Když se umění vlévá do architektury. V Praze roste moderní bytový dům s uměleckými díly Davida Černého

fragment-5

Foto: Qarta architektura

V Karlíně roste nová budova, která otevře zcela nový pohled na nájemní bydlení

Jít do vlastního, nebo žít v nájmu? Odpověď na tuto otázku se začíná poslední dobou měnit. Dříve se Češi spoléhali především na život ve vlastním a bydlení v nájmu bylo určené především pro studenty či méně majetné. Tato situace se i kvůli současném vývoji na realitním trhu postupně mění a v nájmu začínají bydlet i ti, kteří jsou dle sociální stratifikace řazeni do střední a vyšší třídy.

Právě pro ně nyní v Karlíně vzniká nový nájemní dům jménem Fragment, který přináší mnoho nového, zároveň však odkazuje na tradici prolínání architektury s uměním. Svým tvarem se má budova stát tichým mementem osudů těch, kteří nalezli azyl v nedaleké Invalidovně.

Dům, který by měl z ptačí perspektivy svým návrhem evokovat tvar ležící postavy, vzniká jen několik málo desítek metrů od této barokní budovy, jejíž charakteristické obliny jsou v příkrém kontrastu k moderním hranám novostavby.

Podle ostrých bloků, které se postupně vynořují a opět potápějí zpět do fasády domu, a faktu, že návrh reaguje na spojení minulosti se současností a budoucností, tedy na „fragmenty času“, dostal objekt navržený architektonickým studiem Qarta název Fragment.

„Hledali jsme jméno, které by reflektovalo jak samotnou podobu budovy, tak koncept. Jeho středobodem bylo prolnutí minulosti, přítomnosti a současnosti,“ vysvětluje Marcel Soural, majitel developerské skupiny Trigema, která za novým projektem spolu s architekty stojí.

Umění v základech

Třetím důležitým partnerem projektu se stal umělec David Černý, jehož úkolem je propojit architekturu stavby se světem sochařského umění. Postarat by se o to měly speciálně navržené plastiky, které se stanou nedílnou součástí objektu. Jejich podobu prozatím autoři nechtějí blíže prozrazovat, mělo by se však jednat i o několik desítek metrů vysoká díla, která budou jednou z nepřehlédnutelných dominant Fragmentu.

Tato budova ostatně není prvním projektem, na kterém Trigema s Davidem Černým spolupracuje. S umělcem, který je znám především pro svá kontroverzní díla, jako je růžový Tank číslo 23 či Entropa, Trigema před několika lety založila vlastní architektonické studio Black n‘ Arch.

fragment1-min

Foto: Qarta architektura

Jméno stavby odkazuje i na jednotlivé bloky tvořící fasádu

„Jelikož Trigema chtěla vytvořit rezidenční stavbu, která se opravdu odliší od zajetého standardu a jejímž prostřednictvím efektivně propojí architekturu s uměním, bylo zapojení Davida Černého do projektu Fragment přirozeným vyústěním dosavadní spolupráce,“ prozrazuje Marcel Soural s tím, že i v tomto případě bude přítomna určitá míra kontroverze.

Soural však upozorňuje, že cílem projektu není být jen kontroverzní, ale především hledat kreativní způsoby, jak propojit kvalitní architekturu se současným uměním tak, aby vše nenásilně zapadalo do lokality pražské Invalidovny. Ostatně ta sama je nejlepší ukázkou toho, v jakém souznění spolu architektura a výtvarné umění dovedou být.

„V architektuře měla umělecká díla vždy svoji podstatnou roli. Vždyť i samotná architektura je svým způsobem umění. Praha má ve srovnání s řadou jiných měst ve světě skvělou a neopakovatelnou atmosféru. Doufám, že i díky našemu projektu se naše metropole dostane v mezinárodním srovnání opět na výsluní,“ říká s nadějí Marcel Soural, jehož Trigema na projektu pracuje od roku 2017.

Netradiční byty pro jednotlivce i rodiny

Celý objekt nabídne 140 bytových jednotek a 120 garáží. Dispozice jednotlivých bytů se budou pohybovat od 1+kk až po velkorysé mezonety s vlastními střešními terasami a úchvatným výhledem na město. Každý z bytů by měl být svým nájemníkům k dispozici již plně vybaven, a to i řadou netradičností. Mimo klasického mobiliáře se bude jednat o samotné rozvržení bytu i jeho další prvky.

K dispozici budou například řešení chytré domácnosti, zelené střechy, dobíjení pro elektromobily nebo využívání studniční vody ke splachování či zalévání. O vytápění bytů se budou prostřednictvím stropních podhledů starat tepelná čerpadla a přítomny budou i solární panely. Energetický provoz budovy by tak měl být úsporný.

Mimo samotných bytů budou součástí objektu i některé komerční prostory. V jakých částkách se bude pohybovat měsíční nájemné, nechce v tuto chvíli Trigema prozrazovat, je ovšem jasné, že se nebude jednat o bydlení pro každého. Podle Trigemy by měli mít zájem jak jednotlivci, tak i bezdětné páry nebo rodiny s dětmi.

Ti všichni se mohou obracet na realitní společnost Svoboda & Williams, jež má zprostředkování pronájmu na starosti. „Vnímáme, že pohled na nájemní bydlení se v České republice v posledních letech mění a čím dál více se k němu uchyluje i vyšší střední třída,“ vysvětluje Marcel Soural. Zároveň přináší vysvětlení, proč mají lidé tendenci volit bydlení v nájmu častěji než dříve.

„Důvodem je samozřejmě stále nižší dostupnost vlastnického bydlení, ale určitá skupina lidí nájemní bydlení preferuje – nechtějí, aby je nemovitost jakkoliv vázala, nechtějí mít starosti s vybavováním, údržbou a podobně. Jde o lidi, kteří mají rádi svou nezávislost. Právě ti jsou ochotní dlouhodobě platit nájemné za něco, co není jejich, jelikož vnímají přednosti, které z toho pramení,“ dodává zakladatel Trigemy.

fragment2-min

Foto: Qarta architektura

Projekt Fragment bude kombinovat architekturu se světem moderního umění

Pro mladou a střední generaci se dle jeho slov stává nájemní bydlení zcela standardní součástí života. Proto dle Souralových odhadů bude v Praze do budoucna podobných projektů přibývat a naše hlavní město se i v tomto ohledu více přiblíží západním metropolím. Na Rohanském nábřeží by měla být první z těchto budov hotová na podzim příštího roku. První nájemníci by se do Fragmentu mohli začít stěhovat již v zimě.

Přesná podoba architektonického projektu, do jehož realizace Trigema investovala částku ve výši 1,25 miliardy korun, bude postupně odhalována s pokračujícími pracemi na stavbě. Stejně tak investoři v současné době nechtějí prozrazovat dobu návratnosti investice. Ta však bude vzhledem k charakteru využívání objektu podstatně delší než u klasických developerských projektu. U nich se totiž většina bytů zpravidla vyprodá ještě před samotným dokončením stavby.

Partnerem článku a CzechCrunche je společnost Trigema. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.