Vyjádření míru na Blízkém východě za 13 milionů dolarů. Banksyho kultovní graffiti se prodalo za kryptoměny

Filip HouskaFilip Houska

love-is-in-the-air_banksy

Foto: Sotheby’s

Slavné Banksyho dílo pod názvem Love Is in the Air

0Zobrazit komentáře

Jedno z nejslavnějších graffiti od Banksyho pod názvem Love is in the Air, které je svým významem v posledních dnech znovu vysoce aktuální, skončilo v dražbě. Tentokrát ale dílo nenechal známý pouliční umělec před zraky diváků skartovat, ale naopak ho spolu s aukční síní Sotheby’s prodal za necelých 13 milionů dolarů v kryptoměnách.

Suma, za kterou se dílo vydražilo, je více než dvojnásobně vyšší, než Sotheby’s předpokládalo. Původně se očekávalo rozmezí mezi třemi až pěti miliony dolarů, nakonec ale šlo o částku, která se v přepočtu vyšplhala na 276 milionů korun. Neplatilo se ale o klasickou fiat měnou, nýbrž v bitcoinech, potažmo v ethereu, což záviselo na rozhodnutí kupce.

Pro Sotheby’s tak jde o vůbec první dražbu fyzického díla, za které bylo zaplaceno digitálními měnami. S přijímáním kryptoměn ovšem už zkušenosti má, akorát u digitálního umění, které ve formě NFT nabývá na ohromné síle. V dubnu totiž v této aukční síni vydražila své virtuální dílo umělkyně Pak, a to za 17 milionů dolarů.

Banksy má ovšem mnohem zvučnější jméno, o čemž svědčí i „klasická“ aukce v Sotheby’s z října předloňského roku, kdy vydražil obraz Devolved Parliament za 8,5 milionu liber (tehdy zhruba 246 milionů korun), který vyjadřuje poslance v jednacím sále Dolní sněmovny britského parlamentu jako tlupu dohadujících se šimpanzů.

banksy

Foto: Sotheby’s

Love is in the Air od Banksyho

Love is in the Air má oproti Devolved Parliament mnohem zásadnější význam. Vůbec poprvé se šablonovité graffiti chuligána s květinou v ruce objevilo před osmnácti lety na obrovské a střežené zdi, která odděluje Palestinu od Izraele. Cílem bylo vyjádření znepokojení z neustálých bojů těchto dvou oblastí a žádost o mír.

Konflikt mezi Izraelem a Palestinou pokračuje i nyní, přičemž v posledních dnech je mnohem vyhrocenější. Na obě země se z obou stran snášejí rakety, které zasahují vytyčené cíle i náhodná stavení, a Izrael dnes k hranici Pásma Gazy dokonce přesunul pozemní vojsko. Dosud neodhalený umělec Banksy tak znovu ukázal svou nadčasovost.

Dražba obrazu v podání aukční síně Sotheby’s, která na ní spolupracovala se směnárnou Coinbase, jež hlídala výkyvy kryptoměn a zajistila vůbec možnost platby, ovšem nemá přímo reagovat na aktuální situaci na Blízkém východě. Především ukazuje růst digitálních měn coby nového typu platidla a zdůrazňuje jejich vliv na umění.

Velkým fenoménem jsou totiž v posledních měsících NFTs, respektive nezaměnitelné tokeny, díky nimž může vlastník konkrétního díla prokázat své certifikované (jedinečné) vlastnictví na blockchainu. A pořád se v této oblasti něco děje – například včera aukční síň Christie’s vydražila animované postavičky CryptoPunks za více než 350 milionů dolarů.

O dosud největší poprask se však postaral americký umělec Beeple, který vydražil masivní virtuální koláž složenou z pěti tisíc fotek za 69 milionů dolarů, tedy v přepočtu zhruba 1,5 miliardy korun. Také Banksy se ale do trendu NFT dostal, byť nevědomky. Začátkem března partička nadšenců spálila jeho originální obraz Morons, aby z něj udělala právě NFT.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym