Svou firmu dovedl na burzu, investoval do Mews. Teď chce Izraelec Ory Weihs z Prahy pomáhat americkým studentům

Peter BrejčákPeter Brejčák

odeon-ventures_002

Foto: Odeon

Izraelec Ory Weihs z Prahy buduje startup Odeon

Narodil se v Izraeli, Ory Weihs však ve svých štacích dlouhodobě působí mezinárodně a posledních deset let navíc žije v Praze. Během tohoto období dostal z pozice ředitele britskou firmu na londýnskou burzu, investoval do několika společností včetně českého startupu Mews a se svou vlastní firmou se teď snaží nejenom mladým Američanům pomoci ve volbě profesní dráhy a vzdělávání.

Právě na oblast kariéry a vzdělání se zaměřuje startup Odeon, který Ory Weihs zakládal loni s cílem stát se předním vydavatelem obsahu, datově řízených informací a nástrojů zaměřených na trh vysokoškolského a odborného vzdělávání včetně jejich financování. Jako zkušený podnikatel a investor do firmy vkládá i své vlastní prostředky, pomocnou ruku mu navíc podávají další investoři.

V rámci prvního kola teď Odeon nabral investici celkem dva miliony eur, v přepočtu 50 milionů korun, na níž se kromě samotného Weihse podílely další dva private equity investoři z oblasti výkonnostního marketingu, bývalí Weihsovi kolegové a zároveň tuzemský venture kapitálový fond Lighthouse Ventures.

„Máme velkou důvěru v Oryho a tým Odeonu, že ovlivní vysokoškolské vzdělávání a zjednoduší volbu povolání stejně, jako to dříve udělala společnost XLMedia v oblasti her, sportu a osobních financí. Spolu s podnikatelskými schopnostmi přináší Ory obrovské zkušenosti a bezkonkurenční odbornost v oblasti srovnávání a výkonnostního marketingu. Odeon vyniká také svou mezinárodní DNA, o čemž svědčí jeho tým, cílový trh a globální kultura,“ říká Ravit Avidor, spoluzakladatelka a partnerka Lighthouse Ventures. 

ravit

Foto: Lighthouse Ventures

Partnerka ve fondu Lighthouse Ventures Ravit Avidor

Weihs si své profesní jméno vybudoval zejména díky společnosti XLMedia se sídlem v Londýně, kterou zakládal v roce 2003. Až do roku 2019 ve firmě, jež je jedním ze světově největších srovnávačů v oblasti gamingu, sportovních sázek či osobních financí, působil jako ředitel. Během tohoto období se s jejími akciemi začalo obchodovat na londýnské burze cenných papírů a pod Weihsovým vedením přesáhla valuaci 600 milionů dolarů.

Od roku 2010 se čtyřicetiletý podnikatel věnuje také investicím do startupů a podle svých slov je vášnivým podporovatelem českého startupového prostředí. Mezi nejznámější firmy z jeho portfolia patří Mews, kde byl prvním investorem mimo rodinu a je součástí jeho představenstva, a nedávno se podílel na investičním kole ve výši 40 milionů korun do tuzemského Accomanga, které modernizuje ubytovny.

„Po odchodu z výkonné funkce v XLMedia, kde jsem pořád akcionářem, jsem v roce 2019 udělal několik věcí. Jednou z nich bylo, že jsem se svou manželkou uzavřel sázku, jak dlouho vydržím bez jakékoliv funkce v byznysu. Samozřejmě jsem prohrál,“ směje se Weihs, když pro CzechCrunch vypráví, jak se dostal k založení vlastního startupu.

„Vzdělání je volba s jedním z největších dopadů na život, mnoho lidí při ní ale využívá intuici.“

Na dalším podnikání jej lákalo zejména to, že chtěl mít pozitivní dopad na svět. Zároveň přemýšlel, jaká nejdůležitější rozhodnutí v životě lidé dělají a jak je můžeme optimalizovat. Porovnávání produktů se přitom věnoval již téměř dvacet let, a to v extrémně konkurenční oblasti hazardních her a osobních financí, takže z produktového hlediska měl k oboru blízko.

