Daniel Křetínský se poprvé zařadil k dolarovým miliardářům. Jeho jmění se odhaduje na 2 miliardy dolarů

1410510688Daniel-Kretinsky
0Zobrazit komentáře

Mezi světovými miliardáři se za poslední rok událo několik zásadních změn. Především mezi nimi přibylo 233 nových tváří, které pomohly dostat číslovku nad hranici 2043 dolarových miliardářů. Mezi těmi se zároveň mimo jiné objevilo i šest Čechů, jejichž lídrem je podle žebříčku amerického magazínu Forbes už po několikáté Petr Kellner.

Na první pozici světového žebříčku se už po 4 roky stále drží zakladatel Microsoftu, Bill Gates, v těsném závěsu je investor Warren Buffett, který za posledních 12 měsíců poskočil o neuvěřitelných 14,8 miliard dolarů, následovaný zakladatelem Amazonu, Jeffem Bezosem. V první pětici se navíc poprvé objevil po úspěšném roku i Mark Zuckerberg.

marissamayer

Přečtěte si takéNa šéfku Yahoo Marissu Mayer čeká přes 23 milionů dolarů v bonusechNa šéfku Yahoo Marissu Mayer čeká přes 23 milionů dolarů v bonusech

Ovšem zpátky k Čechům. Tím nejbohatším je už po několikáté zmíněný majitel investiční skupiny PPF, O2, Home Creditu nebo AirBank, Petr Kellner, s 12,2 miliardami dolarů, tedy přibližně 306,4 miliardami korun. Druhým je Andrej Babiš se 3,4 miliardami dolarů, poté Radovan Vítek se 2,4 miliardami, Karel Komárek s 2,2 miliardami nebo Pavel Tykač, který rok zakončil na 1,3 miliardách dolarů.

Nezastavitelný růst dalšího z Čechů

Důležitou změnou oproti minulému roku je ovšem prvotní zařazení Daniela Křetínského, spoluzakladatele holdingu EPH, který se díky obchodu s australským Macquire, jenž v dceřiném holdingu EPIF získal třetinový podíl, dostal se svým jměním ve výši 2 miliard dolarů, respektive 50,1 miliard korun, na 1030. místo v žebříčku. EPH v předminulém roce vygenerovalo tržby ve výši 124 miliard korun.

tkackretinsky

Nedávno navíc Křetínský, spolu s Patrikem Tkáčem, prostřednictvím investičního fondu Czech Media Invest a skupiny Rockaway, které pomáhal s financováním, koupil knižního giganta Euromedia Group, pod který mimo jiné patří Knižní Klub. V souvislosti s Rockaway navíc Křetínský drží pětinový podíl v e-commerce skupině Mall Group.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym