně rozumném riziku je zhodnocovat. Nejmenší investice je přitom 1 milion korun s až 5% vstupním poplatkem – vystoupit nicméně investoři mohou již kdykoliv a bez poplatku.

O tom, jak Quant funguje, o výsledcích minulého roku, technologiích za fondem, plánech na následující období i obecně o algoritmickém obchodování jsme se bavili s předsedou správní rady Quantu Lukášem Foralem.

V čem je podle vás nejzásadnější výhoda algoritmického obchodování?
Algoritmus nemá emoce. Dle studie Bloombergu fondy řízené pasivním algoritmem z 83 % poráží lidmi aktivně řízené fondy, především tedy na investičním horizontu tří a více let.

Nebojíte se, že i algoritmus může udělat kvůli neočekávaným situacím chybu?
V neočekávaných situacích je pravděpodobné, že algoritmus chybu udělat může. Na druhou stranu, v takových situacích nejzásadnější chybu naopak udělá člověk a jeho emoce. Například v březnu 2020 se řada předních českých akciových fondů řízených lidmi propadla o desítky procent, náš algoritmický fond pouze na úrovni 5,74 %. To je síla algoritmu, naprostá eliminace emoce a minimalizace ztráty.

lforal

Foto: Quant

Lukáš Foral z investičního fondu Quant

Jak naznačujete, za posledních 12 měsíců zásadním způsobem ovlivnily rozhodování lidí na akciových trzích i dalších investičních instrumentech emoce a zvýšená volatilita. Jak se v takových situacích chová váš algoritmus?
Strategie algoritmu tak, jak ji nastavil kolega ekonom Pavel Kohout, spočívá v definici nadhodnocení trhu, tedy potenciálu bubliny, kdy prodáváme, nebo naopak podhodnocení trhu, kdy nakupujeme ve slevách. Jak jsme pracovali v roce 2020, vám řeknu přesně.

Naše portfolio dle doporučení algoritmu zahájilo rok 2020 s tím, že jsme v akciích v americkém indexu S&P 500 drželi pouze 40 % z důvodu nadhodnocení, což se běžně rovná vyšší míře rizika a hrozbě propadu. Zbylých 60 % jsme drželi na depo účtu České spořitelny. Následně v březnu akcie propadly, my jsme eliminovali ztrátu, a naopak v březnu a dubnu algoritmus, kdy byly akcie na svém cenovém minimu, doporučil čtyřikrát k nákupu, S&P500 jsme nakoupili až na úroveň 75 %.

V jednom z dřívějších rozhovorů jste říkal, že dnes využívá algoritmus k obchodování pět největších hedgeových fondů, přičemž i velká část obchodu s akciemi probíhá za využití algoritmů. Můžete to trochu přiblížit?
Ano, přední fondy jako například Bridgewater Associates, Man Group, Two Sigma Investments, D.E. Shaw, Renaissance Technologies. Jsou průkopníky a využívají algoritmy již od 80. let. V roce 2015 algoritmy zajišťovaly 56 % veškerého obchodování s akciemi v USA, v roce 2019 již 73 %. Fondy využívající algoritmy jsou nejrychleji rostoucím segmentem vesmíru Wall Street.

Jaký je dnes u největších fondů poměr mezi klasickými tradery a lidmi, kteří obsluhují program stojící za jednotlivými obchody?
Převážná většina z uvedených fondů je dnes algoritmizována ze 100 %. Například i konzervativní kolosy jako je Goldman Sachs už v roce 2000 propustili 600 traderů a nahradili je 200 programátory. Nyní zaměstnávají přes 9 tisíc IT specialistů. Algoritmy získávají informace za pouhých 20 nanosekund – tedy dvoumilionkrát rychleji než běžní uživatelé internetu.

Zhodnocení fondu Quant v loňském roce skončilo na 11,24 %. Je to za vás dobrý výsledek, nebo jste očekávali jiná čísla? Přeci jen dlouhodobý průměr je pod 7 procenty.
V Quantu držíme konzervativní investiční strategii, jejímž cílem je především uchovat hodnotu majetku investorů. Máme cílové zhodnocení 5 % za rok, které reflektuje primární cíl překonat inflaci a uchovat hodnotu peněz investorů. I přesto jsme za rok 2020 připsali investorům zhodnocení 11,24 %, tedy vůbec nejlepší zhodnocení od založení fondu. Výnos od založení v září 2016 pak činí 6,60 % p.a. při nízké hladině rizika.

Kolika lidem a v jakém objemu dnes spravujete peníze pod fondem Quant?
Jsou to vyšší stovky investorů a v rámci objemu kapitálu na úrovni 650 milionů korun.

Od 21. ledna se přesunula většinová část vašeho portfolia do pevně úročených instrumentů, tedy přesný opak toho, kde Quant před lety začínal. Proč?
Dobrá otázka, na kterou bych hledal odpověď v našich indikátorech, které nám říkají, že akcie jsou nadhodnocené, je velká míra objemu likvidních peněz a bankovní sektor je přehřátý. Nepředvídáme budoucnost a nevíme kdy přesně dojde ke korekci a trhy budou padat, ale jsme na to každopádně vždy připraveni s předstihem, stejně jako tomu bylo v minulých letech.

cityzen

Přečtěte si takéUnikátní trika, která nepropotíte ani neumažete, mají úspěch. Chrudimský CityZen utržil téměř 30 milionů korunUnikátní trika, která nepropotíte ani neumažete, mají úspěch. Chrudimský CityZen utržil téměř 30 milionů korun

Můžete přesněji popsat, jak váš algoritmus technicky funguje, jestli se v čase nějak mění či vyvíjí a jak reálně probíhají obchody a vyhodnocování příležitostí a rizika?
Quant je zkratka z anglického „quantitative“. To je označení pro fondy, které vybírají investice na základě matematiky a algoritmu. Prostě žádné emoce, jen matematika. Algoritmus má dlouhodobé časové řady – množství peněz v oběhu a podnikové zisky. Tyhle veličiny porovnává vůči indexu amerických akcií, přihlédne k potvrzujícím indikátorům a vyhodnotí nadhodnocení nebo podhodnocení akcií.

V době podhodnocení nakupujeme, v době nadhodnocení prodáváme. Jednoduchost disciplína a efektivita pro klienta, to je základ. Na základě doporučení algoritmu rozdělujeme portfolio mezi ETF na celý index S&P500, tedy 500 největších amerických akcií, a ultrakonzervativní bankovní vklad. Nic víc, nic míň.

V posledních 14 dnech začaly do vývoje trhu promlouvat v menší či větší míře retailoví investoři, kteří jdou proti velkým fondům. Jaký na to máte názor? Mohou nějak zásadněji ovlivnit vývoj trhu?
Nechat se strhnout davem amatérů na sociální síti k investování do akcií je na úrovni jít do kasina a zahrát si ruletu. Je potřeba počítat s tím, že investici odepíšete, a důležité je nezapomínat se u toho alespoň hlavně dobře bavit. Zásadněji ovlivnit trh nemohou. Pro zajímavost, v USA se denně obchoduje 7 miliard akcií v hodnotě 320 miliard dolarů. Tak si sami představte, jakou kapitálovou sílu potřebujete k převzetí vlivu. Dříve či později na tyto spekulace zasáhne pevná a tvrdá ruka regulace.

Partnerem článku a CzechCrunche je investiční fond Quant. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.