Disney natočilo vlastního Jokera. Překvapivý trailer ukazuje oscarovou Emmu Stone jako antihrdinku Cruellu

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

disney-cruella-2021-emma-stone-4

Reprofoto: Disney/YouTube

Emma Stone jako mladá Cruella de Vil

0Zobrazit komentáře

Je možné, aby se držitelka Oscara objevila ve filmu z vesmíru 101 dalmatinů a výsledek působil jako zcela legitimní výzva pro její herecké schopnosti? Ještě nedávno by mohlo být těžké si to představit, ale soudě podle traileru Cruella od Disneyho zní odpověď „určitě ano“. Emma Stone v něm ikonickou zlodušku představuje jako ambiciózní módní návrhářku, která je ochotná získat si pozornost i za cenu, že možná bude působit trochu šíleně.

Právě kolem toho se ale točí nejvýraznější pocity z nového traileru. Místo o roztomilých černobílých psech, kteří dostali jediný krátký záběr, se rozpoutaly diskuze o jejich největším nepříteli. Má Cruella blíže spíše Jokerovi, nebo Harley Quinn? I když nemůžeme očekávat krvavé psychologické drama ani zábavu ze zabíjení, po dlouhé době by mohlo být vzrušující podívat se do světa původně příběhu pro děti.

Cruella nás zavede do Londýna 70. let, kde se mladá žena Estella de Vil snaží prorazit v módním průmyslu. Jelikož sama vychází z místní živé punkové scény, nebojí se pro úspěch použít poněkud nekonvenční techniky. Zkrátka pokud se chce vysoká společnost ukájet neustálým proudem kreativity, nemůže přitom očekávat, že nepřijde někdo skutečně revoluční.

disney-cruella-2021-emma-stone-2

Reprofoto: Disney/YouTube

Nová Cruella se odehrává v Londýně 70. let

Estella má k životu revolucionářky jasně našlápnuto. Punková anarchie přece musí být i o pronikání do nejvyšších vrstev – nechť na módním trůnu usedne silná dívka z ulice, doba princezen už skončila. Teď je čas na stylovou antihrdinku, pro kterou nejsou krádeže, bouračky ani zámek v plamenech nic víc než nevyhnutelné vedlejší škody.

Neohrožená Cruella by mohla být příkladem filmu Disneyho, jehož dobře známá postava vůbec nemusí znamenat neoriginální výsledek. Přestože studio není příliš ochotné se pouštět do dřívějšími úspěchy neověřených námětů, v těch nejzajímavějších případech k nim přistupuje zcela nečekaným způsobem. Podařilo se mu to například u podvratného Iron Mana 3, Thora: Ragnaroku nebo Mandaloriana.

Cruella svým konceptem ale navazuje na už starší Zlobu s Angelinou Jolie, kdy se hlavní hrdinkou stala zloduška z příběhu o Šípkové Růžence. Disney se zde v zásadě rozhodlo převrátit strany, když ze zlé čarodějnice udělalo dobrou vílu, které se staly zlé věci. Zatímco z prvního filmu se v roce 2014 stal hit, předloňské pokračování příliš nepochodilo jak u kritiků, tak u diváků.

Novinka s oscarovou Emmou Stone by se tak už na základě traileru mohla vydat opravdu cestou Harley Quinn a ukázat plnohodnotnou antihrdinku. Disney by si tak v typicky rodinném mainstreamu vyzkoušelo zápornou postavu, kterou nemusíme nutně jen trestat. Jelikož dnes čím dál větší část diváků očekává také u zloduchů komplexní motivace, mohlo by to fungovat.

Nejkontroverznějším příkladem z posledních let je samozřejmě už zmíněný Joker, kterého studio Warner Bros. původně dlouho nechtělo schválit. Nakonec se ovšem definitivně ukázalo, že černobílé dělení světa i v mainstreamovém filmu je přežitek. Tarantino dokonce film, který vydělal přes miliardu dolarů, v The Empire Podcastu označil za mistrovskou, byť ze staršího artu odvozenou manipulaci publika. Kdo z nás nestál za Arthurem Fleckem, když zastřelil vlastně neškodného člověka?

Cruella tak daleko jistě nezajde – přeci jen jsme pořád u Disneyho. Minimálně se snad ale můžeme těšit na velice zajímavý herecký výkon a kvalitní režijní vedení. Film měl totiž na starost Craig Gillespie, který dramatické komedii Já, Tonya před několika lety dopomohl ke třem nominacím na Oscary a Zlaté Glóby. Možná ještě nakonec budeme potají doufat, že ten kabát ze štěňátek vznikne.

Při velkém štěstí se takovým, poněkud šíleným choutkám budeme moci oddat na konci letošního května, kdy má Cruella plánovanou premiéru v kinech. Ještě o tři týdny dříve má na plátna dorazit také Black Widow. Zatímco u ní Disney přesunutí premiéry online prý vůbec nezvažuje, osud antihrdinské novinky zatím jistě skoro nikdo nezná.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym