Gastrotipy pro vánoční náladu: Posnídejte vánočku od Zrna zrnka a připijte si tekutými ozdobami od Žufánka
Patří k Vánocům stejně jako stromeček či dárky. Pochutiny. Ať už jde o jídlo či nápoje, člověk chce vždy to nejlepší. S těmito tipy nešlápnete vedle.
Vánoce se rychle blíží a míra nervozity pomalu roste. Zapomeňte na stres a dejte si radši něco dobrého. CzechCrunch dal dohromady několik tipů na nápoje a nejrůznější dobroty, které předvánoční atmosféru zcela jistě zpříjemní. Jde zároveň o pochutiny, které může rodina u štědrovečerního stolu očekávat. Není nic jednoduššího, než je koupit od těch, kdo je s největší pravděpodobností vykouzlí o dost chutnější.
Stres můžete spláchnout například vánočním sirupem, tekutou ozdobou nebo zajíst slaným věnečkem. Tipy na jídlo a nápoje navíc v mnoha případech klidně obstojí na štědrovečerní tabuli nebo pod samotným stromečkem.
Perníkový sirup
Kávové řetězce ovládly svátky s perníčkovým café latté, docela dobře si lze ale teplý kofeinový nápoj s příchutí Vánoc připravit doma, a to třeba se sirupem od Vladimíra Perník do kafe. Vybrat si tu lze ale z mnoha dalších příchutí jako je dýně, smrk, vanilka, skořice či karamel. V nabídce je i sirup s názvem Oteplováky, ten skrývá příchuť sladké višně. Produkty pocházejí z jižních Čech a v e-shopu se dá kromě sirupu pořídit třeba i karamel.
Těsto na cukroví
Je nejlepším mezikrokem mezi kupovaným a domácím cukrovím. Těsto nabízí od každého něco. Myšák ze skupiny Ambiente patří k zárukám dobrého cukrářského výrobku a v nabídce má hned čtyři druhy. Linecké, linecké čokoládové, těsto na vanilkové rohlíčky a těsto na perníčky. Stačí jen rozválet, vzít vykrajovátko a pak už jen pohlídat troubu.
Levandulový vaječňák
Letos se s vaječným likérem experimentuje. Řemeslná pekárna Zrno zrnko nabízí například pistáciový. Největším překvapením je ale vaječňák dochucený levandulí. Nápoj vytvořilo Levandulové údolí, které za Berounem pěstuje českou odrůdu této rostliny, jež má přídomek chodouňská. Díky speciálnímu podloží, na kterém roste, má i mimořádné zdravotní účinky. S vaječným koňakem patrně člověk neomládne, zato jeho chuťové buňky budou mít opravdu velkou radost.
Vánočka
Patří na vánoční stůl stejně jako třeba bramborový salát. Její příprava je ale docela náročná, především pak na čas. Místo pečení tak vánočku můžete koupit třeba od Zrna zrnka, jen musíte přijít včas. V podvečerních hodinách už nebude. Řemeslné pekařství napeče během roku osm tisíc štědrovek. Celých 1700 se prodá jen před Vánoci na Rohlíku. Zrno zrnko používá na výrobu sladkého pečiva máslo z Formageerie Gran Moravia, rozinky namáčí v třtinovém rumu a vejce bere podestýlková z rodinné farmy od Matoušků. Těsto pak kyne 24 hodin v chladu.
Tekuté ozdoby
Čokoládová kolekce může letos zůstat ve spíži. Na stromek se místo malých čokolád dají zavěsit tekuté vánoční ozdoby. Naplněné jsou pálenkami z lihovaru Žufánek a najdete v nich od všeho něco. Na stromku tak mohou být slivovice na švestkách, jahodovice či medový likér. Všechno jsou to destiláty, které jinak, než jako vánoční ozdoby ochutnat nelze. Může to být tedy i skvělá vánoční degustace, navíc takové vánoční koule budou všichni závidět.
Silvestrovský speciál
Alkoholu bude na Silvestra zcela jistě dost. Tak proč si k němu nedopřát něco dobrého. Cukrář Roman Janeček dělá věnečky, a to na sladko i na slano. Hostina tak může být kompletní. Vybrat lze ty klasické s máslovým krémem, v nabídce jsou ale také čokoládové, pistáciové, jahodové, citronové či maracujové. Ve slané podobě lze objednat věnečky s lososem nebo se šlehaným modrým sýrem. Vyzvednout je můžete osobně v Praze 1, dají se ale také objednat přes e-shop či koupit dárkový poukaz.