Dogecoin letí na Měsíc. Kryptoměna, co vznikla z legrace, se dostala do pětice nejhodnotnějších na světě

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

dogecoin

Foto: FXTM Thailand/Flickr

Dogecoin vznikl původně jako vtip

0Zobrazit komentáře

Před pár dny kryptoměny dosáhly nové úrovně legitimity, když jedna z největších kryptoměnových burz, Coinbase, vstoupila na akciový trh. Jak už to ale bývá, prozatím se situace vyvíjí poněkud jinak, než by snad kdokoliv čekal. Zatímco cena bitcoinu, etherea a dalších „důvěryhodných“ projektů klesá, do nebe vystřelil dogecoin. Kryptoměna, která vznikla z legrace, od minulého roku svou hodnotu zvýšila o neuvěřitelných 18 000 procent.

Co za růstem dogecoinu, který ani většina kryptosvěta není ochotná brát jakkoliv vážně, stojí? Relevantní jistě bude například větší vnímaná přívětivost nebo oproti bitcoinu zlomková cena vzhledem k popularitě. Důležitějšími faktory jsou ale internetové memy a Elon Musk. Těsně předtím, než růst ceny dogecoinu o současných 200 procent za posledních 24 hodin začal, ho miliardář zase jednou zmínil v tweetu.

Stačil jednoduchý kreslený obrázek psa na hroudě hlíny a komentář „Doge štěká na Měsíc“. Muskovým přičiněním (ale samozřejmě i obecným nadšením na internetu) se tak dogecoin dostal mezi pět nejhodnotnějších kryptoměn na světě a na chvíli překročil cenu 0,44 dolaru. Dosažení jednoho dolaru, před pár měsíci vnímané jako naprosto směšné, nyní nevypadá vůbec nereálně.

dogecoin-graph

Foto: CoinMarketCap

Graf růstu hodnoty Dogecoinu

Dogecoin změny hodnoty o stovky procent v rámci desítek hodin zažívá takřka od svého spuštění na konci roku 2013. Tehdy se dva softwaroví inženýři z IBM a Adobe rozhodli vytvořit kryptoměnu, která by byla přívětivější pro obyčejné lidi. Oproti třeba bitcoinu. Z legrace pak svůj výtvor spojili s internetovým memem psa Shiba Inu. Určitě nečekali, že o sedm let později bude Elon Musk o dogecoinu mluvit jako o budoucnosti placení.

Šéf Tesly, SpaceX a jeden z nejbohatších lidí na světě letos v únoru v rozhovoru na Clubhousu řekl: „Snad ten nejzábavnější, nejironičtější výsledek by byl, kdyby se dogecoin v budoucnu stal hlavní světovou měnou.“ Ačkoliv je podle vlastních slov spíš fanouškem bitcoinu (a nedávný 1,5miliardový nákup Tesly to potvrzuje), o „memové digitální měně“ v posledních měsících na Twitteru mluví často.

Téměř kdykoliv o dogecoinu zmíní mem nebo humorný komentář, trh okamžitě reaguje růstem ceny měny o desítky procent. Samozřejmě nezapomněl krátce okomentovat ani současné dění a znovu sdílel obrázek z loňského července, na kterém se písečná bouře s tváří psa valí na město, představující světový finanční systém.

Zatímco většina alternativ k bitcoinu nebo ethereu se pohybuje na okraji povědomí širší veřejnosti, dogecoin se nyní na samotný vrchol kryptoměn skutečně dotahuje. Objem jeho denních transakcí po dnešku dvojnásobně překonal ethereum a dokonce se přiblížil bitcoinu. Celková hodnota kryptoměny se podle dat webu CoinMarketCap v době psaní článku pohybovala kolem 46 miliard dolarů.

Měli bychom si tedy všichni za desítky tisíc korun nakoupit dogecoin a pak sledovat, jak rychle bohatneme? Nejspíš ne. Memová měna je extrémně volatilní a stejně rychle, jako jde její cena nahoru, může jít i dolů. Například na Redditu se nicméně velké popularity dočkal návrh, že pokud se co nejvíce držitelů měny nepokusí ji rychle prodat s velkým ziskem, její cena může jít klidně ještě několikanásobně nahoru.

V současnosti k tomu může kromě Muska přispět i velký efekt FOMO, tedy strach z promeškání příležitosti. Jelikož se dogecoin přiblížil půldolaru a internet zaplavily panické i nadšené komentáře k tomu, důsledky vzniklé atmosféry jsou velice nepředvídatelné a nejde tak vyloučit ani ty nejméně pravděpodobné scénáře.

Na opačném konci kryptosvěta se mezitím trh začíná přizpůsobovat nové realitě poté, co Coinbase vstoupil na burzu. Hned po startu tradingu se hodnota společnosti přiblížila 100 miliardám dolarů, načež se cena akcií podle očekávání výrazně propadla k současné tržní valuaci 88,2 miliardy. Analytička Lisa Ellic ze společnosti MoffettNathanson ale akcii s označením COIN pro dlouhodobé držitele označila za nutnost s reálným cílem 600 dolarů za akcii (nyní je to 338 dolarů).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym