Facebook vs Youtube. Kdo ovládne video?

fbyt
0Zobrazit komentáře

V poslední době se hodně mluví o tom, jestli si Youtube dokáže udržet dominantní pozici na poli videoserverů a jaké jsou plány platformy do budoucna. Této mírně oslabené pozice se snaží čím dál více zneužít Facebook, který pomalu, ale jistě v číslech dohání Youtube. Pro posílení svojí pozice si ve čtvrtek pořídil firmu na kompresi videa QuickFire Networks, podrobnosti ovšem známé nejsou.

4481461680_4273d06822_b

Přečtěte si takéPříjmy Youtube v roce 2013? Prý jen 3,5 miliardy dolarůPříjmy Youtube v roce 2013? Prý jen 3,5 miliardy dolarů

QuickFire má jednoduchou funkci, konvertuje videoformáty a umožňuje je stahovat v mnohem menší velikosti bez ztráty kvality. Facebook se do toho snaží uživatelům čím dál více nutit myšlenku, že mají videa spíše přímo uploadovat, než linkovat a tak to vypadá, že některá linkovaná videa bude Facebook stahovat a automaticky reuploadovat na svůj server, čímž zvýší zájem publisherů o reklamní prostor.

Výhodou uploadu na vlastní je server je také to, že si Facebook může zvolit, jak přesně ve videích zobrazí reklamu – do rukou se mu tak dostává mocný nástroj, kterým může díky datům o uživatelích ovládnout trh. Nutno ale vzít v potaz, že veškerá videa (pokud si to nenastavíte sami) se přehrávají automaticky a to značně, uměle, zvyšuje počet zhlédnutí, především na mobilních zařízeních.

Facebook momentálně dosahuje přibližně 1 miliardy zhlédnutí za den!

9091514815_c8d0b6a6e8_k

Protože další velký hráč na trhu, Twitter, nechce zůstat pozadu – v nadcházejících týdnech spustí svůj vlastní videoprodukt. Samozřejmě půjde o něco trochu jiného, primárně budou totiž uživatelé natáčet, editovat a uploadovat video přímo z mobilní aplikace. Chce si tím vynutit zájem známějších osobností z Vine k přechodu na novou platformu, která může více zaujmout případné publishery reklamy.

I tato služba bude mít, podobně jako Vine, limit délky videa, a to 20 sekund. Twitter plánuje integraci všech svých videoslužeb se „zdí“ a bude fungovat na podobné bázi jako Facebook. Uvidíme, zda nebude pozdě, protože i Twitter je často kritizován za pomalé kroky kupředu.

Ukazuje to eminentní zájem obrovských platforem o ovládnutí videa, což jsou zlaté časy pro každý startup, který jim dokáže nabídnout konkurenční výhodu.

Foto: Kooroshication / Flickr.com

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym