Češi i letos uspěli na gastronomických Oscarech. Nejvíce bodovaly pepř a pistácie
Soutěž Great Taste se každý rok zaměřuje na ocenění delikates z celého světa. A ani letos porotcům neunikly produkty z Česka.
Několik druhů kampotského pepře značky Pepper Field a pistáciový karamel od mladého a ambiciózního cukráře Vlada Ryasnyho. To jsou produkty, které v rámci výběru z České republiky porotce soutěže Great Taste při letošním ochutnávání zaujaly vůbec nejvíce. Nadělili jim totiž po třech hvězdách, což je hodnocení, které každoročně získají pouhá dvě procenta produktů.
Ocenění Great Taste mohou od roku 1994 získat malí i velcí výrobci potravin a nápojů, jejichž produkty zaujmou porotu tvořenou šéfkuchaři, restauratéry, ale také gastronomickými kritiky a redaktory. Do výběru nejchutnějších výrobků letošního roku se dostalo celkem 79 z Česka.
Stejně jako loni i letos nejvíce zabodoval fairtradový projekt Pepper Field. Tři hvězdy získala trojice jeho kampotských pepřů: čerstvý zelený pepř, fermentovaný pepř a mrazem sušený pepř. A k tomu ještě vločková sůl, která pochází rovněž z Kampotu. Po dvou hvězdách pak získal černý pepř, červený pepř, hrubá mořská sůl a solné květy Fleur de Sel a po jedné těstoviny s kampotským pepřem, arašídové máslo s pepřem a solí a také tmavě červený kampotský pepř.
„Mrazem sušený pepř navazuje na úspěch, při němž před dvěma lety získal nejvyšší hodnocení Great Taste Golden Fork. To jsme získali historicky jako první česká firma a tento pepř se tak stal jednou ze 14 nejlepších delikates na světě,“ říká k úspěchu Klára Dohnalová, spoluzakladatelka pepřové firmy.
Tříhvězdný úspěch si letos odnáší ještě cukrář Vlad Ryasnyy, který pod značkou Sugar Life tvoří různé ořechové či karamelové pomazánky, džemy netradičních kombinací a nově také veganské makronky, jejichž recepturu piloval tři roky tak, aby neobsahovaly žádné veganské náhražky, ale pouze kvalitní suroviny.
Porotce nejvíce zaujal jeho pistáciový karamel, který je zjemněný máslem a doladěný špetkou solných květů, díky čemuž vyniká právě chuť ořechů. Po dvou hvězdách pak získal jeho džem z černého rybízu, fialky a hroznového destilátu z regionu Champagne.