Česká sázka na chorvatský Amazon. Miliardář Jiří Šmejc investuje do nakupování na internetu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

smejc

Foto: PPF

Jiří Šmejc, zakladatel investiční skupiny Emma Capital

0Zobrazit komentáře

Miliardář Jiří Šmejc potvrzuje, že jeho investiční záběr je pořádně široký. Zatímco před několika týdny oznamoval vstup do německého prodejce kuchyní, nyní se přesunul o několik stovek kilometrů jižněji a na internet. Šmejcova skupina Emma Capital investovala do chorvatského online tržiště Bazzar, které je v tamních médiích označováno za konkurenta Amazonu a rychle roste.

Podle Emma Capital je Bazzar.hr nejrychleji rostoucí společností svého druhu v jihovýchodní Evropě a díky nové investici v ní Šmejcova skupina získává šestnáctiprocentní podíl. Hodnotu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila, nicméně magazín Forbes ji odhaduje na nižší desítky milionů korun.

Internetové nákupní tržiště Bazzar (které navzdory názvu neprodává bazarové, ale nové produkty) začalo fungovat v roce 2015, kdy ho spustili sourozenci Tana a Viktor Zimmermannovi. Od té doby jim portál roste pod rukama. Podle žebříčku Deloitte Fast 50 šlo předloni o pátou nejrychleji rostoucí firmu v regionu střední a východní Evropy, přičemž potenciál je s ohledem na globální růst e-commerce obrovský.

V současnosti Bazzar nabízí na 200 tisíc produktů od 700 různých značek, mezi nimiž můžeme najít jak lifestylové, tak rychloobrátkové zboží, a měsíčně na něj dorazí tři čtvrtě milionu unikátních návštěvníků. „Hodláme dále posílit tržní pozici Bazzaru v Chorvatsku a rozšířit byznys na mezinárodní trhy s důrazem na jihovýchodní Evropu,“ cituje deník E15 spoluzakladatelku Bazzaru Tanu Zimmermannovou.

Emma Capital novou investicí testuje potenciálně lukrativní vody východoevropského nakupování na internetu. V Chorvatsku přitom Jiří Šmejc není úplně novou tváří. Většinový podíl drží v tamní největší sázkové kanceláři SuperSport. Do portfolia Emma Capital spadá vedle dalších také například menšinový podíl v Home Creditu či pražské centrum asistované reprodukce Europe IVF, provozuje také online pojišťovací službu Rixo.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym