Budoucnost masa je v rostlinách. Švýcarský Planted nabírá na své kuřecí i trhané vepřové stovky milionů
Ani Švýcaři nechtějí být v rostoucím trendu rostlinných alternativ k tradičnímu masu pozadu. Curyšský startup Planted, který si udělal jméno především na kuřecím z hráškového proteinu, nyní ohlásil úspěšné investiční kolo. V rámci něj získal 17 milionů švýcarských franků (402 milionů korun) a má dobře nabito k zahraniční expanzi, ke které se chystá také řada dalších silných hráčů.
Švýcarský Planted není na gastronomickém trhu budoucnosti žádným nováčkem. Existuje již od roku 2019, kdy vznikl jako spin-off z výzkumné univerzity ETH Zürich, a ve svých laboratořích pracoval hlavně na alternativách kuřecího masa. Na ně využíval zejména hráškový protein v kombinaci s hráškovou vlákninou, která zajišťuje „ideální strukturu“ pro výrobu rostlinného kuřecího.
Jejich snahy pro revoluci na trhu s masem, o kterou se snaží několik dalších startupů včetně zajetých značek Beyond Meat a Impossible Foods, během předloňského podzimu podpořila důležitá investice ve výši sedmi milionů švýcarských franků. Díky ní mohl tým rozjet plnohodnotnou produkci a zabrousit do jiných typů mas. Zejména trhaného vepřového.
„Naše nové trhané vepřové se skládá z proteinů ze slunečnice, ovsa a žlutého hrachu, díky nimž dokážeme změnit strukturu i chuť. Skvělou věcí na slunečnicových proteinech je i to, že jsou upcyklovány z produkce slunečnicového oleje, tudíž splňujeme i kritéria cirkulární ekonomiky,“ říká spoluzakladatel Planted Christoph Jenny pro TechCrunch.
S tím, jak Planted rozšiřuje svou nabídku, se dostává do více supermarketů a restaurací. Aktuálně jeho sortiment nabízí až tři tisíce obchodů a restaurací napříč domovským Švýcarskem, Německem a Rakouskem. Nejnovější investice ve výši 17 milionů švýcarských franků, za kterou stojí Vorwerk Ventures, Blue Horizon Ventures i fotbalista Yann Sommer, pak má tuto postupnou expanzi ještě více posílit.