Méně aut, více zeleně a důraz na komunitu. Podívejte se, jak bude vypadat nová čtvrť Chytré Líchy u Brna

chytre-lichy-boxed

Foto: Chytré Líchy

Unikátní čtvrť Chytré Líchy zná svou podobu

0Zobrazit komentáře

Čtvrť budoucnosti nedaleko Brna, která se stane vzorem pro další projekty svého druhu. Tak znělo zadání pro architekty, kteří se zúčastnili výběrového řízení pro finální podobu projektu Chytré Líchy. Ten nyní zná svého vítěze, kterým je koncepce vytvořená firmou Pelčák a partner architekti. Jejich návrh výrazně omezuje pohyb automobilů ve čtvrti, vytváří prostředí pro komunitní fungování rezidentů a bere v potaz i připomínky a požadavky ze strany obyvatel Židlochovic.

Pět projektů, pět vizí čtvrti, ve které by chtěl žít každý. Komise projektu ovšem mohla vybrat pouze jeden z nich. Vítězem se nakonec stala čtvrť, která mimo jiné přináší i výhodu minimálních změn v územním plánu. Důvodů, proč byl vybrán právě tento návrh, je ovšem daleko více.

Jedním z nich je fakt, že se finální podoba může oproti aktuálním vizualizacím ještě proměnit. Projekt se totiž snaží být maximálně participativní a bude tak brát v úvahu připomínky současných rezidentů Židlochovic, ve kterých čtvrť vyroste.

„Chceme eliminovat například obavy současných obyvatel okolních ulic, že jim lidé z nové čtvrti budou parkovat před domem. V návaznosti na to tedy bude oproti původnímu návrhu snížena bytová zástavba v Líchách, kapacity parkovišť na okraji ale zůstanou stejné,“ upřesňuje starosta obce Jan Vitula.

c_01-naves

Foto: Chytré Líchy

Místo má být plné života, zeleně a minima automobilů

„K redukci zástavby jsme přistoupili i kvůli připomínkám současných obyvatel skrz omezení výhledu z jejich domovů. V území zároveň zůstane rezerva na případné rozšíření parkovacích ploch, pokud by se ukázalo, že je to nutné,“ dodává Vitula, podle kterého byla flexibilnost projektu jedním z důležitých faktorů při rozhodování o vítězném návrhu.

Vybraná koncepce počítá především s trojdomy, ve kterých budou tři bytové jednotky nad sebou, přičemž každá bude mít svůj vlastní vchod. Automobily nebudou parkovat přímo u vchodů, ale jejich hlavním stanovištěm se stanou okraje lokality, protože vjezd do samotné čtvrti bude výrazně omezený.

Namísto infrastruktury pro automobily dostala přednost tzv. modro-zelená infrastruktura, která pracuje se synergií vody a zeleně. Důležitým kritériem při výběru vítězného návrhu totiž byla i otázka udržitelnosti. Všudypřítomná zeleň by měla obklopovat chodníky i domy a páteřní ulice bude lemována stromořadím. Zeleň se dostane i na střechy, kde zpomalí odtok vody a pomůže jí dostat se odpařováním zpět do ovzduší. Dešťovka by měla být využívána i k provozu samotných budov.

Nedílnou součástí celého prostoru se stanou také fitpark, coworkingové prostory, dětské hřiště, sdílené dílny a komunitní zahrádky spolu s komunitním hubem. To všechno proto, aby se ve čtvrti co nejvíce posílilo společenské fungování místních. Vytvořené zázemí má navíc lákat i stávající obyvatele okolní zástavby. Cena čtvrti byla vyčíslena na přibližnou částku 250 milionů korun. Její výstavba by měla být zahájena v roce 2023.

c_05-ulice-radove-domy

Foto: Chytré Líchy

Vizualizace řadových domů v chystané čtvrti Chytré Líchy

Diskuze (0)

Novinka

Anonym