Expedia za 3,9 miliardy dolarů kupuje klíčového konkurenta Airbnb

homeawaytop
0Zobrazit komentáře

Ani se tomu nechce věřit, ale Expedia pomalu, přesto jistě, začíná ovládat trh s bookingem hotelů a krátkodobými pronájmy nemovitostí. Pod její křídla patří takoví hráči, jako třeba Hotels.com, „aukční“ služba pro hotely Hotwire, Trivago nebo třeba CarRentals.com, které naopak pokrývá potřebu půjčování vozidel.

Poté, co v září tohoto roku oznámilo vedení, že má po úspěšném roce k dispozici přes 1,5 miliard dolarů v hotovosti, něco značilo, že se schyluje k nákupu. Expedia tak za ohromných 3,9 miliard dolarů, v přepočtu asi 97,1 miliard korun, kupuje konkurenta Airbnb – HomeAway. Podle dostupných informací jde 1 miliarda dolarů v hotovosti a 2,9 miliard ve formě akcií.

crush

Přečtěte si takéTvůrce oblíbené hry Candy Crush prodán za v přepočtu 145 miliard Kč!Tvůrce oblíbené hry Candy Crush prodán za v přepočtu 145 miliard Kč!

HomeAway, které má pod sebou i projekty VRBO.com nebo VacationRentals.com, vzniklo v roce 2005 v americkém Texasu a momentálně funguje již v 190 zemích, ve kterých zobrazuje na 1 milion aktivních nabídek. Za poslední čtvrtletí vytvořila firma 10,4 milionů dolarů zisku při obratu 130,7 milionů dolarů a aktualizovala počet nabídek na 1,2 milionů s růstem 15,5% ročně.

I na pohádkovém příběhu může být háček

Jediným potencionálním problémem za Expedii je v transakci fakt, že momentálně není projekt v takové fázi, aby pro ně byl profitabilnější než klasické hotely. Po kompletní akvizici by tak nové vedení rádo kompletně změnilo business model, který by měl lépe ukazovat profit a tím případné rozdíly mezi penězi z hotelů a pronájmů setřít. Bohužel navíc bude účtovat 6% cestovatelský poplatek, který by měl příjmy navýšit ještě rychleji.

Tenhle rok je nicméně pro Expedii obecně obrovským zlomem – v lednu totiž koupila i portál Travelocity za 280 milionů dolarů a v únoru systém Orbitz za více než 1,6 miliard dolarů, informuje GeekWire. Kromě toho masivně investuje ve východní Asii a Jižní Americe.

homeaway

Diskuze (0)

Novinka

Anonym