Spaceknow: český startup od bývalého zaměstnance NASA, který analyzuje ekonomické faktory pomocí satelitních snímků

Jiří SvobodaJiří Svoboda

spaceknow1
0Zobrazit komentáře

Pohledy z vesmírných satelitů nemusí být nutně využity jen pro mapy nebo úchvatné pohledy na naši planetu. Dnešní technologie, respektive softwarové vybavení systémů na oběžné dráze, už dovoluje i zkoumat a detekovat nejrůznější objekty či lidskou aktivitu. Právě tohoto využívá Spaceknow – startup s českými zakladateli sídlící v San Franciscu.

Projekt založilo v roce 2013 duo Pavel Machálek a Jerry Javornický. První jmenovaný má navíc za sebou i více než roční práci ve výzkumu NASA, kde se zabýval analýzou datového toku z kosmického dalekohledu Kepler. Jerry Javornický je pak v české IT komunitě znám jako zakladatel populárního emailového programu eM client. Princip projektu pak spočívá v přesné analýze satelitních snímků, která přináší transparentní ekonomická data. Ty jsou, byť to tak nemusí na první pohled vypadat, velice dobře využitelné v širokém spektru oborů.

spacexmars18

Přečtěte si takéElon Musk představil vizi chystané rakety k cestě na Mars, která by tu mohla být již do 6 letElon Musk představil vizi chystané rakety k cestě na Mars, která by tu mohla být již do 6 let

Technologie, které ještě před pár lety mohly využívat maximálně nejmocnější armády světa, jsou nyní dostupné každému. Spaceknow nabízí několik balíčků služeb. Tím nejjednodušším je Watchdog, která ve zvolených intervalech monitoruje a fotí učenou lokaci na Zemi. Druhá služba – Spaceknow Analytics – už využívá i grafické znázornění změn a automatickou detekci objektů, zejména aut v určité oblasti.

Pokročilejší služba SpaceKnow APIs umí kromě všech předchozích funkcí používat i algoritmy, které opět pouze na základě satelitních snímků určí detailní informace o určité firmě. V této fázi už systém umí i rozeznat lodě či množství nádrží na ropu.

spaceknow6

Zvláštní kategorií je potom služba Tracking Indices. Ta sleduje ekonomickou aktivitu až 6000 průmyslových oblastí v Číně. Tato část SpaceKnow má i politický význam. Komunistická Čína sice dodává určitá ekonomické data, ale ukazuje se, že ty jsou značně nedůvěryhodná. Tracking Indices dále umí sledovat noční světelnost v Africe, z čehož se dají odvodit další informace o ekonomické aktivitě. Tvůrci chtějí tímto produktem dodat transparentní data z oblastí, z kterých nejsou běžně dohledatelná.

K čemu to všechno slouží

Ačkoliv se to všechno může zdát jako nevinná hračka, jednotlivé služby mohou využít firmy z několika oblastí. V první řadě ve financích a ekonomice, stavebnictví, realitách, ale i zemědělství a ekologii. Vše lze také použít pro jejich původní, armádní účel. Je tak možné sledovat válečné konflikty a předpovídat jeho další vývoj. Riziko odpadá také pro pojišťovny, které mohou zkontrolovat poškozenou nemovitost z ptačího pohledu.

spaceknow3

spacekno

Diskuze (0)

Novinka

Anonym