Češi i letos uspěli na gastronomických Oscarech. Nejvíce bodovaly pepř a pistácie
Soutěž Great Taste se každý rok zaměřuje na ocenění delikates z celého světa. A ani letos porotcům neunikly produkty z Česka.
Několik druhů kampotského pepře značky Pepper Field a pistáciový karamel od mladého a ambiciózního cukráře Vlada Ryasnyho. To jsou produkty, které v rámci výběru z České republiky porotce soutěže Great Taste při letošním ochutnávání zaujaly vůbec nejvíce. Nadělili jim totiž po třech hvězdách, což je hodnocení, které každoročně získají pouhá dvě procenta produktů.
Ocenění Great Taste mohou od roku 1994 získat malí i velcí výrobci potravin a nápojů, jejichž produkty zaujmou porotu tvořenou šéfkuchaři, restauratéry, ale také gastronomickými kritiky a redaktory. Do výběru nejchutnějších výrobků letošního roku se dostalo celkem 79 z Česka.
Stejně jako loni i letos nejvíce zabodoval fairtradový projekt Pepper Field. Tři hvězdy získala trojice jeho kampotských pepřů: čerstvý zelený pepř, fermentovaný pepř a mrazem sušený pepř. A k tomu ještě vločková sůl, která pochází rovněž z Kampotu. Po dvou hvězdách pak získal černý pepř, červený pepř, hrubá mořská sůl a solné květy Fleur de Sel a po jedné těstoviny s kampotským pepřem, arašídové máslo s pepřem a solí a také tmavě červený kampotský pepř.
„Mrazem sušený pepř navazuje na úspěch, při němž před dvěma lety získal nejvyšší hodnocení Great Taste Golden Fork. To jsme získali historicky jako první česká firma a tento pepř se tak stal jednou ze 14 nejlepších delikates na světě,“ říká k úspěchu Klára Dohnalová, spoluzakladatelka pepřové firmy.
Tříhvězdný úspěch si letos odnáší ještě cukrář Vlad Ryasnyy, který pod značkou Sugar Life tvoří různé ořechové či karamelové pomazánky, džemy netradičních kombinací a nově také veganské makronky, jejichž recepturu piloval tři roky tak, aby neobsahovaly žádné veganské náhražky, ale pouze kvalitní suroviny.
Porotce nejvíce zaujal jeho pistáciový karamel, který je zjemněný máslem a doladěný špetkou solných květů, díky čemuž vyniká právě chuť ořechů. Po dvou hvězdách pak získal jeho džem z černého rybízu, fialky a hroznového destilátu z regionu Champagne.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsDvě hvězdy si odnesli i další čeští výrobci. Renata Zezulková alias MarmelLady zaujala džemem z černého rybízu a také pomerančovým džemem ozvláštněným fazolkami tonka, které chutnají jako vanilka. Stejně jako loni se pak do výběru dostala i brněnská značka Trnečka Smoked Fish manželů Trnečkových, tentokrát díky lososovi uzenému studeným kouřem s whiskey a pepřem.
Velké zastoupení mají mezi dvěma hvězdami také chilli výrobky. Například chilli pyré a nakládané jalapenos od Huhuchilli Tomáše Hinduliaka, který v roce 2012 propadl pálivým papričkám a nakonec z nich začal vyrábět rozličné omáčky pro otrlé a další pochutiny. Nebo ultra pálivé omáčky Death a Surprise od Gaston Chilli, které vznikly pro síť mexických restaurací Los Capolitos.
Vyvrcholením soutěže Great Taste je získání gastronomické trofeje Golden Fork, kterou mohou obdržet pouze výrobky oceněné třemi hvězdami. Letošní vyhlášení proběhne 11. září, Česko v něm tak bude mít hned několik želízek.
Na kompletní přehled oceněných gastronomických projektů se můžete podívat na stránkách Great Taste.