Rostlinné hovězí a kuřecí už známe, teď přichází Impossible Foods s alternativou vepřového masa a klobás
Byznys s falešným masem, respektive jeho rostlinnými alternativami, které nepocházejí ze zvířat, je roztočen na plné obrátky. Světoví výrobci navíc stále ukazují, že je vše teprve na začátku, byť se nyní o kuřecích křidélkách bez masa a především nemasových burgerech, které přesto připomínají hovězí, mluví na každé rohu.
Tématu často veganského „masa“, které rezonuje už nějakou dobu napříč celým gastronomickým světem, se začíná zabývat stále více firem, které se snaží do tohoto rozjetého vlaku nastoupit. Jen v Česku je několik výrobců, kteří rostlinnou alternativu masa vyrábějí, a to přímo u nás. Je to například švýcarská firma Nestlé, v jejíž nabídce nechybí veganské masové kuličky, mleté maso ani burgery.
Nedávno se tímto směrem rozhodla nečekaně vydat i česká firma Mana, známá zejména jako výrobce nutričně vyvážené funkční stravy ve formě prášku či hotového nápoje. Ta představila vlastní ManaBurger vyrobený čistě z rostlinných ingrediencí a obsahující vyvážený poměr všech živin.
Jedním z průkopníků alternativních rostlinných pokrmů, které mají nahradit maso, byl ovšem americký výrobce Impossible Foods, který do byznysu naskočil v roce 2016, kdy představil svůj průlomový Impossible Burger, jenž měl spolehlivě nahrazovat hovězí maso. Výrobek si relativně rychle našel oblibu nejen u jedinců, kteří se stravují rostlinně, ale náhražku hovězího burgeru si oblíbili i ti, kteří se masu běžně nevyhýbají.
Firma se ale rozhodla, že jen veganské hovězí jí nestačí, a téměř po čtyřech letech představuje svůj další inovativní produkt, kterým je rostlinná náhražka vepřového masa, zvaná jednoduše Impossible Pork, kterou doplňuje také alternativní klobása Impossible Sausage. Právě tu budou moci první zákazníci ochutnat ve vybraných amerických pobočkách řetězce Burger King už v druhé polovině ledna.