Od Irska až po originální rýžové sendviče s chutí Japonska. Našli jsme další poklady české gastronomické scény
Jeden by řekl, že události posledního týdne nás ponoří do trudnomyslnosti. Ale ne – lidé se semknuli a kdo může pomoci, pomáhá. Nám přijde důležité vás i nadále informovat o hezkých zprávách z českého gastro rybníčku. Protože i jeho prostřednictvím můžete podpořit ty, kdo momentálně bojují za svět, jaký známe a jaký chceme zachovat. A součástí takového světa je dobré jídlo, dobré pití a příjemné chvíle v dobré společnosti. Vítejte v novém díle gastronomického newsletteru Deli.
Chcete mít zajímavá doporučení, kam za nápaditou českou gastronomií vyrazit, hned po ruce? Přihlaste se k odběru newsletteru Deli na této adrese a nechte se zásobovat chutnými tipy.
Leaf
Některé pražské čtvrti bychom za gastronomický hub zrovna neoznačily, o to větší radost máme, když se v jejich ulicích objeví něco výrazně vyčnívající nad hladovými okny. Ve Strašnicích je takovým úkazem restaurace Leaf, kde ostřílená šéfkuchařka Bára Šimůnková tvoří jídla, na které je radost pohledět a ještě větší radost je ochutnat. Menu je navíc z velké části postavené na zelenině. U chodů jako jsou třeba špecle se spálenou vodnicí nebo ravioly s krémovým celerem se tak mohou odvázat i vegetariáni.
Arthur’s pub Karlín
23. února se Karlín zahustil dalším podnikem, díky kterému to v téhle populární pražské čtvrti ožije i ve večerních hodinách. Na Křižíkově ulici se totiž objevil malý kousek Irska v podobě unikátního baru, ve kterém se potkává to nejlepší z dublinské ulice Temple Bar – skvělé jídlo, atmosférická hudba a samozřejmě whisky a Guinness. Při placení tu navíc dostanete zaváděcí 30% slevu, což je vzhledem k inflaci, která nám dělá díru do peněženky, příjemná zpráva.
Onigirazu
Letenské bistro s japonskými sendviči zvanými jako onigiri právě slaví čtvrté narozeniny a tento milník od základu přepsal stávající menu. Nově se všichni milovníci této rýžové lahůdky mohou těšit na tři nové chuťové variace – Spálený celer, Žlutou mrkev, Uzenou hlívu a k tomu také na polévku Oden. V prvním bochánku najdete kromě celeru také bílou ředkev a lanýžové pyré; mrkvovému dodává říz zázvor a nakládaná červená cibulka; v hlívovém vsadili na pak choi, nakládanou červenou cibulku, arašídy v oleji a thajskou bazalku.
Solidarita v gastru
V posledních několika dnech stále silněji vnímáme, jak moc důležité je nepropadat letargii a strachu. A sledujeme, že stejný postoj zaujali i lidé v českém gastru: denní tržby se posílají na podporu Ukrajiny, v podnicích se pořádají sbírky peněz, ale také oblečení, léků a jiných nezbytností, probíhají aukce alkoholu, jejichž výtěžek putuje na pomoc lidem v nouzi. Podpora má spoustu rozměrů. A my všichni můžeme solidaritu projevit mimo jiné i tím, že vyrazíme do svého oblíbeného podniku.
***
Anetin vinný tip
Vinná kolaborace Kro x Veltlin
Čerstvá vinná limitka, která vznikla z přátelství a spolupráce dvou pražských podniků Kro Kitchen a Veltlín. V zatmavené lahvi s černou vinětou a ikonickou grafikou Kro kuřete najdete velice zábavný Tramín pocházející z moravských vinic pana Jaroslava Osičky. Bílé hrozny zrály rok v použitém dubovém sudu, lahvovány byly bez filtrace a přídavku síry. Víno má krásnou plnou barvu a na Tramín je překvapivě lehké a svěží. Jeho vůně je kořenitá a citrusová a milovníky Sauvignonu překvapí i lehkým kopřivovým aromatem. Svou lahev můžete ukořistit ve Veltinu nebo bistrech Kro kitchen. Ale dlouho neváhejte, protože lahví je pouhých 160 kusů.