Maso z laboratoře míří v Americe do restaurací. Jako druhá země na světě schválila jeho prodej
Americké úřady umožnily dvěma startupům prodávat maso vypěstované v laboratoři z kuřecích buněk. Cesta k široké dostupnosti je ale dlouhá.
Z „masa“ se v posledních letech stává poněkud komplikovaný pojem. Na jedné straně je klasické maso pocházející z poražených zvířat, na druhé rostlinné s podobnou chutí a konzistencí, ale bez zvířat. A nakonec může maso vzniknout i v laboratoři, vypěstované v bioreaktoru množením zvířecích buněk. Právě poslední typ bude nově možné nabízet v amerických restauracích a obchodech. Pro alternativy živočišného masa to představuje výrazný krok vpřed, avšak k široké dostupnosti vede stále dlouhá cesta.
Americké ministerstvo zemědělství umožnilo produkci a prodej takzvaného kultivovaného masa dvěma americkým firmám – Upside Foods a Good Meat. Ty spolu už nějakou dobu závodily v tom, které z nich se produkty z mletého kuřecího masa, jež nevyžaduje zabíjení kuřat, podaří dostat k lidem jako první. Potenciální zákazníci si ale budou muset ještě nějakou dobu počkat.
Obě firmy mají totiž v plánu svoje kuřecí nabídnout nejdříve v partnerských restauracích – Upside Food v sanfranciské Bar Crenn, Good Meat ve Washingtonu. Záměrem je prý na jedné straně začít lidi učit jíst kultivované maso, na druhé získat od zákazníků důležitou zpětnou vazbu. Až později se má přistoupit k další expanzi, jak do více míst, tak ke kultivaci více druhů masa jako hovězího či vepřového, která jsou kvůli komplexnější chuti náročnější na správnou replikaci.
V základu kultivovaného masa stojí buňky zvířat odebírané typicky biopsií, tedy bez porážky nebo výraznějšího poranění. Existují ale také buněčné banky. Buňky se pak množí v takzvaných bioreaktorech, speciálních zařízeních udržujících požadované podmínky jako teplotu a vlhkost. Třetí hlavní složkou je růstové médium – směs aminokyselin, vitamínů, minerálů a dalších prvků v zásadě obsažených ve stravě zvířat. Médium typicky obsahuje také krevní sérum, které je nejproblematičtější částí, získává se totiž z krevní plazmy nenarozených zvířat, proto se také hledá způsob, jak jej nahradit.
Cílem, na němž pracuje přes stovka startupů po celém světě, je přijít s alternativou klasického masa, která bude mít stejnou chuť, ale neponese s sebou stejnou morální a environmentální zátěž. Zvířata chovaná ke konzumaci vyžadují mnoho prostoru pro sebe i pěstování krmiva a zpracování masa spotřebuje velké množství vody. Chov dobytka má podle dat OSN až 14,5procentní podíl na člověkem způsobených emisích skleníkových plynů.
„Toto schválení zásadně změní způsob, jakým se maso dostává na náš stůl,“ řekla v oficiálním prohlášení Uma Valeti, zakladatelka a ředitelka Upside Foods. „Je to obrovský krok směrem k udržitelnější budoucnosti, takové, která zachovává možnost volby a život,“ dodala. Spojené státy se po Singapuru staly druhou zemí, kde byl prodej kultivovaného masa schválen. A vzhledem k jejich viditelnosti lze očekávat, že další je budou následovat.
Masové alternativy, a zejména ty pěstované v bioreaktorech, ale mají stále velice daleko k tomu, aby se mohly stát plnohodnotnou náhradou klasického masa či aby konkurovaly obrovskému masovému průmyslu. Největšími překážkami jsou vysoká výrobní cena, škálovatelnost produkce a možná také paradoxně environmentální dopad.