Tesla nečekaně končí s bitcoiny. Elon Musk je kvůli dopadu na životní prostředí přestane přijímat i nakupovat

Filip HouskaFilip Houska

tesla-bitcoin

Foto: Tesla/CzechCrunch

Tesla otočila. Bitcoiny pro platby za svá auta přestává přijímat

0Zobrazit komentáře

Pouhých 49 dní po oznámení, že bude Tesla přijímat pro platby bitcoiny, přichází otočka o 180 stupňů. Šéf americké automobilky Elon Musk se rozhodl, že jeho firma nakonec nejhodnotnější kryptoměnu současnosti akceptovat nebude, a to kvůli obavám z jejího příliš vysokého energetického dopadu. Digitálním měnám ovšem vale nedává – naopak bude hledat takovou, která je energeticky šetrnější.

Když Elon Musk tuto novinku na svém Twitteru ohlásil, odrazilo se to na hodnotě bitcoinu, která spadla z úrovně okolo 55 tisíc dolarů na zhruba 46 tisíc dolarů. V přepočtu na koruny tak jediný Muskův tweet způsobil propad ceny bitcoinu o zhruba 200 tisíc korun. Nyní se z poměrně šokující zprávy trošku vzpamatoval a osciluje na hranici okolo 50 tisíc dolarů.

Rozhodnutí navíc přichází v době, kdy se zdálo, že Tesla s bitcoiny teprve začíná a bude je chtít naplno integrovat do svého byznysu. Není tomu totiž tak dávno, co oznámila nákup bitcoinu v hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Poté je začala prodávat, což se odrazilo v jejích finančních výsledcích za uplynulé čtvrtletí, kdy tvořily zhruba čtvrtinu zisku ve výši 438 milionů dolarů.

Vedle toho, že Tesla přestane bitcoin přijímat coby platidlo za své vozy, skoncuje prý také s dalšími nákupy i prodejem této kryptoměny. Minimálně do té doby, než se najde cesta, jak stále nejhodnotnější digitální měnu těžit šetrněji vůči přírodě. Právě to byl primární důvod, proč se automobilka pro tento krok rozhodla. O tom, že je bitcoin energeticky náročný, se přitom ví už dlouhé roky.

Šéf Tesly Elon Musk

„Jsme znepokojeni stále častějším využíváním fosilních paliv pro těžbu a transakce s bitcoiny. Uhlí má nejvyšší emise ze všech paliv. Kryptoměna je dobrý nápad na mnoha úrovních a věříme, že má slibnou budoucnost. Ta ovšem nemůže přijít, pokud je to na úkor životního prostředí,“ píše Musk na svém Twitteru, čímž reaguje na vysokou energetickou stopu, kterou bitcoin má.

Například na Cambridgeské univerzitě odhadli, že se celková výše elektrické energie využité na těžbu bitcoinu pohybuje na úrovni okolo 121 TWh ročně. Navíc se předpokládá, že zhruba dvě třetiny těžařů této měny jsou v síti napojeny na elektrárny, které využívají právě fosilní paliva. Tento problém tak nyní vnímá i Tesla. Rozhodně ale na kryptoměny nechce zanevřít.

Musk ve svém tweetu mimo jiné zmínil, že hledají nové kryptoměny, které využívají na transakci méně než jedno procento energie spotřebované u bitcoinů. Navíc si Tesla zbytek nakoupených bitcoinů ponechá ve své kryptopeněžence a začne je opět využívat, jakmile bude mít jejich těžba menší dopad na životní prostředí. Kdy to ale bude, je otázkou.

Jak píše ekonom Lukáš Kovanda ve svém komentáři, Musk podle všeho souhlasil se závěrem společné zprávy fondu Ark Investment Management a společnosti Square Jacka Dorseyho (spoluzakladatele Twitteru), dle níž širší přijetí bitcoinu podnítí rychlejší přechod na obnovitelné zdroje energie. S tím měl šéf Tesly souhlasit, a proto je nynější otočka o to překvapivější.

„Jeho krok je pro bitcoinovou komunitu bezesporu ránou, neboť ochota automobilky jej při platbě akceptovat bitcoin dále legitimizovala v očích široké veřejnosti i mainstreamových médií. Musk navíc nepochybně rozvíří téma environmentální náročnosti těžby a provozu bitcoinu, které potenciálně představuje ‚Achillovu patu‘ celého ekosystému kolem této kryptoměny,“ odhaduje Kovanda.

A zatímco na bitcoin Musk alespoň dočasně zanevřel, má jiné favority. Tím je samozřejmě i dogecoin, který je americkým miliardářem považován za „budoucnost měn“, a proto v posledních měsících tak rostl (až se stal čtvrtou nejhodnotnější kryptoměnou). Při Muskově nedávném vystoupení v televizi ovšem dogecoin znatelně propadl.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym