Live

zobrazit nejnovější

9. 7. 2024 21:12

Doporučujeme

Přinesou dotace pro český herní průmysl nakopnutí průmyslu, nebo je státní podpora čiré zlo? Vývojáři se na proměně fondu kinematografie na fond audiovize, jehož finance nově poputují i do her, úplně neshodnou. Přečtěte si, co říká Marek Španěl nebo Daniel Vávra či šéf vývojářské asociace Pavel Barák.

mafia

9. 7. 2024 20:02

Doporučujeme

„Kupovat byt začíná být stejně nebezpečné jako vstoupit do fantasy světa Hry o trůny, ale místo boje o Železný trůn se zde bojuje o každý metr čtvereční. “

- Tomáš Rusňák popisuje realitní tsunami, které zaplavilo trh v Praze a Brně

Čtěte dále

9. 7. 2024 19:13

Rychlá zpráva

Financování fotbalového šampionátu. Kde Euro 2024 bere peníze a na co jdou?

Fotbal, to je obrovský byznys. A právě probíhající Euro 2024 patří k těm největším podnikům. Než zítra a pozítří vypuknout semifinálové boje, podívejte se na přehled toho, jak UEFA vydělává peníze, ale i na co fotbalové finance putují.

9. 7. 2024 18:18

9. 7. 2024 17:17

Rychlá zpráva

Český dabing Kingdom Come 2 bude mít známý hlas z prvního dílu. Prozradil to pes

Je to docela kuriózní způsob odhalení dabérů. Vývojář Kingdom Come: Deliverance 2 Daniel Vávra na sociálních sítích před pár dny ukázal fotku s komentářem: „Nahráváme dabing!“ A když mu snímek, na kterém je kromě známého herního tvůrce také pes, okomentovali kolemjdoucí, přidal k tomu info, že to je pes herce Richarda Wágnera. Tedy zřejmě toho Richarda Wágnera, který ve fanouškovském dabingu prvního Kingdom Come namluvil hlavního hrdinu Jindřicha.

Přímé potvrzení od tvůrců Warhorse Studios to tedy není, bylo by ale s podivem, kdyby si Wágner roli v pokračování české historické hry nezopakoval. První díl Kingdom Come s českým dabingem nevyšel, ale díky fanouškovskému projektu – který nicméně zapojil i profesionální herce – nakonec přece jen ve své mateřštině promluvil. Zato Kingdom Come: Deliverance 2 s hollywoodským rozpočtem má nabídnout profesionální český dabing už při vydání, jež je naplánováno na konec tohoto roku.

9. 7. 2024 16:16

9. 7. 2024 15:15

Rychlá zpráva

plzensky-prazdroj-plzen-pivo-kyselac-visnova-peckaFoto: Plzeňský Prazdroj

Plzeňský Prazdroj představuje svůj první kyseláč

Plzeňský pivovar představil svůj první kyseláč. Pivo stylu Gose a se 4,2 procenty alkoholu je charakteristické kyselostí, lehkou slaností a nízkou hořkostí spolu s višňovými tóny. „Višňová pecka je pivem, které se může zapsat do historie českého pivovarnictví. Je to první český kyseláč uvařený ve velkém pivovaru. Tento ovocný letní speciál bude v červenci na čepu ve více než tisíci podnicích v Česku a na Slovensku,“ uvedl Tomáš Drahoňovský z Plzeňského Prazdroje.

9. 7. 2024 14:24

Rychlá zpráva

Český pavilon pro Expo 2025 vyhlašuje výzvu pro umělce, kteří se chtějí světové výstavy zúčastnit

Umělci, kteří se chtějí zúčastnit kulturního programu českého pavilonu na světové výstavě Expo 2025, se mohou zúčastnit otevřené výzvy – a dokonce získat až stoprocentní finanční podporu včetně nákladů na dopravu a ubytování. Do 10. září 2024 se mohou přihlásit prostřednictvím online formuláře.

„V Japonsku chceme vedle špičkové architektury a inovativního designu národního pavilonu přirozeně prezentovat české firmy i umělce a zajímavé projekty. Jsme velmi zvědaví, kdo se do kulturní výzvy bude chtít zapojit, a na všechny přihlášky se opravdu těšíme,“ říká generální komisař české účasti na Expu Ondřej Soška.

9. 7. 2024 14:03

Doporučujeme

„Vhledem k tomu, že herní průmysl neodvádí žádné poplatky, nebude mít žádného zástupce v představenstvu nového fondu.“

- Michal Šašek, náměstek ministra kultury, o fondu audovize, který má nově podpořit i videohry

Čtěte dále

9. 7. 2024 13:10

9. 7. 2024 12:12

Rychlá zpráva

Propojené minipivovary by měly snáze dosáhnout na nižší daň z piva

Zákon o spotřebních daních zřejmě zmírní podmínky, za nichž mohou majetkově nebo personálně propojené minipivovary dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva. Předpokládá to novela zákona, kterou má ve středu projednat Sněmovna na mimořádné schůzi. Majetkově nebo personálně propojené minipivovary by měly dosáhnout na nižší sazbu spotřební daně z piva, pokud jejich celkový výstav nepřesáhne 200 tisíc hektolitrů ročně. Objem jejich výrob se bude sčítat.

Sazba daně se bude vypočítávat podle sečtené celkové výroby všech členů skupiny, ale daňové přiznání bude provozovatel podávat za každý pivovar zvlášť. Dosud samo propojení minipivovarů znemožňovalo uplatňovat sníženou sazbu, což podle ministerstva financí vedlo k formálním úpravám personální struktury podniků, aby kritérium splnily. Finanční správa potom měla vyšší administrativní náklady spojené se zjišťováním, zda minipivovary nejsou majetkově nebo personálně propojené.

9. 7. 2024 11:03

Rychlá zpráva

andrea-bohacikovaFoto: Marter

Byznys i rodina? Nový akcelerátor Ženy na startu AWE nabízí matkám šanci na obojí

Organizace M.arter ve spolupráci s americkým velvyslanectvím a CzechInvestem spouští 5. září 2024 první akcelerátor v Česku určený speciálně pro začínající podnikatelky, které jsou zároveň matkami – Ženy na startu AWE. Cílem programu je podpořit matky v rozjezdu vlastního úspěšného podnikání, a tím přispět k růstu počtu ekonomicky silných a nezávislých žen. Přihlášky přijímá do 4. srpna.

„I když je v Česku více žen než mužů, tvoří ženy pouze 30 procent podnikajících, což je pod průměrem Evropské unie. Přitom právě podpora podnikavých žen a matek může výrazně přispět k větší diverzitě a konkurenceschopnosti české ekonomiky a k lepšímu postavení žen ve společnosti. S Ženami na startu AWE chceme tento nevyužitý potenciál podnikatelek naplno otevřít a přispět k růstu počtu ekonomicky silných a nezávislých žen,“ komentuje Andrea Bohačíková, zakladatelka neziskové organizace M.arter.

9. 7. 2024 09:51

9. 7. 2024 08:30