„Rychle jsme si uvědomili, že vzdělání je volba s jedním z největších, ne-li přímo největším dopadem na život člověka, ale také rozhodnutím, při kterém mnoho lidí využívá intuici, rodinné zázemí, lokalitu a další nekvantifikovatelné nebo neoptimální faktory,“ popisuje Weihs své smýšlení.

Lidé ve školách tráví roky, v mnoha případech na studium vynakládají nemalé finanční prostředky, ale při rozhodování o výběru zaměření či konkrétní školy téměř nikdy do úvahy neberou v potaz, zda dosažený titul zvýší jejich potenciál získat zaměstnání nebo dobré platové ohodnocení.

„Myslíme si, že nám magisterský titul pomůže. Možná ano, ale jak to víme? Zajímá nás, zda tam, kde žijeme, je opravdu nadměrná poptávka a nízká nabídka například aplikovaných behaviorálních analytiků?“ pokládá Weihs řečnické otázky. A tím se dostává k jádru byznysu Odeonu, který chce lidem pomáhat právě v tomto rozhodování, a to na základě relevantních informací.

„Oblast vzdělávání si zaslouží kvalitní informační zdroje a lidé by měli mít snadný přístup k dobře prozkoumanému obsahu, reálným datům a jedinečným poznatkům,“ věří Weihs, který v rámci startupu vytváří informační weby a do konce roku chce provozovat tři. Prvním z nich je na americký trh zaměřený DegreeChoices.com, který funguje od loňského prosince.

I když jsou koncovými uživateli webů potenciální studenti a další zájemci o vzdělávání, byznys model stojí na klientech v podobě škol a manažerů online vzdělávacích programů. Těm Odeon prodává tzv. obchodní leady. Jde tak o model výkonnostního marketingu, kdy neplatí za reklamu či imprese, ale pouze za uživatele s reálným zájmem o zakoupení služby.

Startup zatím není ve fázi generování tržeb, první očekává ve třetím nebo čtvrtém kvartálu letošního roku. Již teď však spolupracuje s více než třemi stovkami univerzit, mezi něž patří známá americká jména jako Simmons, NYU, Pepperdine, Yale a Northwestern.

degreechoices

Foto: Degreechoices.com/CzechCrunch

Portál Degreechoices.com

Aktuální investiční kolo v desítkách milionů korun má Odeonu pomoci rozvíjet informační systémy díky zapojení více datových zdrojů, podpořit schopnost generovat obsah na weby, ale také k rozšíření týmu. Většina z prostředků pak bude směřovat na zlepšení produktu, marketingu a obsahu.

„Naším cílem je nabízet víc než jen zajímavé a dobře napsané webové stránky. Z technického hlediska je toho v tuto chvíli ‚pod kapotou‘ mnohem víc, než se na první pohled zdá. Shromažďujeme data z mnoha různých zdrojů a extrapolujeme z nich jedinečné informace. Tým shromažďuje obrovské množství dat, z nichž vytváříme jedinečné a užitečné poznatky. V tomto směru nás toho čeká hodně,“ říká Weihs.

„I co se týče vstupu na burzu a dalších zkušeností, tak mohu říci, že pociťuji velkou důvěru ve schopnost našeho týmu dosáhnout stanovených cílů. Osobně jsem vybudoval firmu z nuly na mezinárodního lídra se 450 zaměstnanci, jako investor a poradce jsem se podílel na rozvoji mnoha různých startupů a byl jsem při tom, když uspěly, zkrachovaly nebo změnily směrování. Tyto zkušenosti budou pro nás v Odeonu klíčové,“ dodává Weihs.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je Lighthouse Ventures. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina