Přemek Forejt vytvořil nový burger pro McDonald’s. Je překvapivě nemekáčovský, plný okurek a omáček
Je to fresh, mám to rád? Forejtův fastfoodový song jste si možná nezamilovali, ale burger s lehce kyselými omáčkami hraje na zajímavější notu.
Hamburgery z McDonald’s chutnají spoustě strávníků napříč Českem, ale s tou nejvyšší gastronomií si je nejspíš nespojíte. A přece výsledek právě takového spojení nově ochutnáte. Šéfkuchař Přemek Forejt, který s nejznámějším fast foodem loni navázal dlouhodobou spolupráci, pro McDonald’s vytvořil nový burger Maestro. Zakrátko zamíří do prodeje, my v CzechCrunchi jsme ho už měli možnost ochutnat.
Nemusíte do jeho vyhlášené olomoucké restaurace Entrée, abyste ochutnali pokrm od Přemka Forejta. Až ve středu 17. května vyrazíte do libovolné restaurace McDonald’s, na menu najdete i dva hamburgery s podpisem populárního kuchaře. Maestro by Přemek Forejt bude s cenou za 169 korun za samotný burger k dostání v hovězí variantě Gourmet Beef a se smaženým kuřetem jako Gourmet Chicken.
„Je to burger, který bych si v McDonald’s chtěl dát,“ říká šéfkuchař. „Ale mantinely při jeho tvorbě samozřejmě byly. Hlavně možnosti kuchyně. Pořád je to fast food, jeho cílem je udělat dobrý burger rychle, ne za dvacet minut,“ popsal zrod výrazně jiného pokrmu, než který tvoří ve svém finediningovém podniku. „Navíc kdyby to bylo jenom na mně, stálo by to majlant,“ přidal při představení své novinky s úsměvem.
Burger měl být původně inspirovaný českou kuchyní, ale rajskou, znojemskou nebo zelí nakonec Forejt vyměnil za ještě šťavnatější suroviny. „Ty klasické věci mám raději na talíři. Nesedělo mi, abych to rval do burgeru,“ popsal. Nový Maestro tak kromě masa obsahuje dvě omáčky – majonézový základ s lehce pikantní zauzenou paprikovou chutí a bylinkové pesto.
„Právě z té bylinkové omáčky mám úplně největší radost. Je citrusová, mátová a fakt mi chutná,“ dodal Forejt. Další příjemnou kyselost přidávají klasické české kapie, Forejt nezapomněl ani na okurku: „Ty já miluju. Proto tam jsou rovnou čtyři.“ To vše doplňuje výrazný sýr raclette, smažená cibulka a ledový salát. Bulku Forejt nevymýšlel, z nabídky řetězce vybral pečivo s chilli a sezamem.
Výsledek je – mekáčově znalí čtenáři prominou – velmi příjemně fresh. Po ochutnání obou verzí je také nutné dát Forejtovi za pravdu, že kuřecí verze je díky křupavějšímu masu možná o něco zajímavější. Jinak jsou burgery shodné, plné příjemné kyselosti a překypující omáčkami, takže spousta ubrousků bude nutnost. Výsledek mnohaměsíční práce navíc chutná možná až překvapivě „nemcdonaldovsky“. I to je záměr.
„Snad nikdy jsem nevymýšlel recept tak dlouho. Zkoušel jsem českou kuchyni, pak burgery s kečupem a čedarem, jenže to byl zase moc typický McDonald’s. A já chtěl, aby to chutnalo jinak. Do kysela, hodně šťavnaté, nemám rád, když je to suché jak cesta,“ řekl šéfkuchař. Kromě burgerů novou řadu Maestro doplňují chuťovky v podobě sýrových tyčinek a hranolek se sušeným octem. Ty ovlivnila kuchařova zkušenost v Anglii, kde je to tradiční spojení chutí.