Jsi jen další narcistický boháč, který zoufale touží po pozornosti. Anonymous se pustili do Elona Muska

musk-anonymous

Foto: Anonymous/CzechCrunch

Člen aktivistické skupiny Anonymous kritizuje Elona Muska

0Zobrazit komentáře

Elon Musk je muž mnoha aktivit. Jeden z nejbohatších lidí na světě se mimo jiné proslavil svými tweety, kterými již takřka automaticky poutá zájem všech. Dokázal s nimi například zahýbat s cenami bitcoinu či jiných kryptoměn a lze jen spekulovat, zda tak činí s nějakým skrytým záměrem. Sama jeho automobilka Tesla se původně rozhodla bitcoiny akceptovat jako způsob platby, ale brzy s tím nečekaně přestala kvůli ekologii. A pokaždé za sebou nechala na trhu s kryptoměnami pořádnou paseku – cena bitcoinu buď významně rostla, či padala.

Právě to se mimo jiné znelíbilo známé hackerské skupině Anonymous, respektive minimálně jednomu z jejích členů. „Toto je zpráva od Anonymous Elonu Muskovi,“ začíná muž s maskou Guye Fawkese svůj téměř čtyřminutový proslov na videu, které bylo během víkendu sdíleno na YouTube a obletělo svět. Během pár desítek hodin nasbíralo už přes 2 miliony zhlédnutí.

I když neznámý muž na videu uznává Muskův dosavadní vliv, jedním dechem dodává, že jej lidé začínají vidět jen jako „dalšího narcistického boháče, který zoufale touží po pozornosti“ – a také proto natočil zmíněné video.

„Vypadá to, že tvůj cíl zachránit svět je spíše zakořeněný v nadřazenosti a jakémsi spasitelském komplexu než ve skutečném znepokojení tím, kam lidstvo směřuje,“ říká na videu maskovaný anonym. Během své promluvy se odkazuje například na zprávy o nespokojených zaměstnancích Tesly pracujících v nesnesitelných podmínkách či dětské práci, ke které dochází v zámořských lithiových dolech, odkud Tesla získává materiál k výrobě baterií.

Předčasně jsi se korunoval Dobyvatelem Marsu, místa, kam budeš posílat lidi zemřít. Tví fanoušci tohle všechno přehlíželi, protože se soustředili na to potenciální dobro, které mohou tvé projekty přinést, ale nejsi jediná show ve městě – jsou tu i další společnosti věnující se elektromobilitě,“ dodává muž na videu a jeho projev se v tu chvíli stává stále více útočným.

„Jsi jenom CEO, který si vybudoval kult sledujících skrze sra*ky a trollování na sociálních sítích. Ve skutečnosti si už většina lidí uvědomila, že majoritním zdrojem příjmů Tesly není prodej aut, ale vládní dotace, prodej uhlíkových kreditů (každý kredit dává majiteli právo produkovat určité množství – zpravidla tunu – CO2 – pozn. red.) i prodej bitcoinu, který Tesle jen za minulý rok vydělal více než prodej aut za celou dosavadní existenci,“ dodává anonym.

Dle maskovaného autora videa si Elon Musk nejspíš koupil bitcoin díky penězům získaných z vládních dotací a dodává, že ve skutečnosti ani není zakladatelem Tesly. Těmi jsou, dle muže na videu mnohem chytřejší, Martin Eberhard a Marc Tarpenning. Ostatně právě to, kdo patří mezi skutečné zakladatele elektrické automobilky, je velké téma i pro samotného Elona Muska, který přitom do firmy přišel později jako jeden z prvních investorů.

Zhruba ve druhé třetině videa se muž pod maskou, jež proslavila aktivistickou skupinu Anonymous, dostává k jádru problému – Elon Musk si byl podle něj dobře vědom energetické náročnosti těžby dávno předtím, než Tesla začala platby bitcoinem přijímat, ale byl dotlačen ke zrušení této možnosti, aby mohla Tesla nadále čerpat státní dotace.

Šéfa společností Tesla, SpaceX či The Boring Company dokonce ve videu obviňuje ze snahy o centralizaci a převzetí kontroly nad bitcoinem, čehož měl chtít docílit prostřednictvím vytvoření jakési rady těžařů bitcoinu. Elon Musk mnoha svými tweety či vyjádřeními podle zástupce Anonymous zničil životy a připravil miliony investorů o zisky, kterými mohli běžní lidé zlepšit své životy.

I když mluvčí na videu uznává, že kryptoměny jsou vysoce volatilní a každý investor musel počítat s vysokým rizikem, jednoduše se mu nelíbí lhostejnost Elona Muska k běžným pracujícím lidem, které svým způsobem obírá o peníze a současně jim předhazuje vtipné memes z jednoho ze svých miliardových sídel.

„Myslíš si, že jsi nejchytřejší člověk v místnosti, ale teď teprve poznáš toho pravého soupeře. My jsme Anonymous. My jsme legie,“ ukončuje muž svůj projev a naznačuje, že by mohla mít celá akce pokračování. Zda ale skutečně můžeme následovat nějakou další aktivitu, zatím není vůbec jasné.

Problém je, že Anonymous netvoří jednotnou skupinu, která vystupuje pomocí nějakého oficiálního mluvčího. Ani jednotliví členové se navzájem nemusí znát a názor jednotlivce nemusí být oficiálním stanoviskem skupiny. A i když již teď některé z populárních Anonymous účtů – včetně twitterového YourAnonNews s necelými 7 miliony sledujících nebo oficiálního YouTube – odmítly, že by za videem stály, vypadá záznam naprosto totožně a obsahuje dokonce i stejné prvky jako řada předešlých videí od této hackerské skupiny.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym