Ava: mobilní aplikace pro neslyšící, která v reálném čase převede mluvené slovo do textové podoby

Filip HouskaFilip Houska

ava_2
0Zobrazit komentáře

Neslyšící a nedoslýchaví lidé jsou v dnešní společnosti poměrně častým jevem. Po celém světě se vyskytují stovky milionů takových jedinců, jež se potýkají s mnohdy velmi nepříjemným hendikepem. Mnoho specializovaných zdravotnických center plných odborných lékařů se jim snaží pomoci nejrůznějšími metodami, díky kterým bude vnímání tohoto postižení méně citelné. O to usilují i technologické firmy nebo mobilní aplikace, jako je například ta s názvem Ava.

Ava je jednoduchá aplikace, která cílí na skupiny neslyšících a nedoslýchavých lidí. Koncepčně se jedná o platformu, která přenáší hlas do textové podoby a dává dotyčnému možnost zjistit, o čem okolí debatuje. To se může hodit při mnohda situacích – během pracovní schůzky, přátelské či rodinné sešlosti nebo osobní komunikace s kamarádem.

tmhack

Přečtěte si takéT-Mobile a Microsoft chystají v Praze hackathon a lákají na výhry ve výši 100 tisícT-Mobile a Microsoft chystají v Praze hackathon a lákají na výhry ve výši 100 tisíc

Software se dá využívat pro skupinovou a face-to-face komunikaci. Po stažení aplikace je nutné přidat, respektive pozvat, kontakty. Jakmile se tak stane, dotyčný může založit skupinovou nebo soukromou konverzaci, do které vybrané osoby pozve. Právě tam se pak celá debata odehrává. Na základě mikrofonu a použitých technologií dokáže Ava přenášet mluvené slovo ostatních do textové podoby, kterou si postižený může rychle přečíst.

ava_1

Aplikace je dostupná k bezplatnému stažení na App Store a Google Play. Zatím je ovšem díky limitaci přenosu hlasu do textové formy celá aplikace pouze v angličtině a v nejbližší době se další jazyky neplánují.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym