PPF se vydává do světových vod. Spolu s Francouzi bude pronajímat lodě od Středomoří až po Pacifik

Filip HouskaFilip Houska

jachta-1x

Foto: Ivan Ragozin/Unsplash

Pronájem lodí, další zaměření české skupiny PPF

0Zobrazit komentáře

Od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie až po nemovitosti nebo strojírenství. Česká finanční skupina PPF je aktivní napříč širokou škálou odvětví, nyní se ale vrhá do nových vod, které z její strany tolik probádané nejsou. Doslova – vstupuje totiž do byznysu s pronájmem lodí, který bude působit na kotvištích po celé planetě.

Pro vstup do nové byznysové oblasti se spojuje s francouzskou společností Groupe Beneteau, která vyrábí menší rekreační plavidla a plachetnice a nabízí k zapůjčení několik luxusních jachet. Spolu vytvoří nový podnik, v němž bude PPF držet většinový podíl ve výši 59 procent – zbylá část připadne Groupe Beneteau.

Cílem této blíže nespecifikované transakce, která by se měla zkompletovat do konce září (po splnění obvyklých regulatorních a právních podmínek), je vybudování nového globálního lídra se zaměřením na pronájem lodí, jenž by působil po celém světě – od Středozemního moře přes Karibik až po Tichý oceán.

Součástí transakce je spojení aktiv dvou charterových společností Dream Yacht a Navigare (včetně jejich dceřiných firem a objednávkové služby SamBoat), které patří mezi přední pronajímatele lodí a dohromady předloni utržily přes 200 milionů eur. „Obě firmy provozují největší světovou flotilu čítající kolem 1 200 plachetnic,“ uvádí PPF.

Ačkoliv není přesně známo, v jakých sumách se transakce pohybuje, ví se, že byl obchod realizován společnou akvizicí podílu ve výši 87 procent v Dream Yacht ze strany PPF a Beneteau od zakladatele firmy Loice Bonneta. Česká finanční skupina následně do společného podniku převede i 50% podíl ve společnosti Navigare, kterou koupila od spoluzakladatele Jespera Rönngarda.

jachta-2x

Foto: Groupe Beneteau

Luxusní jachta Antares 11 Fly

Jedním z důvodů, proč se PPF spolu s Groupe Beneteau do této akce pustila, je vysoký potenciál tohoto oboru. Před nástupem pandemie koronaviru se celkové roční tržby v segmentu pronájmu menších rekreačních plavidel, plachetnic a jachet pohybovaly okolo jedné miliardy eur, přičemž nyní má naběhnuto k tomu, aby se stal ještě větším.

Podle PPF je pronájem lodí odvětvím, které se bude v pozitivním smyslu odlišovat od ostatních segmentů globální turistiky, přičemž zdůrazňuje minimální uhlíkovou stopu během plavby a důraz na takzvaný slow travel standard. A pokud vše půjde podle představ, nový společný podnik by měl mít nejsilnější pozici zejména v Karibiku, Seychelách či Francouzské Polynésii.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym