Na Malou Stranu dorazila udírna až z Texasu. Je srdcem nového podniku, kde se specializují na BBQ
Vánoce jsou za rohem a konec roku hned za tím druhým. Což znamená, že je tady poslední letošní porce novinek z české gastronomické scény.
Na pražském Újezdě otevřel na začátku prosince podnik, ve kterém to pořádně žhne, jelikož tady každý den rozpalují oheň. Podle názvu Hell Smoke BBQ by si jeden mohl myslet, že je to oheň pekelný. Jisté ale je, že parta kulinářských profíků zde každý den připravuje pekelně dobré masové hody. Na české gastronomické scéně se neustále něco děje, a tak pro vás na konci roku máme také inspiraci ze světa kávy a vína.
Hell Smoke BBQ
Milovníci masa a amerického BBQ zajásají. Uskupení Hell Smoke, které šest let ze svého food trucku obohacuje českou gastroscénu o skutečně dekadentní masové speciality, má totiž nově vlastní zázemí. Provozovnu otevřeli Ondřej Kůla a Eduard Jakuba na Malé Straně, konkrétně na adrese Újezd 8. Prostor po jiném gastronomickém podniku důkladně zrekonstruovali a v kuchyni zaparkovali vymazlenou udírnu na maso, která do Prahy přijela až z dalekého Texasu.
„Udírna je speciální tím, že v ní maso můžeme připravovat na tvrdém dřevě, bez elektřiny a plynu. Do některých udíren totiž hodíte jedno poleno jen na okrasu a pro vůni, my ale máme na skladě tři tuny dříví, na kterém připravujeme vepřová i hovězí žebra, klobásy, hovězí hrudí nebo hovězí pastrami,“ vyjmenovává některé z počinů Ondřej Kůla. Třeba takových receptur na domácí klobásy mají odzkoušených asi osmnáct, největší stálicí v nabídce je však ta s čedarem a papričkami jalapeños.
Všechny kusy masa tady udí dlouho a pomalu, takže se rozpadají až k zbláznění. Masovým dodavatelem pekelného BBQ je řeznictví Steinhauser, od kterého odebírají hovězí plemena angus a čestr, ale také vepřové. Kromě pečiva od pekaře Mareše si tady připravují vše zcela sami – sedm druhů omáček (snadný návyk si člověk už po první návštěvě vytvoří na skvělou omáčku z čedaru nebo kimčchi), slaninový džem, veškeré suché marinády, ale také kimčchi, ve kterém umami chuť krevet nahrazují houby šitake a miso pasta.
„Otevřeli jsme teprve před nedávnem, takže jsme zatím ve zkušebním provozu, ale v plánu máme naše prodávat zákazníkům také na doma. Celý prostor navíc zvelebí díla od našich přátel z české umělecké scény, třeba od Filipa Kůrky nebo Martina Mulače,“ dodává Kůla, který je však na gastronomické scéně známý spíše jako Sultán.
„Hell Smoke jsme dali dohromady jako parta kamarádů a je to pro nás srdcovka. Stejně tak je naše srdcovka pivovar Zichovec, do kterého jsme s naším food truckem jezdívali na street food víkendy a také na pivní festival. Takže si u nás nyní můžou hosté dát pivo právě od nich,“ uzavírá Kůla. Limonády tady mají z Tátova sadu a z rybízové vám umíchají i skvělý cosmopolitan.
Hrneček
Petrská ulice v pražském centru přivítala nový espresso bar, který vyplnil zející díru po kavárně Traffik Coffee. Kryštof Barvínek a Jan Náhlovský, majitelé oblíbené letenské kavárny Cafe Hrnek, zde totiž otevřeli mladšího sourozence, který je sice o poznání menší, ale nechybí mu stejná porce útulnosti a samozřejmě skvělá káva.
Baristé se tady otáčejí za jednopákovým kávovarem Vittoria Arduino Prima One a vybaveni jsou zrny z dánské pražírny La Cabra. Kromě kávy si tady můžete při probíhání pražských ulic dopřát něco sladkého na zub včetně skořicových rolek, na které si už v Hrnku vytvořil závislost nejeden obyvatel Letné. A i když se jedná spíše o espresso bar zaměřený na kávu s sebou, kluci malý prostor vybavili i posezením a nechali si na zakázku vyrobit hrnky od Kabo Ceramics.
Gookies
Některé části Prahy kavárnami jen přetékají, jiné jsou na tom o poznání hůř. Dlouho bezútěšná byla například oblast kolem stanice metra Budějovická. Naštěstí to ale změnil Martin Ballaty, který provozuje gastronomický sociální podnik Gule, v němž zaměstnává zdravotně znevýhodněné lidi. K food trucku, z něhož se linou vůně malých koblížků, přidružil také malý, napevno zaparkovaný espresso bar.
Na espresso tady využívají kávu z české pražírny Nordbeans, filtrovanou porci energie vám připraví z produkce ostravské pražírny Father’s. Kávové nápoje doplňuje tým Gule také domácími sušenkami inspirovaný těmi, které vznikly v New Yorku – jsou tak měkké a nadýchané, prudce návyková je zejména ta s burákovým máslem a džemem. „Na leden chystáme nové příchutě sušenek i nové sezónní nápoje,“ doplňuje Ballaty.
Tipy na tekuté dárky pro blízké i pro sebe
Zachovat si příčetnost posledních několik málo dnů před Vánocemi může být těžké. Jako každý rok nám v tom ale i letos chce pomoci Marko Jelič z vinného obchodu WineGeek, který se svým týmem připravil hned několik sixpacků naturálních lahví. Balíček s příhodným názvem Xmas Survival Pack je namíchaný tak, aby se nám snáze přežívalo období před Štědrým dnem, ale i štědrovečerní večeře.
„Člověk si ho může koupit vyloženě pro sebe, aby si zpříjemnil vánoční čas. Natural Starter Kit je ale zase skvělý na darování, když chce člověk někomu představit svět naturálních vín. Nebo potřebuje více lahví, které chce různě rozdat,“ říká Jelič. Pokud tak potřebujete dohnat vánoční resty, případně se ještě chcete zazásobit, v Praze máte možnost objednat až do 23. prosince. Mimopražští mohou už začít pořizovat tekutou radost na oslavy příchodu nového roku, třeba v podobě šumivého sixpacku Bubbles!